Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

Smilla Luuk och Sofia Antonsson gästade Vardagspuls och pratade om glutenintolerans i Vardagspuls 27 september.

Dietisten om glutenintolerans: ”En livslång diagnos”

Chatt med dietisten: ”Kan glutenfri kost hjälpa mot acne”

Allt fler blir glutenintoleranta. Dietisten Sofia Antonsson och glutenintoleranta bloggaren Smilla Luuk svarar på tittarfrågor om glutenintolerans.
– Det är en livslång diagnos där tarmluddet försvinner och man kan inte ta upp näring, förklarar Sofia Antonsson.
– Om man är glutenintolerant är det strikt noll gluten i kosten som gäller. Man mår bättre och får mer energi om man slutar äta det, säger Sofia Antonsson

Publicerad 2015-10-27 | Vardagspuls

Vardagspuls: Dietisten Sofia Antonsson och glutenintoleranta Smilla Luuk som driver bloggen glutenfritt liv svarar på era frågor här i chatten. Din fråga kommer att publiceras så snart den blivit besvarad.

15:54, 27 October 2015

rebecca: Till Sofia: Min dotter är 8 år och har börjat klaga mycket på maten och vi vet inte riktigt vad som är fel - tankarna har klart gått till laktos och gluten men hur gjorde ni när du blev sjuk smilla?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Rebecca! Som alltid när det gäller barn och ont i magen är det först och främst en utredning hos en barnläkare. Efter tester för gluten och laktos kan man med hjälp av en dietist få hjälp av utesluta livsmedel för att få klart vad det är barnet reagerar på. Glutenintolerans visar sig på ett blodprov, men det kan vara så att ditt barn reagerar mit fibrerna i sädesslagen vilket är vanligt när man har en känslig mage eller IBS. Det är viktigt att inte själv börja laborera med kosten innan alla tester är tagna.

17:34, 27 October 2015

Peter: Sofia: vilken rätt är bäst att bjuda på under en glutenfri middag?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Peter!
Jag brukar rekommendera ren mat som kött, fisk eller fågel med ris eller potatis till. En yoghurtsås till är också gott!

17:35, 27 October 2015

Louise: Smilla: min dotter är 8 år och har börjat klaga mycket på maten och vi vet inte riktigt vad som är fel - tankarna har klart gått till laktos och gluten men hur gjorde ni när du blev sjuk smilla?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Louise! Jag hade ofta ont i magen, och var inte längre sugen på bakverk och bröd jag tidigare tyckt om. Vi gick till min husläkare och gjorde ett blodprov, som ledde vidare till att jag fick göra en gastroskopi. Så gå till läkaren och testa din dotter!

17:36, 27 October 2015

Jeanette: jag gillar att baka och vill gärna testa lite andra alternativ än mina inkörda grejer - vad ska jag tänka på om jag vill börja baka glutenfritt? är smakerna samma?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Rebecca!
Det är inte samma smak och konsistens på glutenfritt bröd eftersom glutenproteinet är det som ger brödet viskositet och fluffighet. Däremot går det utmärkt att baka gott bröd utan gluten! Börja med ett enkelt recept och använd en glutenfri mjölmix. jag gillar fillimpan med bikarbonat som inte behöver jäsa. Det är ett gott och bra nybörjarbröd!

17:37, 27 October 2015

Emma: Hej! Jag är glutenintolerant, vilket är ditt favoritrecept Smilla?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Emma! Jag gillar saker som inte "känns" glutenfria, typ kladdkaka eller kärleksmums bakade på glutenfri mjölmix! Det är enkla saker som är svåra att misslyckas med.

17:38, 27 October 2015

Mia: Jag är laktos och min morbror gluten! Vilket ibland kan bli jobbigt när ngn fyller år. Oftast har det blivit chokladpudding till efterrätt men känner jag börjar tröttna å ha de varje gång! Har ni ngt annat gott men inte för sött pga av att både jag och mamma har diabetes oxå!

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Mia! Testa att blanda laktosfri turkisk yoghurt med färska hallon - det är supergott! Och så kan man toppa av något crunchy, typ gluten- och laktosfria kaksmulor eller liknande.

18:16, 27 October 2015

Mari: Bra att ni tar upp glutenintolerans, men ett tips är ni tav upp även mjölkproteinallergi/intolerans, alltså även utan både mjölksocker och mjölkprotein. Det skulle också vara bra att ni förklarar skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinintolerans.

18:20, 27 October 2015

Susanne: Hej. Fråga: kan man använda Dinkelmjöl om man är känslig mot gluten?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Susanne! Nej, du kan inte använda dinkelmjöl om du är känslig mot gluten.

18:20, 27 October 2015

gisela : Vad andvänder man för glutenfritt mjöl till tex pannkakor sockerkaka med mera

Sofia Antonsson, dietist: Hej Gisela!
Det går bra med en glutenfri mjölmix eller bara rismjöl som är ett neutralt mjöl. Den glutenfria mixen har ofta fibertillsatser som gör att pannkakorna håller ihop. Annars får du tillsätta lite fiberhusk.
Sofia

18:24, 27 October 2015

Anna: Hej! Jag har ofta uppblåst mage, men känner att jag mår bättre när jag undviker bröd. Kan jag vara glutenintolerant?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Anna! Gå till en läkare och testa dig så får du ett säkert svar!

18:24, 27 October 2015

Nyfiken: Kan glutenfri kost förbättra svår acne?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Nyfiken!
Ja, kanske. Mitt råd är att ta kontakt med en läkare för att ta ett glutenprov och därefter kan du prova att ta bort gluten i ett par månader och utvärdera hur du mår.
Sofia

18:25, 27 October 2015

Märit: Hej vilket mjöl kan jag använda när jag inte tål veteprotein ?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Märit!
Det finns mängder med mjölsorter för den som inte tål gluten. Det kan vara ris, majs, potatis, hirs, bovete, quinoa, teff, durra, havre eller sojamjöl. Bara att välja efter eget tycke och smak.
Sofia

18:26, 27 October 2015

jessika: Jag är 24 årig tjej som gjort gastroskopi men de visade att jag inte va glutenintolerans men läkaren sa att man kan vara de ändå, stämmer de? Jag känner att jag mår bättre när jag inte äter de

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Jessika! Ja, absolut! Då har du inte celiaki, glutenintolerans, utan är "endast" glutenkänslig. Om du känner att du mår bättre utan gluten så kan du absolut plocka bort det ur din kost.
Smilla

18:26, 27 October 2015

Ellenor: Hej! Hur kan jag göra ett recept som innehåller rågsikt och grovt rågmjöl glutenfritt? Samt exakt vilka sorter innehåller gluten??

Sofia Antonsson, dietist: Hej Ellenor!
Vete, korn, råg och dinkel innehåller gluten. Havre innehåller inte gluten naturligt, men kan kontamineras med gluten i fabriker. Det går inte att byta rågmjöl mot glutenfritt rakt av. Du bör tillsätta någon sorts fibertillsats som fiberhusk, fibrex eller pofiber. Sen är det bara att exprimentera. Glutenfri deg är ofta lösare och mer svårhanterlig än vanlig.
Sofia

18:28, 27 October 2015

Mine : Hej Sofia (dietisten) Jag är glutenintolerant och äter tyvärr vete. Är detta farligt för mig? Ammar nu dessutom min 3 månaders bebis. Fick min diagnos efter jag fick mitt första barn 2006, och det va skit jobbigt att ställa om allt. Undrar vad som händer, för jag har inga ytliga symtom liksom. Tack så himla mkt. /

Sofia Antonsson, dietist: Hej Mine!
Det värsta som kan hända är att din tarm skadas så att tarmluddet försvinner. Därmed blir det svårare att ta upp näring och det finns risk för andra sjukdomar. Mitt råd är att du absolut undviker gluten för att må så bra som möjligt.
Sofia

18:30, 27 October 2015

Klara: Hej! Vad är skillnaden på glutenfri mjölmix och "rena" mjölsorter så som bovetemjöl etc.?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Klara! Glutenfri mjölmix är en blandning av olika "rena" mjölsorter - ofta ris och potatis mm. I glutenfria mjölmixer finns också ofta något extra typ av bindemedel så som guarkärnmjöl eller eller xantangummi. Ibland finns det även tillsatser i glutenfria mjölmixer i form av socker och olika E-ämnen.

18:31, 27 October 2015

esmat: Är jäst är glutenfri ?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Esmat! Ja, jäst är glutenfritt!

18:31, 27 October 2015

Louise : Hej! Vi har en 1-åring som tål gluten men vi har läst mycket om att det egentligen inte är så bra för kroppen. Kan hela familjen gå över till glutenfritt eller finns det bara anledning om man är känslig för gluten?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Louise!
Visst går det bra att hela familjen äter glutenfritt. Barnen får ju ändå i sig gluten i skola/förskola så det blir ingen strikt glutenfri kost. Det viktiga är att ni går och testar er allihopa INNAN ni börjar med glutenfri kost.
Sofia

18:31, 27 October 2015

Carina: Jag vill tipsa om Durramjöl och Teff även xantangummi (som låter lite skumt kanske) men fungerar att få degen mer elastisk.

18:31, 27 October 2015

Frida, förändrad symtom?: Hej Jag är 45 och har varit glutenintoelerant sedan jag var 4 år. Jag har kunnat fuska ända fram till min första graviditet. När jag tidigare hade så kände jag bara att jag fick ont i magen, uppblåst mage och att värdena blev sämre förstås. Jag åt alltid tillskott av järn och zink pga att jag fuskade så mkt. Men efter min första graviditet vid 37 års ålder så hände ngt. Om jag nu fuskar så tar det ca 2 timmar så blir jag MEGAMAGSJUK, det kommer från 2 håll och håller på så i flera timmar och därefter är jag helt slaktad 1 dag. Vad kan den förändringen bero på? Hälsningar Frida

Sofia Antonsson, dietist: Hej Frida!
Visst kan symtomen förändras, särskilt om du inte har varit helt strikt under en period. Att du reagerar så starkt beror nog på att din tarm är väldigt irriterad och därför får du en starkare reaktion. Mitt råd är att du äter strikt glutenfritt from nu. Det tar ca 6 mån för tarmluddet att växa tillbaka när du börjat äta strikt glutenfritt. Därefter ser du en förbättring i dina zink och järnvärden.
Sofia

18:35, 27 October 2015

Louise : Hej! Har du några bra frukosttips om jag skulle vilja utesluta gluten?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Louise! Jag gillar att variera det glutenfria brödet/den glutenfria müslin med grekisk yoghurt med honung och nötter, fruktsallad, chiapudding och äppelsallad bestående av äpplen, rena havregryn och kanel på morgonen. Äppelsallad är särskilt härligt så här i skördetider.
Smilla

18:36, 27 October 2015

peter: hej jag undrar varför kallar man det glutenintolerans när det är en allergi. säger man allergi så tror jag att man förstår vad det är.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Peter!
Det är helt riktigt att det egentligen borde heta glutenallergi eftersom den som har celiaki har antikroppar mot gluten i blodet. Inom vården använder vi främst begreppet Celiaki, men kanske skulle vi använda glutenallergi oftare för att alla ska förstå att man inte kan äta något gluten alls när man har celiaki.
Sofia

18:39, 27 October 2015

Louise : Hej! Skulle gärna använda mjölmixen men har hört att ris innehåller arsenik så jag undviker allt med ris. Finns det bra alternativ?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Louise! Jadå, om du vill undvika rismjöl kan du istället baka med "rena mjöler" så som bovetemjöl och teffmjöl! Det finns dessutom flera glutenfria mjölmixer som inte innehåller rismjöl.
Smilla

18:39, 27 October 2015

CeliaKi: Hej! Hur pass pålitligt är ett självtest av glutenintolerans från apoteket?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Celiaki!
Testerna ska vara tillförlitliga, men jag rekommenderar ändå alltid att man tar kontakt med sin läkare för att få hjälp att tolka resultatet och därefter besluta om glutenintoleransen ev behöver verifieras med en gastroskopi.
Sofia

18:40, 27 October 2015

Ellenor: Hej! Vad kan jag använda istället för vetemjöl och samtidigt få samma eller snarlikt resultat??

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Ellenor! Om du ska baka någonting som från början är en smet - typ sockerkaka eller muffins - går det ofta bra att byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Vid degar krävs ofta ett glutenfritt recept från början, där är det svårare att byta ut vetemjöl rakt av mot glutenfri mjölmix. Men det finns det massa bra glutenfria recept (i min bok bland annat heh ;))

18:42, 27 October 2015

Amanda: Vilka mjölsorter tåler man om man är ibs? Gjorde ett glutentest och det visade att jag inte är glutenintolerant men jag äter inte gluten för att jag mår bättre utan det. Läkaren säger att jag förmodligen har ibs, vad innebär det?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Amanda!
De flesta glutenfria sorter som ris, majs, bovete, hirs och quinoa är ok. Att du har IBS innebär att du reagerar mot fibrerna i sädesslagen, det är dessa som ger uppblåsthet, gaser och avföringsrubbningar. Genom att välja glutenfritt får du bort både fiberena och gluten så att magen blir lugn och glad!
Sofia

18:42, 27 October 2015

Oscar: Hej! Undrar om det finns ett samband mellan olika hudproblem såsom eksem/finnar och gluten?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Oscar!
Det finns något som heter hudceliaki och som därför kan ge just dessa problem. Om du inte har varit hos läkaren, gå dit och ta ett test. Därefter kan du ta bort gluten. Om du är osäker på hur du ska göra kan du ta hjälp av en dietist.
Sofia

18:44, 27 October 2015

Jessica: Hej jag är väldigt noga när jag befinner mig hos andra människor i min omgivning att man verkligen dela på mitt glutenfria å det som inte är det. Hur känsligt är det tex med smulor osv? Kan jag bli sjuk om jag får i mig smulor av icke glutenfritt?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej! Alla är olika känsliga, men generellt så ska man vara försiktig även med smulor. Har du celiaki så skadar även lite gluten tarmen. Är du däremot glutenkänslig så är det inte lika "farligt" att få i sig några smulor.
Smilla

18:44, 27 October 2015

Sofia : Hej! Jag tog bort gluten från min kost förra året (har ätit ytterst lite glutenprodukter det senaste året) och ska nu gå till läkaren den 11 november för att testa mig. Jag har sen i fredags börjat äta lite gluten igen och jag undrar kommer testet kunna visa något? Eller hur länge måste jag äta gluten innan det kan visas?

Smilla Luuk, glutenintolerant : Hej Sofia! Om du har ätit glutenfritt under en längre period så har din kropp troligtvis anpassat sig till den glutenfria kosten, och i så fall kommer testet inte visa någonting. Prata med din läkare!

18:47, 27 October 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll!

18:47, 27 October 2015