Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Vegetariskt-fodmap Bild: Johnér

Dietisten: Så äter du rätt vegetariskt

Optimera näringsintaget med FODMAP och vegetariskt

Det har det väl knappast undgått någon att den vegetariska trenden just nu är väldigt stark. Men hur gör man då om man vill äta vegetariskt och samtidigt följa FODMAP? Det är inte helt enkelt, men det går absolut om man läser på och har lite fantasi!

Publicerad 2017-02-01 | Sofia Antonsson

Ok, vegetarisk eller vegansk kost och FODMAP är inte riktigt bästa kompisar när det kommer till livsmedelsval. Många vegetariska ersättningsprodukter Innehåller FODMAPs och fungerar därför inte. Det gäller t ex sojaprodukter, baljväxter och i viss mån tofu.  

Testa dig fram

Soja är inte tillåtet eftersom det kommer från sojabönan och därför innehåller FODMAPs i form av oligosackarider. En del produkter innehåller rent sojaprotein och är då ok. Tofu går oftast bra eftersom fibrerna i soja är vattenlösliga och går ut med spaden i pressningen. Det kan vara bra att börja med en mindre mängd för att testa sig fram. Tänk också på att många produkter är smaksatta med lök och vitlök.

Spenat, havregryn och mejeriprodukter

Beroende på vilken form av kost du äter så kan du välja quorn, tofu, konserverade linser, quinoa, tempeh, seitan, nötter, frön, ägg, gröna ärter, spenat, havregryn och mejeriprodukter för att täcka proteinbehovet. Det är viktigt att begränsa elimineringsfasen till max två veckor och därefter prova att lägga till konserverade kikärter, bönor och sojaprodukter.

Orolig att äta för lite protein?

Det här med proteinbehovet då? Nja, det är mer av en myt att vi skulle behöva stoppa i oss en massa extra protein annat än om man tränar mycket, och då menar jag i stort sett varje dag med tyngre styrketräning. Därför är det bättre att se till att få i sig proteinet via kosten. Det genomsnittliga proteinbehovet är 0,8 g/kg kroppsvikt, alltså 126 g per dag för den som väger 70 kg. Genom att kombinera olika vegetariska livsmedel t ex bönor och ris kan man få i sig samtliga aminosyror.

Här nedan hittar du mitt bästa vegetariska FODMAP-recept för fyra personer på spenatsoppa. Så enkelt, gott och nyttigt!

Ingredienser:

500 gram fryst hel bladspenat

1 salladslök (gröna delen)

1 msk smör eller olja

2 msk maizena majsstärkelse

12 dl vatten

3 msk kycklingfond, koncentrerad

1 1/2 dl matlagningsgrädde

salt och svartpeppar

1 krm riven muskotnöt

4 ägg

Gör så här

  1. Låt spenaten halvtina och grovhacka den.
  2. Skala och finhacka salladslöken.
  3. Fräs spenat och salladslök i smör eller olja några minuter. Pudra över maizena och häll på vatten.
  4. Tillsätt fonden och låt soppan koka ca 10 minuter under lock.
  5. Rör i grädden och smaka av med salt, peppar och gärna riven muskot.
  6. Hårdkoka äggen, skala och skär dem i halvor eller klyftor och servera till soppan.