Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Sommaren är underbar men med den kommer också plågor i form av getingar och fästingar Bild: Johnér och Pixabay

Så lindrar du de värsta sommarplågorna

Sök alltid vård om du blivit huggormsbiten

Med sommaren kommer också en hel del obehagliga överraskningar. Somliga så obehagliga att de kan bli rent av farliga. Vi ger dig den optimala guiden till vad du ska göra om du till exempel fått ett getingstick, blivit ormbiten, fått soleksem eller skrubbsår.

Publicerad 2016-06-27 | Senast ändrad 2018-06-27 | Vardagspuls

Getingstick

Att bli stucken av en geting brukar ge en intensiv och pulserande smärta. Efteråt rodnar, svullnar och kliar området men det går oftast över efter ett par dagar. Gör det inte det bör du uppsöka vård. Det finns de som är allergiska mot insektsbett som orsakats av getingar och andra insekter som till exempel myror, bin och myggor. Typiska symtom på en kraftig reaktion är illamående, kallsvettningar, yrsel och blekhet men också nässelutslag, svullnad i ansiktet, hjärtklappning och svårighet att andas. Om svullnaden på stickstället ökar efter 1-2 dygn är det mycket viktigt att söka vård skriver Vårdguiden 1177. Samma sak gäller om någon fått ett stick i munnen eller halsen.

Gör så här om du blivit getingstucken: Kyl stickstället med hjälp av en isbit invirad i en servett eller pappersnäsduk. Kallt vatten går också bra. Klåda och sveda kan också lindras med hjälp av alsolsprit, alsolgel, insektspenna, kylbalsam eller salvor och krämer som innehåller hydrokortison. Kom ihåg att det oftast bara blir värre av att klia på stickstället eftersom det kan orsaka infektioner. Sätt ett plåster på bettet istället.

Tänk på att getingar gärna dras till sötsaker som till exempel saft. Ta alltid en titt i glaset innan du dricker eller tar en bulle från sommarens fikabord.

Vid ett bistick är det inte ovanligt att gadden sitter kvar i huden. Även om insekten är borta kan gadden fortsätta att föra in gift i huden. Enklaste sättet att få bort gadden är att använda nageln eller en matsked.

Huggormsbett

Det går aldrig att skydda sig helt mot huggormsbett men genom att alltid använda gummistövlar när du är på promenad i skogen kan du förebygga att bli drabbad. Ormen attackerar nämligen oftast i höjd med vaden av naturliga skäl. Att bli biten av en huggorm är inte alltid farligt men eftersom vi alla är olika känsliga mot giftet är det viktigt att alltid uppsöka vård alternativt ringa Giftinformationscentralen. Att bli biten gör ont och området blir oftast rött och svullet efteråt.

Gör så här: Sök alltid vård och håll den kroppsdel som blivit biten högt och så stilla som möjligt, skriver giftinformationen.se. Undvik att röra vid bettet och under transport till vårdenhet försök att sitta eller ligga still eftersom det förhindrar att giftet sprider sig i kroppen. Vi reagerar alla olika på ormbett. En del kan bli så chockade att de måste uppsöka akut vård. Sök alltid akutvård om någon har hjärtklappning, andnöd, blåa läppar och naglar, känns fuktig och kall, är illamående eller känner sig yr.

Bromsbett

Tack och lov är bromsar ganska sällsynta men när man väl blir biten gör det oftast ont och man kan få klåda, värk och svullnad. Betten i sig är dock inte farliga.

Gör så här om du blivit biten av en broms: På apoteket finns det receptfria läkemedel i form av antihistaminer som lindrar klådan skriver Netdoktor.

Fästingbett

Fästingen är en liten blodsugande parasit som du så fort som möjligt bör ta bort när du upptäcker den för att på så vis undvika att bli smittad av borrelia och TBE. Det är inte ovanligt att det kliar på området där fästingen suttit och att huden blir röd i ett par dagar. Genom att täcka kroppen ordentligt när du vistas i skog och mark kan du förebygga att få fästingar. Mörka färger på kläderna drar till sig färre fästingar. I sommartider är det extra viktigt att undersöka kroppen. Särskilt efter att man vistats i områden man vet med sig är rika på fästingar, till exempel skärgårdsmiljö. Sök alltid vård om du får en hudförändring som är större än fem centimeter i diameter på stället där fästingen suttit.

Vid feber, illamående, huvudvärk, ansiktsförlamning eller muskelvärk bör du alltid söka vård. Vårdguiden 1177 skriver att det inte är någon idé att smörja eller badda något på fästingen innan den tas bort utan att det bästa sättet att få bort den är att använda pincett eller fästingborttagare direkt.

Så här får du bort en fästing

Soleksem

Yttrar sig som rodnande, kliande områden med små blåsor på huden. Det allra effektivaste sättet att skydda sig mot dessa är förstås att skydda huden så att den inte blir bränd till exempel genom smörja in sig ordentligt och använda solhatt. Kom ihåg att det ibland kan vara nödvändigt att smörja in sig flera gånger om dagen med solskyddsfaktor, speciellt efter bad eller om du svettas mycket.

Gör så här om du bränt dig:  Det bästa är att inte vistas i solen på ett par dagar tills det att huden läkt. Kyl ner huden med kallt vatten, fuktgivande hudlotion eller kylbalsam. Om soleksemen är mycket besvärande kan du köpa receptfri hydrokortisonsalva eller ta en värktablett skriver Vårdguiden 1177.

Brännässlor

Nässlor må vara trendigt just nu men har man otur kan man bränna sig på ogräset. Att använda handskar är förstås det allra bästa för att slippa besvär när man plockar dem. För ett barn som är ute och leker finns det dock risk för att barnet bränner sig på benen.

Gör så här om du bränt dig: Det är en myt att man ska gnugga det drabbade området med mosade nässelblad, grodblad eller sand eftersom man då gnuggar in de brännande flisorna i huden. Faktum är att du över huvudtaget inte ska röra vid området. Du ska däremot hälla vatten över det skriver Expressen. Genom att använda tejp som du fäster på området för att sedan försiktigt dra bort får du bort de irriterande flisorna.

Sticksår

Kan orsakas av att en liten tagg eller sticka trängt in i huden och fastnat där. Området kan kännas ömt och det är viktigt att du får ut stickan.

Gör så här om du fått en sticka: Det brukar gå alldeles utmärkt att peta ut stickan eller taggen med hjälp av en pincett. Gör det ont där stickan trängt in kan du använda en bedövande salva som behöver verka i cirka fem minuter innan stickan tas bort enligt Vårdguiden 1177. Observera att bedövande salvor inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år.

Om sticksåret blöder mycket ska du hålla den skadade kroppsdelen högt och lägga en kompress eller ren tygbit över det i cirka en kvart. Tänk på att alltid tvätta såret ordentligt med mild tvål och att låta såret blöda en liten stund så att smutsen rensas ut. Sök alltid vård om såret inte slutat blöda inom en halvtimme eller om stickan blivit kvar i huden.

Skrubbsår

En ”klassiker” hos barn på sommarlovet. Skrubbsår uppstår när det yttre hudlagret skavs av.

Gör så här för att rengöra skrubbsåret: Det är viktigt att tvätta rent såret från smuts och skräp så att det inte uppstår en infektion. Tvätta såret under rinnande vatten gärna med en mild tvål. Använd gärna en mjuk och ren tandborste för att få bort grus, jord och smuts som har en tendens att bli kvar i skrubbsåret. Hos den som ramlar på asfalten kan det dessvärre uppstå fula ärr i huden. För att undvika det använd paraffinolja eller annan liknande olja. Vänd dig till vårdcentralen om du är osäker på hur du ska få bort asfaltsresterna som är orsaken till ärrbildningen.

Myggbett

Själva sticket från en mygga eller knott är oftast helt ofarligt men det kan klia riktigt ordentligt.

Gör så här om du blivit myggbiten: Smörj in bettet med alsolsprit, alsolgel eller kylbalsam. Myggbett som kliar mycket kan må bra av att bli insmorda med receptfri hydrokortison-kräm. Kom ihåg att barn under två år inte ska behandlas med denna kräm. Vi vet att det är svårt att inte klia men försök låta bli - då försvinner svullnaden nämligen snabbare. Sök vård om såret blir infekterat och du får feber.

Källor: Vårdguiden, Giftinformationen, Netdoktor och Expressen