Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Laxbowl med kimchiyoghurt Bild: Arla köket

Fyll på med bra bakterier

Dietisten: ”Det här ska du äta för en mage i balans”

Hur ska vi göra för att hålla oss friska? Ja, ett sätt kan vara att se till att magen är frisk eftersom en stor del av vårt immunförsvar styrs just från magen. Dietisten Jeanette Steijer tipsar om livsmedel som gör magen och tarmfloran glad.

Publicerad 2017-02-06 | Senast ändrad 2018-02-20 | Jeanette Steijer

Forskning de senaste åren har lärt oss hur bakteriefloran i magen påverkar vår hälsa och risken för att utveckla sjukdomar. Området är inte helt enkelt eftersom det finns cirka 500 identifierade bakteriestammar som tillsammans utgör det som kallas ”tarmfloran”.

Kunskapen om tarmfloran och sambanden har ökat under senare år och man kan förutom kopplingen mellan bakteriefloran och en rad olika sjukdomar idag identifiera bakterier som tidigare var osynliga. En del forskare är oroliga över att vi håller på att utarma vår naturliga bakterieflora genom hög användning av antibiotika, dålig mat och överdriven hygien.

Satsa på prebiotika

Så hur ska vi hålla magen glad och ge bra mat till våra bakterier? Vi ska försöka äta mat som stimulerar de goda bakterierna. Det kan vi göra genom att få i oss prebiotika.

Prebiotika är fibrer i maten som vårt matsmältningssystem inte klarar av att bryta ner och som stimulerar tillväxten av goda bakterier. Exempel på mat som innehåller prebiotika är grönsaker och frukt men även bönor, lök, kål, jordärtstkocka är bra för tillväxten av goda tarmbakterier. Andra exempel på livsmedel som innehåller prebiotika är vete, råg och korn. Du som har IBS bör dock ta det lite lugnt eftersom du riskerar att få problem med magen om du äter för mycket av dessa.

Vi kan även äta mat som redan innehåller bra bakterier, det vill säga probiotika som bland annat finns i vissa mjölkprodukter.

Ha alltid en stor sallad i kylskåpet

Ett bra sätt att få i sig prebiotika är att alltid ha en stor sallad i kylskåpet som du kompletterar alla dina måltider med.

Gör så här

  • Riv/hyvla ett halvt vitkålshuvud i tunna strimlor.
  • Tillsätt så mycket Kimchi du vill (syrade, kryddiga grönsaker som innehåller bra bakterier.)
  • En skvätt vinäger, lite rapsolja, salt och peppar. Blanda ordentligt och använd hela veckan. Må gott!