Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Att äta bönor kan hjälpa dig att gå ner i vikt och förebygga hjärt-kärlsjukdom Bild: Press,Pixabay

Gå ner i vikt och förebygg hjärtsjukdom med bönor

Forskaren: Kikärtor ger bäst mättnadskänsla

Bönor kommer i alla färger och former och är fyllda av nyttigheter samtidigt som de mättar och är bra i ett viktminskningsperspektiv. För personer med IBS kan bönor dock ge stora problem med magen. Men det finns knep att ta till för att göra baljväxterna lite snällare. Här listar vi de vanligaste bönorna och dess näringsinnehåll. Hurra för bönor!

Publicerad 2016-09-07 | Erika Sjöö

Det har blivit allt trendigare att då och då äta vegetariskt. Baljväxter som till exempel bönor, linser och kikärtor är härliga alternativ att fylla ut grytor och sallader med. Baljväxterna är inte bara rika på bland annat järn utan ger också bra mättnadskänsla samtidigt som de är relativt kalorisnåla och dessutom bra för människans tarmbakterier.

Anne Nilsson, docent och forskare vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning, vid Lunds universitet har forskat på bönor och dess hälsoeffekter.

– Det som bland annat är så bra med bönor är att de är väldigt mättande i förhållande till sitt kaloriinnehåll. Du håller dig mätt länge vilket kan resultera i att du äter mindre vid nästa måltid och även undviker att småäta mellan måltiderna vilket kan motverka framtida övervikt, säger Anne Nilsson.

– En annan viktig hälsoaspekt är att bönor ger ett lågt blodsockerpåslag efter måltid. De hälsosamma effekterna av bönor på blodsocker och mättnad sitter kvar i många timmar efter intag. Bönor är dessutom bra för att det går att använda dem i så mycket, soppor och grytor till exempel, säger Anne Nilsson.

Bruna bönor bra för blodsockerregleringen

De bakomliggande mekanismerna till de hälsosamma effekterna är inte helt klargjorda, men en trolig orsak kan på ett förenklat sätt förklaras med att de kostfibrer som bönorna innehåller aktiverar snälla tarmbakterier som i sin tur påverkar frisättningen av tarmhormoner (t ex GLP-1 och PYY) som är involverade i ämnesomsättning- och aptitreglering.

I en vetenskaplig studie vid Lunds universitet som publicerades 2013 och där 20 testpersoner medverkade visar att de som åt bönor på kvällen fortfarande hade högre mättnadskänsla och reglerade sitt blodsocker bättre på morgonen därpå, cirka 11-14 timmar senare.

– Alla bönor verkar ha en positiv effekt men i vår studie var det bruna bönor som påverkade blodsockerregleringen mest fördelaktigt, och kikärtor som bäst påverkade mättnadskänsla, tätt följt av bruna bönor, säger Anne Nilsson.

Bönor kan förebygga hjärt- och kärlsjukdom

När man äter bönor ökar nivåerna av flera tarmhormoner, och förutom de ovan nämnda aptit- och ämnesomsättningsreglerande hormonerna, frisätts det viktiga tarmhormonet GLP-2. Detta hormon gör att tarmväggen släpper igenom en mindre mängd gifter från tarmen (endotoxiner) ut i blodbanan, vilket ger en sänkning av den kroniska låga inflammationsgraden som vi alla går omkring med. En ökad inflammationstonus resulterar i en ökad riskför hjärt-kärlsjukdom, fetma och insulinresistens. En sänkning av inflammationsmarkörer kunde även mätas i blodet efter bruna bönor såg man i studien från Lunds universitet.

– Sammantaget visade studien att en kost som innehåller bönor kan verka positivt på förebyggandet av övervikt, diabetes typ 2, och hjärt- och kärlsjukdom, säger Anne Nilsson. 

Hon fortsätter:

– Man ska inte stirra sig blind på mängden bönor. Det viktiga är att man får in det i sin vanliga, vardagliga kost.

”Bönor ställer till problem för IBS-magen”

Många som är drabbade av IBS brukar utesluta bönor och linser i sin kost eftersom baljväxterna kan ge stora problem i form av gaser och diarré. Till de som ändå vill ha baljväxter i sin kost brukar dietisten Sofia Antonsson, expert på IBS, rekommendera sina klienter att äta några matskedar per dag, främst om de är vegetarianer eller veganer.

– Bönor är det absolut tuffaste som finns för en IBS-mage. Det finns tre nivåer av det hela. Det allra värsta för IBS-magen är bönor eftersom de är väldigt tuffa för magen att bryta ner. På andra plats kommer kikärtor och på tredje linser, säger Sofia Antonsson.

Satsa på bönor och linser på burk

Men det finns knep att ta till för den som vill kunna njuta av bönor och linser utan att magen ska bli allt för pruttig.

– Bönor och linser som ligger i konservburk eller tetrapack är snällare mot magen eftersom de fibrer som är tuffa att bryta ner försvinner ut i spadet. Om man vill koka sina bönor själv rekommenderar jag att man kokar dem i omgångar, häller av kokvattnet och fyller på med nytt eftersom fibrerna minskar för varje gång man gör det, säger Sofia Antonsson.

För den som absolut inte vill ha någonting med vare sig bönor, kikärtor eller linser att göra finns det andra liknande alternativ.

– De runda, gröna salladsbönorna är skonsamma mot magen till skillnad från de platta. Även haricots verts är snälla. Båda går alldeles utmärkt att fylla ut grytor med, säger Sofia Antonsson.

Näringsinnehåll bönor per 100 gram

Bruna bönor kokta Energi, kcal: 137 Fett: 0,9 Kolhydrater: 16,8 Protein: 8,75 Fibrer: 13,2 Järn: 2,2 Folat ( Vitamin B) 59,3

Kidneybönor röda konserv 100 gram Energi kcal: 110 Fett: 0,7 Kolhydrater: 13,4 Protein: 8,75 Fibrer: 7,2 Järn: 1,91 Folat (vitamin B): 28,7

Svarta bönor konserv Vikt 100 gram Engeri, kcal: 110,9 Fett: 1 Kolhydrater: 13,8 Protein: 8,13 Fibrer: 6,8 Järn: 2,13 Folat (vitamin B) 19,1

Sojabönor torkade och kokta utan salt 100 gram Energi, kcal: 128,2 Fett: 5,7 Kolhydrater: 5,8 Protein: 11 Fibrer: 5 Järn: 2,7 Folat (vitamin B) 54,0

Stora vita bönor konserv 100 gram Energi, kcal: 107,3 Fett: 0,8 Kolhydrater: 14,6 Protein: 6,88 Fibrer: 6,8 Järn: 1,28 Folat (vitamin B) 21,5

Kikärtor konserv 100 gram Energi, kcal: 128,2 Fett: 2,5 Kolhydrater: 15,7 Protein: 7,5 Fibrer: 6,2 Järn: 1,63 Folat (vitamin B) 72,8

Källa: Livsmedelsverket

Sugen på bönor? Vi bjuder på några smarriga recept

Bönstroganoff

Bönpasta med persiljeröra

Ugnstekt hel kyckling med sojabönspasta

Kikärtspasta