Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Gluten är inte alltid ett nyttigare alternativ Bild: Shutterstock, press.

Glutenfritt – inte alltid ett hälsosammare alternativ

”Produkterna kan innehålla mer fett och socker”

Just nu är det väldigt populärt att äta glutenfritt. Vissa gör det på grund av att de är glutenintoleranta medan andra gör det för att de helt enkelt mår bättre, men är det verkligen nyttigare att äta glutenfritt? Nja, det beror egentligen helt på vilka val du gör skriver dietisten Sofia Antonsson.

Publicerad 2016-11-09 | Sofia Antonsson

Försäljningen av glutenfria produkter har ökat kraftigt de senaste åren och antalet produkter har också blivit betydligt fler. I Sverige uppger 11 procent av befolkningen att de aktivt undviker gluten och i USA är motsvarande siffra hela 30 procent. Eftersom det endast är 1-2 procent av befolkningen som har glutenintolerans eller celiaki, kan man raskt räkna ut att det är betydligt fler än de glutenintoleranta som köper från hyllan.

Fibrer orsakar IBS-besvär – inte gluten

Många upplever att de mår generellt bättre utan gluten, medan andra märker en direkt koppling till att magen blir lugnare. När det gäller hur magen känns är det lätt att tro att det är gluten som är boven, men det som egentligen orsakar IBS-symtom är fibrerna i sädesslagen. Eftersom både gluten och fibrerna oftast försvinner i glutenfria produkter är det därför många med IBS som också känner att magen blir bättre av glutenfritt. Skillnaden är bara att det oftast räcker med att minska intaget av sädesslag för att magen ska lugna ner sig. Den som är glutenintolerant måste däremot äta strikt glutenfritt för att inte skada tarmen.

Är det gluten eller FODMAP som är boven vid magproblem

Gluten inte alltid mer hälsosamt

Men att botanisera på glutenfria hyllan betyder inte att man automatiskt blir mer hälsosam, tvärtom. Glutenfria ersättningsprodukter innehåller ofta mer stärkelse än originalen och de kan också innehålla både mer fett och socker för att kompensera och ge en bra smak. Så läs noga på förpackningen och kom ihåg att en glutenfri kaka ändå är en kaka!

Fyra tips till ett hälsosamt glutenfritt liv:

  1. Välj naturligt glutenfritt som ris, quinoa, teff, potatis, rotfrukter, frön och grönsaker istället för sädesslagen.
  2. Begränsa glutenfria ersättningsprodukter. Visst är det ok att äta glutenfritt knäckebröd eller pasta då och då, men inte flera gånger om dagen.
  3. För dig med IBS räcker det vanligen att minska mängden sädesslag för att magen ska lugna ner sig. Surdegsbröd, dinkelmjöl och havre är snällare mot magen och går ofta att äta i små mängder utan problem.
  4. Glutenfria produkter är inte automatiskt nyttigare, Tvärtom kan kakor, kex och mjöl innehålla både mer socker och fett än originalprodukterna så det bästa är att göra andra val.