Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Genom att äta ost, mjölk och filmmjölk kan man slippa drabbas av karies Bild: Johnér

Här är maten som är bra för tänderna

Visste du att det faktiskt går att äta sig till en bättre tandhälsa? En bit ost efter middagen är inte bara ett gott snacks utan även ett skydd för tänderna.

Publicerad 2016-10-27 | Alexandra Lönnroth
 

Visste du att det finns livsmedel som är särskilt bra för tänderna? Vardagspuls presenterar: Det stora slaget mellan ost och karies!

I en tidigare studie som publicerades på Academy of General Dentistry framgår det att ost bland annat är bra för tänderna. Det beror på att ost ökar salivproduktionen och frisätter ämnen som skyddar emaljen mot angrepp. Ost är därför en viktig komponent för friska tänder.

I studien fick 68 testpersoner i åldrarna 12–15 år avsluta måltiderna med ost, sockerfri yoghurt eller ett glas mjölk. Efter 20 respektive 30 minuter mättes sedan PH-värdet i munnen. Resultatet visade att de som åt yoghurt eller drack mjölk inte hade några förändringar i PH-värdet medan de som åt ost hade en markant ökning under hela mätperioden. Ju högre PH-värdet är i munnen desto bättre skyddas tänderna mot angrepp och hål.

Undvik sura och sockriga drycker

Forskarna tror att mejeriprodukter skyddar mot karies eftersom de innehåller kalcium och andra mineraler som har en skyddande effekt för tänderna. Mjölken i sig innehåller fem procent laktos (mjölksocker) men ger en PH-sänkning som snabbt neutraliseras. Medan sockriga drycker som läsk, juice och saft ger en stor PH-sänkning som ökar risken för karies.

En studie som publicerades i Tandläkartidningen visar att det blir allt vanligare med frätskador på tänderna hos ungdomar i åldrarna 13–14 år. En förklaring till det ökade antalet frätskador är att vi dricker för lite filmjölk. En annan är att vi äter för sura livsmedel samt håller kvar drycken i munnen för länge innan vi sväljer den. På sikt kan frätskador på tänderna leda till ändrad tandfärg och form men även till ilningar, tuggsvårigheter och frakturer.

Tugga dig till friskare tänder

För att tänderna ska må bra krävs saliv. Saliven innehåller viktiga ämnen som sköljer rent, snabbar på återhämtningen efter att ha ätit och skyddar tänderna. Mat med tuggmotstånd ökar mängden och kvaliteten på saliven. Genom att äta exempelvis morötter, äpplen och grovt bröd får tänderna ett riktigt träningspass.

Källor: Dental Magazinet, Distriktstandvården, Vårdguiden, Tandläkartidningen