Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

löpning panikångest viktminskning Bild: Privata bilder

”Jag sprang bort min panikångest”

Vardagspuls Tjejmilenvinnare berättar om hur löpningen förändrade hennes liv

I samband med årets Tjejmilen, tävlade Vardagspuls ut en träningsresa. Vann gjorde Jessica Spetz, 43, från Galtö i Norra Bohuslän.
Hillevi Wahl har pratat med henne – det blev ett samtal om egen resa genom sorg och panikångest.

Publicerad 2016-09-19 | Hillevi Wahl
Hej Jessica, kan du berätta om hur allt började?

– I Januari 2006 fick jag det tragiska beskedet att min mamma hade avlidit i en olycka i Oman och min pappa var väldigt svårt skadad. Jag och min syster fick åka dit för att följa vår pappa hem. Det var omtumlande, men fungerade ändå, mycket tack vare familjen, mina barn och min man. Efter ett år tyckte jag till och med att vardagen började återgå till det mer normala.
– Men då drabbades jag plötsligt av fruktansvärda panikångestattacker. Det var vidrigt! Jag sökte akut läkarvård hos flera olika läkare. Jag fick medicin och samtalsterapi och allt fokus blev på detta och jag glömde helt bort mig själv.
– Jag hade inga krafter, orkade inte röra mig och vikten gick naturligtvis uppåt.

Efter några år skulle Jessica börja trappa ner medicinerna.
– Jag slet otroligt med det. Till slut, efter fyra år, lyckades jag få bort dem och himmel vad lycklig jag var! Jag började må bättre även om attackerna fortfarande kom emellanåt. Jag började promenera mer och mer. Löpning däremot kändes verkligen inte som min grej.

Men din man, Kjell-Inge, tyckte annorlunda?

– Ja, han hade frågat flera gånger om vi skulle kunna springa en runda tillsammans. Jag har alltid sagt nej och har tyckt att människor är galna som orkar springa runt. Men för två och ett halvt år sedan sa jag helt plötsligt ja till en runda. Kjell-Inge blev lite förvånad men en liten gnutta hopp väcktes nog i honom. Han tycker mycket om löpning och träning själv.

Minns du första löprundan?

– Vi skulle börja med att gå och springa runt vår ö, ungefär 4 km. Det kunde väl inte vara så jäkla svårt?, tänkte jag. Men jag klarade bara några meter innan jag fick gå. Sedan mötte vi människor och då skämdes jag.

Vad skämdes du över?

– Jag kände en skam över vad människor skulle tycka om att jag sprang med min vikt!! Då vägde jag 100 kilo. Och i uppförsbackarna fick jag alltid gå. Men jag hade en vilja av fullständigt stål, jag ville gå ner i vikt och jag kände att jag började må bättre och bättre. Min man var ett fantastiskt stöd. Han peppade och berömde mig alltid. Han fick ut mig även om jag inte hade jättelust. Jag kände att jag blev piggare, gladare och helt klart en bättre mamma.

– Och lyckan var total första dagen jag klarade att springa uppför en backe utan att stanna. Jag bara skrek till Kjell-Inge: Jag sprang hela! Hörde du, jag sprang! Han gav mig tummen upp och var minst lika glad som jag.

Så tar du dig upp för den tuffaste backen

Jessica sprang allt längre sträckor och när hon kom tillbaka till jobbet efter sommarsemestern kände kollegorna nästan inte igen henne.
– Jag hade lyckats gå ner 25 kilo. Inte bara genom löpningen, jag hade lagt om min kost också och i princip uteslutit socker.
– Men framför allt var jag så otroligt lycklig och nöjd över min resa. Mycket av min ångest hade försvunnit tack vare löpningen. Jag har lärt mig hantera min oro genom olika former av motion. Nu tror jag mycket på att hitta någon motion man verkligen trivs med och försöka med den i stället för medicin.

Ät det här innan du tränar

I dag har Jessica minskat 40 kilo och springer och promenerar som om hon aldrig hade gjort något annat. Hon har sprungit Vårruset, Midnattsloppet och Göteborgsvarvet flera gånger.
– Det var ett mål jag hade, att gå ner 40 kilo. Ett annat mål var att springa eller powerwalka 100 mil på 100 dagar – det målet uppnådde jag också!

Fantastiskt! Hur tänker du i dag, när du ser tillbaka på din hälsoresa?

– Jag är otroligt nöjd över hur jag gått igenom min resa och är jätteglad över min man som verkligen pushade mig framåt hela tiden. Han var med som supporter när jag åkte till Stockholm och sprang Tjejmilen med Vardagspuls.
– Men bara att få kommentarer som ”så fin du är” går rakt in i hjärtat när man vet vad man gjort för att nå dit! Jag kände mig fin förr också och min man har alltid sagt det till mig men nu känns det på ett annat sätt för mig.  Jag är stolt över mig själv. Och nu mår jag så jäkla bra med mitt liv!

Vad har du för planer framöver?

– Jag försöker variera mig. I går tog jag en cykeltur från arbetet i Strömstad till Tanum och i början av oktober väntar Toughest, ett hinderbanelopp, i Göteborg. Lite smått nervös är jag inför det, men jag älskar utmaningar.

Stort tack till att du ville dela med dig av dina upplevelser, Jessica och ge din man Kjell-Inge en extra kram från oss på Vardagspuls.

– Det ska jag. Utan honom hade jag nog aldrig upptäckt det härliga med löpningen och han är och har varit ett fantastiskt stöd. I går gick jag själv runt ön och tänkte att ”Exakt här började min resa” och den ska aldrig sluta. Till och med i uppförsbacken gick jag och log för mig själv.

Läs Jessicas vinnande motivering här!

Det var min man som fick mig att våga börja springa, att ta första steget👣
Jag hade alltid sagt Nej Tack – nu var valet enbart mitt eget😉

Vi började sakta springa runt ”vår ö” och illa jag mådde😝
Men nåt förändrades för varje dag
Det var som han ett löparfrö sådde🌱

En fantastisk livsstil – min första tjejmil⭐️
Idag känner jag en enorm självkänsla och möter människor med ett glatt smil;-)😀
Med 40 kg viktminskning har jag förändrat mitt liv...
Han hjälpte mig från att vara trött 3-barns-mamma, till att bli väldigt aktiv👏

Skulle av hela mitt hjärta vilja säga Tusen tack
För att han alltid, oavsett väder, var min privata back;-)❤️
Nu vill jag ge mig själv och min man en fin present tillbaka🎁
Vinna en träningsresa och och komma hem som världens gladaste och vältränade maka💞💃🏻