Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Nyfödd bebis håller handen med sin pappa Bild: Mostphotos

Hillevi Wahl: "Jag hade nog inte vågat föda barn i dag"

"Det är ingen barnlek att föda barn"

Vår hälsoinspiratör Hillevi Wahl skriver om en förlossningsvård som hon inte tycker är värdig för landet Sverige.

Publicerad 2017-04-20 | Hillevi Wahl

Det är något allvarligt fel när gravida kvinnor är livrädda inför förlossningen. När larmrapporterna om förlossningsskador, barnmorskeuppror och bilförlossningar avlöser varandra.När till och med Socialstyrelsen kommer med egna larmrapporter om förlossningsskador, allvarliga skador på barnen som inte fångas upp i tid, depressioner och andra brister inom mödravården – då är jag glad över att jag inte tvingas föda barn i dag. Ärligt talat vet jag inte heller om jag hade vågat.

Vi kunde vara kvar på BB hur länge vi ville

När jag födde mitt första barn för fjorton år sedan, så kunde jag i lugn och ro välja vilket sjukhus jag ville föda på. Jag valde Södertälje, de var så lugna och härliga där och sa att vi kunde ligga kvar så länge vi ville. Både jag och min man. Nu visade det sig att jag har så snabba förlossningar att jag höll på att föda i taxin på väg dit. Jag låg och bet Gunnar i låret i baksätet och skrek till taxichauffören att han skulle ”skita i Södertälje och ta närmaste sjukhus!”. Då svarade han lugnt att han nästan var framme. Han körde fort. Två minuter efter att vi hade fått köra rakt in i akutintaget på Södertälje hade jag fött mitt första barn. Det var liksom den lätta biten.

Att byta blöja var läskigt

Resten var knepigare. Jag hade ingen aning om hur man var en bra mamma. Jag hade verkligen inte haft en själv. Jag visste faktiskt ingenting om barn och bebisar. Inte min man heller, men lugnt och vänligt hjälpte sköterskorna oss att förstå barnets signaler och det här knepiga med att ta i ett litet bräckligt barn på rätt sätt. Bara att byta blöja var så himla läskigt. Jag tror vi stannade nästan en vecka. Sedan ville vi hem. Väl hemma fick vi kontakt med världens bästa bvc-sköterska, Karin, som har betytt precis allt! Hon har boostat oss så mycket och talat om för oss hur bra vi är och hur fina och friska våra barn är. Alltid. Tack gode Gud för henne.

Ingen barnlek att föda barn

Mitt andra barn föddes med svåra skador på njuren, på Karolinska, och fick tillgång till världsledande expertis i samma sekund som han kom till världen. Neufrologen på Karolinska har följt honom i elva år. I dag är han friskförklarad. Jag är så tacksam. Det är ingen barnlek att föda barn. Allt kan hända. I dag skickas kvinnor hem sex timmar efter förlossningen, trots att de inte är redo. Trots att medicinska fel på barnet inte hinner upptäckas inom den tidsramen.

Stockholm har flest förlossningsskador

Stockholm toppar statistiken över allvarliga förlossningsskador i Sverige. Ändtarmsmuskeln brister på 7,6 procent av alla förstföderskor här. Många blir deprimerade bara av att inte kunna fungera normalt. I Sollefteå stänger de förlossningen och lär gravida kvinnor att föda i bilar. I Region Skåne har de skurit ner antalet operationstimmar från fyra timmar i veckan för några år sedan, till bara en dag i månaden nu. Det innebär väntetider på närmare fyra år för att få en operation.
Är detta värdigt ett land som Sverige? Nej. Jag tycker inte det.
Ge alla en trygg och frisk start på föräldralivet! Ett friskt underliv kan vara till glädje för så många. 

Få fler krönikor från Hillevi Wahl – prenumerera på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig här!