Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hillevi Wahl: 15 riktigt bra vandrarhem för barnfamiljer Bild: STF

Hillevi Wahl: Ta med familjen på vandrarhem på semestern!

15 riktigt bra vandrarhem runt om i landet

Du behöver inte åka långt eller betala dyrt för en härlig semester. Det finns massor av härliga vandrarhem att upptäcka för dig och familjen. Här tipsar Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl om sina och läsarnas favoriter.

Publicerad 2017-06-07 | Hillevi Wahl

Ta med familjen på vandrarhem! Vill du hitta på något extra med familjen i sommar, men har ont om pengar? Då har jag ett superbra tips: Åk på vandrarhemsäventyr! Det kan vara en minisemester, bara över en helg, eller kanske en vecka, du bestämmer själv. Det kostar bara några hundralappar och du har tillgång till ett välutrustat kök och sköna platser att umgås på.

Att ta med ungarna på vandrarhemsäventyr är också ett ypperligt tillfälle att locka iväg dem från datorerna. Även om det ofta finns wifi i receptionen, så lockar lägerelden eller stranden eller skogen och äventyret mycket mer, jag lovar!
Jag brukar åka iväg med ett barn i taget, över en helg, bara för att kunna pejla in hur just det barnet mår, hur de tänker kring skolan, framtiden, kompisarna och livet. Det är så himla mysigt.

Då tar vi med oss en matsäck med varm choklad och drar ut på äventyr. Det händer något när vi rör oss, både för barn och vuxna. Tankarna lossnar och vi kan prata om sådant vi aldrig lyckas få fram annars. De där ensambarn-helgerna kan vi leva på i flera år efteråt.
”Mamma, kommer du ihåg när…”, säger barnet eller tonåringen och så ler vi lite sådär fint, som om vi hade en speciell pakt. Minnen som bara är våra.

Rörelse i naturen viktigt för barn

Även när vi tar med hela familjen så blir det väldigt speciellt att upptäcka nya platser tillsammans. Bara att kolla in vad som finns i ett rum eller i korridoren eller hur det ser ut i köket blir spännande. Sedan vidgas området som ska genomsökas, allt eftersom. Barnen springer ivrigt omkring på den generösa tomten, med träd och stenar och stigar och är riktiga sakletare. Med jämna mellanrum hör jag dem ropa: ”Kolla, vad jag hittade!”
Då springer alla barn dit. Syskon, som knappt säger fullständiga meningar till varandra i vardagen, bubblar nu av idéer och samarbetsglädje.

Rörelselek i naturen är viktigt för barn. Det vet vi genom forskning. Det gäller både de överaktiva barnen och de mer ängsliga. Steg för steg vågar de försiktiga lite mer, det finns ju något som lockar! Precis som för oss vuxna är det också ett sätt att lära sig att leva i samklang med naturen, det gör barn lugna. Det stimulerar till rörelse och äventyr, men också nyfikenhet och koncentration inför hur små insekter funkar, hur många olika sorters blommor det finns eller hur blad och pinnar flyter på vattnet.
Själv älskar jag kanske allra mest en kopp nybryggt kaffe i solen på en veranda. Mitt i vårt vackra sommarsverige.

15 riktigt bra vandrarhem för barnfamiljer

1. Abisko fjällstation
Storslagen miljö, klassiskt vandrarhem med "globetrotter-feeling". Abisko Fjällstation ligger mitt i Abisko nationalpark. Hit till Abisko kommer gäster från världens alla hörn för att uppleva norrskenet, midnattssolen, vandring och skidåkning. Bekvämt boende finns i hotelldelen, vandrarhemmet eller i stugor. Ikoner som Kungsleden, Lapporten, Aurora Sky Station och berget Nuolja är inom räckhåll.

2. Gnosjö vandrarhem
Du bor i trevliga fyrbäddsrum med pentry. På Gnosjö vandrarhem har du nära till naturen. Store mosse med vandringsleder, High Chaparral och Vilda västern, Isaberg med kanotuthyrning, hinderbana, höghöjdsbana, segway, MTB leder samt uthyrning av mtb-cyklar mm. Finns även en oerhört fin golfbana Isaberg gk. Allt inom cirka en mils radie.

3. Storulvån Fjällstation
Vid vägs ände, som en trygg famn vid foten av fjället, ligger Storulvån Fjällstation. Här har barnen en egen särställning med klättervägg direkt upp från restaurangen, pysselhörna, eget äventyrsland, lekfulla ledare och olika familjeveckor. En perfekt och vilsam bas, där man enkelt kan göra egna dagsturer i barnens tempo, för att sedan kunna återvända till dukat bord, mysig bastu och en skön natts sömn.

4. Röstånga/Villa Söderåsen
Solgult sagohus, komplett med tinnar och torn, som för tankarna till Pippis Villa Villerkulla. Den rymliga trädgården ger utrymme för avkoppling, lek och spel. Inomhus finns mjuka soffor, brasa, böcker och en egen liten lekhörna för de minsta. Från bakdörren på Röstånga/Villa Söderåsen kliver man rakt in i Söderåsens Nationalpark med böljande bokskog, mäktiga raviner och badsjöar för härliga sommardopp. Eldplatser finns runt om i parken där man kan hugga sin egen ved och tillaga sin lunch över öppen eld – ett perfekt äventyr för både stora och små upptäckare.

5. Utö vandrarhem
Vandrarhemmet Skärgården ligger i Grosshandlare Levins ursprungliga badhotell från förra sekelskiftet och minner om gammaldags badortstid. Hyr cyklar, spela minigolf, besök kvarnen och gruvorna, hyr cyklar eller kajaker och bada från badklippor. Och så får man åka båt dit.

6. Stockholm/af Chapman & Skeppsholmen Vandrarhem
Att bo på en båt mitt i huvudstaden blir ett svårslaget äventyr för hela familjen. Fartyget af Chapman är en riktig klassiker som legat för ankar vid Skeppsholmen sedan 1937. Här gungas man till sömns i någon av fartygets hytter. I vacker omgivning på Skeppsholmen i Stockholms absoluta centrum har man gångavstånd till det mesta i huvudstaden, med museer, restauranger och shopping. Med färjan tar man sig enkelt över till Djurgården och familjefavoriter såsom Skansen, Nordiska museet, Vasamuseet och Junibacken.


7. Vallåsens Värdshus Vandrarhem
Vallåsens Värdshus är en riktig oas för familjer som vill varva ner och njuta av skog och stillhet. Här bor man i personligt inredda familjerum med utsikt mot naturen. Dagen startar man med en härlig frukostbuffé med hembakat bröd, egna marmelader, färskpressade juicer och egenrostad müsli. För barn med spring i benen finns en stor trädgård och en naturlekplats att busa i. Sällskapsrummet, inrett med skandinaviska designklassiker, lockar både stora och små med bastu, biljard och bordtennis.8. Kolarbyn/Skinnskatteberg Vandrarhem
En övernattning i Kolarbyn blir ett minne för livet, både för stora och små äventyrare. Sveriges mest primitiva vandrarhem har varken elektricitet eller rinnande vatten men stoltserar med tystnad, vildmark och spännande skogsupplevelser bara ett par timmar från storstadens myller. Här bor man i kolarkojor på britsar med fårskinnsfällar, somnar gott framför den sprakande eldstaden och vaknar till fågelsång

9. Nora Vandrarhem
Nora har ett mysigt vandrarhem i de gamla tågvagnarna. Tågluffa medan du bilar? I Nora ligger vandrarhemmet i ett tåg från 1931. Du bor i sovkupéer på sjöspåret vid Noras ståtliga stationshus och allt andas tåg, ånga och kulturhistoria. I Nora kan du dessutom åka rälsbuss och tåg draget av klassiskt ånglok.

10. Tjärö Vandrarhem

En riktig sommaridyll mitt i Blekinge skärgårds pärlband av orörda öar. Här bor man i charmiga röda stugor samlade i en idyllisk liten by mitt på ön, som att kliva in i en saga av Astrid Lindgren. På Tjärö vandrarhem njuter hela familjen av unik skärgårdsmiljö, starta dagen med ett morgondopp från klipporna, bada bastu på flotten och avsluta dagen med nygräddade våfflor.

11. Sala Silvergruva Vandrarhem
Sala Silvergruva bjuder på ett perfekt äventyr för hela familjen. Följ med på en spännande visning i Sofia Magdalena gruva, där ni får följa samma väg ner i gruvan som de gamla gruvarbetarna från 1800-talets början tog. I Ulrica Eleonoras gruva finns underjordiska vackra sjöar, bergrum och konsertsal. Bor gör man i det vackra vandrarhemmet med inredning inspirerad av gruvmiljön, eller i den spektakulära gruvsviten, världens djupaste hotellrum 155 m under jord.


12. Lilla Tyresö
Lilla Tyresö har med sina vackra, rejäla villor och den lummiga trädgården med tiden formats till en fridfull oas.

13. Gällnö vandrarhem
Gällnö ligger beläget i mellersta skärgården, bara 90 minuters båtfärd från centrala Stockholm. Ändå är du långt ifrån storstadstressen. Grusvägarna är bilfria och badklipporna varma. Här väntar mysiga stugor nära badviken, gästhamnen och handelsboden. Här kan du läsa mer om Gällnö vandrarhem.

14. Siaröfortet Vandrarhem
Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes efter första världskriget. Nu är Siaröfortet en egen ö fylld av upplevelser och avkoppling. Du bor i det gamla logementet, omsorgsfullt renoverat med sköna sängar och havsutsikt. Läs mer om Siaröfortet vandrarhem.

15. Vaxholm/Bogesund Vandrarhem
Strax utanför pittoreska Waxholm njuter du av lugnet på ett slottsvandrarhem. Omgiven av hästhagar bor du i dubbel- eller flerbäddsrum i de gedigna husen runt Bogesunds Slott. Gör ett besök i Waxholm med den livliga båthamnen, små butiker, gallerier och nöjesliv. Läs mer om vandrarhemmet.

5 bra grejer med vandrarhem

  1. De är ofta är personliga. Barn får ta plats på ett annat sätt,
  2. De ligger nästan alltid naturnära med utrymme för lek, bus och spring i benen. 

  3. De har alltid ett gästkök där man kan laga sin egen mat.
  4. Det blir inte lika ensamt som att bo på hotell. Det uppstår hela tiden spontana möten med andra gäster och barn.
  5. Det är billigt.