Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Hur ren är egentligen den sköljda påssalladen? Bild: Mostphotos

Så ren är den sköljda påssalladen

Professorn i livsmedelshygien berättar

Sallad på påse är populärt. Men hur ren är egentligen den sköljda påssalladen? Och skulle professorn i livsmedelshygien själv köpa en sådan sallad?

Publicerad 2017-06-12 | Senast ändrad 2018-06-25 | Vardagspuls

Det finns många tillfällen när det passar perfekt att slänga ihop en sallad. Och för att göra det extra snabbt och effektivt väljer vi gärna den snabbaste varianten, sallad på påse – färdigsköljd och klar att äta. Men det är inte speciellt smart tycker Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro Universitet. Hon liknar den färdigsköljda påssalladen vid malen köttfärs.
– När du köper en bit helt kött sitter bakterierna på ytan, samma sak gäller ett salladshuvud. Men så fort du mal köttet eller skär ned salladshuvudet frodas bakterierna för de älskar fukten och näringen de får när helheten omvandlas till småbitar.
Bakterierna professorn främst pratar om är jordbakterier som i förlängningen är tarmbakterier.

 

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien. Foto: Marcus Schiött

Bakteriehämmande ämnen

En del salladspåstillverkare, förutom att de sköljer salladen med bakteriehämmande ämnen, lägger även till hållbarhetsbefrämjande gaser, men det gör föga nytta menar hygienprofessorn.
– Bakterierna frodas i samma stund salladen blir skuren. Möjligtvis att de hållbarhetsbefrämjande gaserna hjälper något ( det handlar om salladspåsar som är lite puffiga till utseendet reds.anm) men det är i sådana fall marginellt.
Hygienprofessorn själv köper aldrig färdigskuren påssallad
– Nej, jag vill ha min sallad fräsch och krispig så jag köper ett helt salladshuvud, plockar blad för blad, sköljer noga och skär sedan upp den.

Skölj noga, ät nypackat

Till den som ändå vill köpa påssallad har Marie-Louise Danielsson-Tham några tips.

  • Skölj noga fast det står på förpackningen att den inte behöver sköljas.
  • Köp en sallad som är så nypackad som möjligt.
  • Öppna och lukta i påsen och släng direkt om salladen inte känns det minsta fräsch.
  • Kolla påsen så att inga salladsblad har bruna kanter för det tyder på att den inte är helt okej.
  • Förvara påsen i kylen hela tiden.
  • Gör salladen så fort som möjligt efter att du köpt den och ät den direkt efter att du blandat i animaliska ingredienser som räkor, kyckling, rostbiff eller liknande. Bakterierna exploderar nämligen då. Samma tips gäller mejeriprodukter som till exempel olika ostar, fast där går bakterieförökningen något långsammare.