Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.


Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin ger råd om hur man håller sams under julen. Från Vardagspuls den 16 december.

Louise Hallin: ”Det är en superladdad helg”

Psykoterapeuten hjälper dig med julfriden

Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarnas frågor och ger råd om hur man håller sams under julen.

Publicerad 2015-12-16 | Vardagspuls

Frank: Alkohol är ju en sak som kan göra att konflikter uppstår lättare, hur hanterar man det?

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej inte om det inte är ett stort missbruk. Men alkohol är som ett förstoringsglas på relationer, konflikter och egentligen på allting i livet så om man har mkt problem o konflikter och dricker så blir det mesta sämre. I kombination med att alla normala trösklar och hämningar sänks av alkohol så hjälper det sällan hur väluppfostrad man än är.

17:46, 16 December 2015

Unilla: Måste man fira jul med hela släkten?

Louise Hallin, psykoterapeut: Nej.
Inte om du inte vill. Planera innan , dela upp på fler tillfällen och kombinera människor som fungerar eller sök upp ngt firande på stan för hemlösa eller flyktingar eller ngt som inte handlar om det privata utan istället en större grupp. En vänjul är inte heller så pjåkigt.

17:48, 16 December 2015

Vardagspuls: Måste man fira jul med hela släkten? Läs mer om vad Vardagspuls psykoterapeut tycker om det här: http://www.vardagspuls.se/kropp--halsa/maste-man-fira-jul-med-slakten/

17:54, 16 December 2015

tom: Varför bråkar vi på jul?

Louise Hallin, psykoterapeut: För att det är en så superladdad helg som följer oss alla sen barnsben och många förväntningar vilar i den gamla världen med de gamla värderingarna. Det är lite svårt att se ibland att alla små barnen blivit stora, gift sig och fått egna barn. Man kan fortfarande bli tilltalad som liten tex av ngn gammal moster vilket ju kan kännas lite konstigt.
Spänningar uppstår lätt och irritation kan bli tydligt osv osv. Kanske vore det inte så dumt att försöka ändra sina traditioner lite efter hand och i de flesta familjer tror jag nog att livet gör att det blir så.

17:56, 16 December 2015

Richard: Vad är de bästa sätten att undvika konflikter under julen tycker du?

Louise Hallin, psykoterapeut: Träffa inte personer som man har en pågående konflikt med eller lös det innan man ses, planera julen med den viktigaste personen innan ni möter alla och gör en plan och tänk ut vad ni vill ska hända. Lyssna på andra deltagare och var öppen för förändringsönskemål från andra

17:59, 16 December 2015

Anita: Julen är barnens högtid då ska det vara fritt från alkohol, det hör inte ihop. Trevlig fortsatt Onsdag kväll.

18:08, 16 December 2015

Lotta: Jag brukar fråga föräldrar som säger att de bjuder sina barn (under 18) på alkohol om de även lånar ut bilen till dem. Märkligt men INGEN gör det...

18:08, 16 December 2015

Emma : Jag är 20 år nu och Under mina tonår så var de det barn som inte fick dricka alkohol för sina föräldrar som drack tidigast & mest av alla & blev fullast av alla!

18:12, 16 December 2015

Namn: Hur tycker du man ska göra när man har skilda föräldrar och ska fira jul? Ska man köra vartannat år eller ha två julaftnar? Vem ska få den riktiga julafton?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om dina föräldrar är sams och uppför sig anständigt mot varandra så kan ni träffas före julafton och ta en kaffe och då kan du berätta vad du vill helt ärligt. Dina önskemål är viktiga och de måste förstå att om barn väljer en förälder så är det egentligen så att om de kunde skulle de dela sig på två för att vara hos båda och det är stressigt nog att känna så. Jag anser att inga barn ska behöva vara på flera olika ställen på en enda dag, då är det bättre att växla år från år. Men de större barnen ska få välja mer själva.

18:15, 16 December 2015

Ellen: Hur ska jag ta ställning till min svärmor på jul? Vi kommer inte överens alls tyvärr... och hon lägger alltid till komentarer som hon vet gör mig upprörd! Även spänningen mellan oss påverkar de andra i familjen... är rädd att förstöra julen för alla andra. Vad jag än gör har hon negativa svar på..Jag duger inte för henne...

Louise Hallin, psykoterapeut: Det är ju en relation som inte fungerar så det ska du absolut inte genomföra. Du kan ju redan nu se att detta kommer att resultera i spänningar och ledsenhet. Gör inte detta. Tala med din man , om svärmor är ensam kan han åka till farmor med barnen och gåvor, kanske äta jullunch och på ett ostressat och respektfullt sätt sitta ner och umgås på riktigt för att sen fortsätta firandet i den egna familjen och kanske med andra inblandade där konfliktnivån är lägre.

18:22, 16 December 2015

Cecilia: Hur gör man när man är bor med en partner som inte gillar jul och jag som älskar hela december? Han har inga traditioner med jul och jag har bara härliga minnen. VI har förhållanden sedan innan och nästan vuxna barn. Jag har backat mycket med allt som jul innebär men han tycker ändå det är för mycket. Vill inte alls vara med på det. Hur ska jag göra? Vi är i 40 års åldern och jag funderar på att nästa år kanske vi ska vara på skilda håll. Är det tokigt? Han vill inte men vill heller inte vara med på jultåget.

Louise Hallin, psykoterapeut: Vilken strålande ide! Kör hela programmet med människor som tycker som du om julen och njut av detta , uppmuntra din man att hitta sitt sätt och om han plötsligt får lust att titta in så är han välkommen.
Ingen skuld,anklagelser,pikar eller aggressivitet. Det är bara en kväll på ett helt år!

18:24, 16 December 2015

Anni: Zinat Pirzadeh är helt underbar som människa och en härlig humor. Kul att hon lagar mat i dag.

18:25, 16 December 2015

Lisbeth: Hej hej Är det konstigt om man inte vill fira jul med sin/fam och min mans fam Jag vill helst bara fira med min man och våra katter hemma Med vänlig hälsning, Lisbeth

Louise Hallin, psykoterapeut: Konstigt eller inte så gör det ni vill för att må bra om det fungerar med gamla föräldrar osv. Var bara noga med att på ett respektfullt sätt meddela de personer som ev har förväntningar på att ni ska delta i god tid så att de kan få ställa sina frågor och visa sina känslor inför förändringen

18:27, 16 December 2015

Snäll faster!!: Hej Louise! Måste säga att jag reagerade oerhört på hur "en gammal faster" målades upp, gång efter annan!!! Kan vi inte se varandra som en tillgång över generationerna, inte som något katten släpat in?! Är verkligen mån om glädje och att alla ska må bra och skratta! Besviken!

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag förstår, en gammal faster var en hänsyftning till det en av enkätpersonerna kommenterade i intervjun innan. Jag hoppas att du också lade märke till att jag var noga med att ge fastern en ordentlig uppvärdering och att folk skulle behandla henne respektfullt även om man inte skulle träffas.
Världen är full av snälla fastrar o mostrar, tack för din kommentar.

18:30, 16 December 2015

Inger i Kalmar: Det är inte bara de äldre släktingarna som "irriterar" yngre vid jul. Ofta blir syskon (som kanske dricker) lite alltför ärliga! "Hördu, ska du verkligen äta det där?!" och pikar för övervikt. Eller har synpunkter på sina syskons barn, dåliga uppfostran osv. Kommer gärna med pikar och antydanden som förgiftar en stämning som värdarna försökt skapa. De gamla är oftast enbart tacksamma att ens får vara med. Pikar, elakheter och oförskämdheter kommer oftast från syskon eller från partnerns syskon. Och de som blivit utsatta för detta tidigare jular kommer till julmiddagen mycket nervösa och spända. De bara väntar på "första attacken"! Och sen är det i gång! Det behövs inte ens sprit för att trigga mobbare vid julmiddagarna. Och när släktingar ska bo kvar i kanske tre dar...Puh! Då kommer synpunkter om hur man städat, hur man inreder, hur man INTE gjort, och "vi brukar göra såhär", osv. Utan att tänka sig för. Bara vräker ur sig den ena elakheten efter den andra. Och värdarna blir ledsna och trötta. "Här har man ansträngt sig och VAD får man för det?!!" Efter ständiga bråk i mitt föräldrahem gjorde jag valet att avstå jul med familjen! Jag är ensam vid jul. Äter det jag vill, pyntar som jag vill, ser vilka TV-program som jag vill.och jag går ut och promenerar om jag vill.NU MÅR JAG MYCKET BÄTTRE även om jag är singel. Och det är ju bara en helg! En helg som är laddad, och efter några dar är det vardag igen.

18:31, 16 December 2015

Sonja: hej mina 4 nu vuxna barn fick prova alkohol hemma en tar aldrig nånting o 3 är väldigt måttliga vi säger alltid att vi har lika roligt utan tack för ett bra program

18:33, 16 December 2015

Anna: Svärmor tvingar oss att öppna deras julklappar på julafton när vi inte firar med dem, fast jag är mer för att öppna dem när vi ses med dem annan dag vid jul! Tycker de är trevligare att öppna med dem man ses med! Hur ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, skulle det kunna vara så att din svärmor är riktigt orolig över att du inte ska tycka om det som hon ger dig och din man? Hon kanske vill bespara dig att riskera att tappa ansiktet framför dem om du inte skulle vara nöjd med presenten.
Och tvinga dig kan väl ingen människa göra eller hur. Till sist fråga henne hur hon tänker om du fortfarande är påverkad av fråfan.

18:35, 16 December 2015

Helena: Hej, har två killar, 7 och 9 (snart 10) som bråkar väldigt mycket, om det mesta. Känns som om de konkurrerar om allt (tid, saker mm). Att vara hemma i jul tre veckor känns utmanande. Hur minskar vi bråket mellan bröderna när vi alla är hemma och riskerar att "gå på varandra" i familjen, ska vara hemma hela julen

Louise Hallin, psykoterapeut: Dela på dem ofta och mycket. Låt dem hälsa på andra familjer och släktingar med ngr dagars mellanrum. Erbjud er att ta andras barn också för då har man betydligt färre konflikter när man har många i huset.

18:38, 16 December 2015

Farmor: Menade du verkligen att den skilda kvinnan med sämre ekonomi skulle sätta sig och diskutera med barnen hur de skulle ha i jul, julklappar eller inte?? Det är väl ändå de vuxnas sak att lösa det.? Ska barnen känna skuld för att de vuxna skilt sig? Ska barnene ta beslut att backa?

Louise Hallin, psykoterapeut: Allt beror på hur gamla barnen är. Ja det är väldigt ofta en bra lösning att på ett lugnt och bra sätt och tillsammans pratar om den nya verklighet som uppstått. Man kan ha betydligt mindre pengar men ändå göra bra saker och hitta ett visst utrymme runt pengarna.

18:40, 16 December 2015

Sandra: Hej Anna du bestämmer själv när du ska öppna svärmors julklappar. Det ska inte hon lägga sig i tycker jag ;) God jul Anna från Sandra i Stockholm

18:48, 16 December 2015