Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

Läkarens bästa råd: Så förebygger du förkylning

”Huskurer funkar inte”

Förkylningstiden är kommen. Men det finns massa knep för att minska risken att bli smittad. Läkaren Viveka Gyberg reder ut vad som funkar och inte.
– Var mycket utomhus.

Publicerad 2015-10-15 | Vardagspuls

Vardagspuls: Hur håller vi oss friska i höst och vinter och vilka infektioner är vanligast? Funkar huskurer och varför drabbas vissa mer än andra? Ställ din fråga om höstens infektioner och förkylningar till läkaren Viveca Gyberg. Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

14:28, 15 October 2015

Anna: hej, jag har lite-lite ont i halsen och lite snuvig, är det dumt att jag joggar ca fem km då? I ganska lugnt tempo?

Viveca Gyberg: Hej Anna! Tack för din fråga! Har du ont i halsen eller feber är det bra att vänta med träningen. Anledningen till att man ska undvika att träna då är att man vill minska risken för hjärtmuskelinflammation och att du inte ska bli sämre. Kanske kan du gå en promenad istället? Lyssna på kroppen! Krya på dig! / Viveca

17:09, 15 October 2015

Nils: man brukar kolla på snorets färg om man ska veta hur sjuk man är. grönt gult =dåligt, klart=bra. kan man avgöra hur sjuk man e på detta?

Viveca Gyberg: Hej Nils! Tack för din fråga! Att man på snorets färg kan avgöra om det är bakterier eller virus är en gammal seglivad myt. Färgen säger inget. Däremot brukar ofta influensa ha klart rinnigt snor. För att veta hur sjuk du är får du lyssna på kroppen. / Viveca

17:10, 15 October 2015

björn: är det farligt att träna när man är förkyld?

Viveca Gyberg: Hej Björn! Tack för en viktig fråga! När man har feber, halsont eller känner att man har sänkt allmäntillstånd bör man undvika. Det är bättre att vänta någon dag och vila så kroppen kan återhämta sig. Kanske kan du gå en promenad istället? Anledningen att man avråder från träning är framför allt att man har en ökad risk för hjärtmuskelinflammation om man tränar när man är sjuk. Känner du dig helt frisk men har lite snuva brukar det gå bra att träna. /Viveca

17:13, 15 October 2015

johanna: vad är skillnaden mellan en bakterie och ett virus?

Viveca Gyberg: Hej Johanna! Tack för frågan! Det är två olika typer av mikroorganismer som kan orsaka infektioner. Man kan använda antibiotika vid bakterieinfektioner medan antibiotika inte har någon effekt vid virusinfektioner. / Viveca

17:14, 15 October 2015

Susanne : Hej! Förutom de vanliga huskurerna.... Regelbunden massage och/eller annan liknande behandling är förebyggande mot bla förkylningar. Massage hjälper kroppens självläkande system bla. Men framförallt rekommenderar jag att gå på regndroppsbehandlingar förebyggande några gånger under hösten. En riktigt bra och på djupet välgörande behandling med eteriska oljor (utvalda) av terapeutiskt klass. Oljorna går på djupet (cellnivå) och balanserar och stärker kroppen på alla plan. Detta är mitt bästa tips! /Susanne

18:12, 15 October 2015

Anita: Hej! det sägs att man ska ta vitpepparkorn i förebyggande syfte när magsjuka härjar. Är det så?

Viveca Gyberg: Hej Anita! Vitpepparkorn har ingen visad effekt mot magsjuka. / Viveca

18:15, 15 October 2015

Anni: Tycker inte att det hjälper med honungsvatten eller citronvatten när jag är förkyld. Blir bara slemmig i halsen av det. Varför blir det så? finns det något bättre att ta till?

Viveca Gyberg: Hej Anni! Tack för din fråga! Låter kämpigt med slemmet i halsen. Du får prova dig fram. Kanske kan kall dryck hjälpa mer? Är det supermycket slem kan man få hjälp på vårdcentralen. Krya på dig! / Viveca

18:19, 15 October 2015

Lovisa : Ska på VFU(verksamhetsförlagd utbildning) i 2 veckor snart och vill höra allt för att undvika bli sjuk under denna tiden. Kan tillägga att jag ska vara på kommunrehab med äldre personer. Vad ska jag göra för att undvika att bli sjuk under denna tiden?

Viveca Gyberg: Hej Lovisa! Grunden är god handhygien med två och vatten. Sen kan utomhusvistelse och att sova ordentligt hjälpa till. Blir du sjuk ändå kan du se det som en viktig boost för immunsystemet. Hoppas du får en fin VFU! / Viveca

18:20, 15 October 2015

Susanne: Hej! Mitt bästa tips är att boosta kroppen med ett antal regndroppsbehandlingar. Förebyggande behandling som stärker och balanserar kropp och själ. En behandling med eterisk oljor av terapeutisk klass. Oljorna går på djupet, på cellnivå. Inga biverkningar bara positiva effekter. Detta är mitt bästa tips! Suveränt bra.

18:21, 15 October 2015

Ständigt sjuk pojke.: Hej Viveca.Har en son på 10 år som har ett enormt dåligt immunförsvar,så just hösten/vintern brukar bli hemska för honom. Är det ngt särskillt jag kan göra,bör tänka på för att kanske minska detta?

Viveca Gyberg: Hej 'Ständigt sjuk pojke'! Låter kämpigt att din son är sjuk ofta. Rutiner kring handhygien (två och vatten) kan hjälpa. Utomhusvistelse och vila kan också minska förkylningarna. Hoppas det hjälper! / Viveca

18:22, 15 October 2015

Lina: Varför ska ofta läkare tala negativt om "hälsokostpreparat"? Snacka om generalisering. Det finns mycket olika produkter som används flitigt av många och som utvinns av naturliga produkter. Finns ju också studier som visar att vi kan behöva tillskott av omega 3 och D-vitamin vissa perioder om året, t.ex. Alla hälsokost produkter är inte dåliga och ger inga biverkningar som vanliga läkemedel som innehåller många ämnen som är långt ifrån naturliga.

18:23, 15 October 2015

Agnes: Hej jag har ofta under vinterhalvåret halsont och hosta. Vad har du för tips för att få bort det?

Viveca Gyberg: Hej Agnes! Tyvärr så är förkylningarna mest förekommande under vintern. Kan vara svårt att minska det men basala råd som handhygien kan hjälpa. / Viveca

18:24, 15 October 2015

Emelie: Det är väl ändå 48 timmar efter första friskhetstecken man SKA vars hemma efter magsjuka?? / sjuksköterska inom vården

Viveca Gyberg: Helt riktigt. 48 timmar (2 dygn) efter senaste kräkning/diarré. / Viveca

18:24, 15 October 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

18:24, 15 October 2015

Ulrica : Hej Viveca Jag har varit förkyld i minst fyra veckor och har ont i bröstet. Finns det något tips på att slippa det onda i bröstet?

Viveca Gyberg: Hej Ulrica! Jag tycker du ska besöka din vårdcentral för en bedömning. Har du fått akut ont idag så ska du söka vård omederbart. / Viveca

18:25, 15 October 2015

En frisk förskollärare! : Hej Viveca. Att arbeta som förskollärare eller annan pedagog på en förskola under dessa virustider är inte alltid så kul. Ska vi ta hand om era barn så får ni också tänka på vår hälsa och hålla sjuka barn hemma.

18:26, 15 October 2015

Anna i Eksjö: Hej! Nu blir man ju orolig! Vilka hälsokostpreparat är farliga? Nämn några/vilka så man vet. Jag äter gurkmeja, vitlökskapslar och superboster med moncentrerade frukter och vär i pulverform. Är detta farligt också? Hälsningar Anna i Eksjö

Viveca Gyberg: Hej Anna i Eksjö. Vid genomgågar så har flera preparat visat sig innehålla annat än vad som står på förpackningen. Forskning har också kommit om att t.ex. att malignt melanom kan sprida sig snabbare med kosttillskott. Kan tyvärr inte ge råd om de preparat du använder. / Viveca

18:28, 15 October 2015

Jenny : Hej. Jag har en liten kille på 7 veckor har gått till Öppna förskolan den han var 5 v , jag tänker lite att han kommer bli förkyld förr eller senare och blir "härdad" mot förkylning eller bör jag undvikit det? Är ute och går mycket och det gör väl också att man "motverkar" lite sjukdomar?

Viveca Gyberg: Hej Jenny! Tack för en bra fråga! Det stämmer att förkylningar hjälper att bygga upp immunförsvaret. Däremot brukar man ge rådet att undvika folksamlingar med riktigt små barn under högsäsongen för infektioner som börjar ungefär nu. / Viveca

18:30, 15 October 2015

Anna i Bollnäs: Har en fundering på D-vitamin - behöver vi extra tillskott under vintern i form av tabletter?

Viveca Gyberg: Hej Anna! Tack för en bra fråga! Idag finns inte någon generell rekommendation om D-vitamintillskott men det är omdebatterat och forskningsreultaten spretar. Olika rekommendationer finns också i olika länder. / Viveca

18:32, 15 October 2015

ingrid: Sen jag började med D-vitaminer dagligen har jag inte varit förkyld en enda gång trots att jag träffat flera barn och vuxna med både förkylningar och halsfluss..finns de några studier på D-vitamins påverkan på förkylningar?

Viveca Gyberg: Hej Ingrid! Tack för en bra fråga! Idag finns inte någon generell rekommendation om D-vitamintillskott men det är omdebatterat och forskningsreultaten spretar. Olika rekommendationer finns också i olika länder. / Viveca

18:33, 15 October 2015

Ann: Är C vitamin brus något du rekommenderar?

Viveca Gyberg: Hej Ann! Nej C-vitamintillskott är inget jag rekommenderar generellt. / Viveca

18:35, 15 October 2015

Frida: jag ha drukigt ingefära med citron i varmt vatten de funkar tycker jag men ibland tro ja är sjuk fast de blir ja nästan aldrig

18:36, 15 October 2015

Therese : Hej. Jag har haft tvar, hostar fortfarande (snart 2 år), vad kan jag göra för att slippa hostan, slussas till flera läkare, sammanlagt ätit penicillin i flera månader. Har druckit massor av honung. Timjan ingefärarot och hostmediciner.

18:36, 15 October 2015

Barbro: Förebygg förkylningar gör man genom att kramas mer,Det är en riktigt vitamininjektion GARANTERAT.

18:37, 15 October 2015

gunilla: I Tyskland arbetar många läkare utanför boxen, de utesluter inte hälsokost utan kan även rekommendera sådana seriösa produkter tillsammans med vanliga läkemedel. Tänk också på att många undersökningar kan vara "köpta", speglar inte verkligheten....

18:37, 15 October 2015

Majsan: Arbetar inom förskola och har ständigt diskussioner med föräldrar om vad som gäller vi kräksjuka. Har fått till mig att man ska ha två symtomfria dygn, där man äter och dricker som vanligt. Alltså inte från sista kräkning/diarre'. Dessa två olika tolkningar skapar problem för oss, barn och pedagoger, då sjuka barn kommer tillbaka för tidigt, vilket leder till att vi har svårt att bli av med sjukdomen! Vad gäller? Tala gärna om det för publiken/tittarna i så fall!!

Viveca Gyberg: Hej Majsan! Inom vården är det 48h sedan senaste kräkning/diarré vilket är en bra regel. Däremot kan man så klart tänka sig att vara hemma längre om barnet är trött och tagen. / Viveca

18:37, 15 October 2015

Robin: Hej! fick i söndags lite influensa sympton med feber, frossa, värk i hela kroppen med ingen nästäppa och en annorlunda smärta i vänster sida av svalget. efter 4-5 sjukdagar orkade jag inte mer och fick idag en läkartid. 10 minuter stress. läkaren tog inget blodprov, lyssna inte på lungorna trots att jag sa att jag hade lite ont i bröstet när jag hostade och jag åkte därifrpn med Kåvepenin i 10 dagar, just pga av att han sa att det fanns en liten infektion på ena sidan av svalget som han kallade något men jag kommer ej ihåg vad. har en vit fläck som gör så att det ömmar ända upp till örat. började med medicinen direkt idag men undrar nu om deta kommer fungera omgående så man kan gå till jobbet igen på måndag eller kommer jag behöva vänta 10 dagar innan förbättring är att vänta?

Viveca Gyberg: Hej Robin! Vad bra att du gick till läkaren! Du har antagligen en halsinfektion, de kan göra jätteont och stråla upp mot örat. Man kan behöva vänta upp till 4 dagar för att antibiotikan ska börja hjälpa (man ska däremot inte bli påtagligt sämre under tiden). Krya på dig! / Viveca

18:40, 15 October 2015

Gunilla: Var förkyld i sep 6v..Nu känns det som jag har feber och mår dåligt igen, nyser och ont i huvudet. Varför får jag förkylning så ofta. ?Jag är 60 år

Viveca Gyberg: Hej Gunilla! Låter kämpigt att vara sjuk så länge. Ibland har man otur och flera infektioner löper i varandra. Hosta kan t.ex. hålla i sig i 6v vid en vanlig förkylning. Det är svårt att säga varför just du blir sjuk så ofta. Kanske har du barnbarn på förskolan? Kanske röker du? Kanske har du någon annan sjukdom? Blir det väldigt besvärligt tycker jag du kan gå till vårdcentralen för att diskutera fina frågor. / Viveca

18:42, 15 October 2015

Josefin: Hej! Var förkyld med feber i mitten av september, lugnade sig efter ett par dagar. Har dock varje dag efter detta haft halsont. Inte jätteont, men det svider. Är mest fundersam över hur detta ska hanteras samt huruvida man kan träna. Har rört mig en del men undvikit hög puls. Har använt Bafucin och Coldy. Börjar ledsna på detta... Tacksam för svar!

Viveca Gyberg: Hej Josefin! Tack för din fråga! Förstår att det är jättejobbigt att vara sjuk så länge. Det kan vara så att du fått två olika infektioner i rad. Tycker du har gjort helt rätt som har tagit det lugnt. Eftersom du mår bättre så låter det som att det är på väg åt rätt håll! Kanske kan du vila och sova mycket i några dagar och se om det går över med det? / Viveca

18:44, 15 October 2015

Mia, Vardagspuls: KRYA PÅ ER ALLIHOPA! Kram Mia

18:44, 15 October 2015

Kerstin Fridolfsson: Hej! Jag har haft huvudvärk, hostat fruktansvärt mycket (torrhosta) samt haft feber (1-2 grader över det normala) i ca åtta dgr nu. Ingen snuva. Är detta ngt jag bara ska vänta ut? Har inte tagit några smärtstillande, jag tror på kroppens egen bearbetning. MVH Kerstin i Halmstad

Viveca Gyberg: Hej Kerstin! Har du haft feber och hosta i 8 dagar tycker jag du ska gå till vårdcentralen för en bedömning så att du inte har lunginflammation. Krya på dig! / Viveca

18:45, 15 October 2015

Ninna: Jag och min man tar en tesked honung varje morgon! Tänk bara på att det ska vara bra honung, ekologisk som inte värmts upp. Kostar mer men mycket bättre kvalitet. Fick tips av det och känner att vi håller oss nog friskare. Kan även ta ren kanel på teskeden som också visar sej innehålla många bra ämnen. Även här ska man välja bra kanel, inte vanlig billig från ica.

18:45, 15 October 2015

Ninna: Tack Mia och tack för ett mycket trevligt program! Informativt, motiverande och underhållande....

18:46, 15 October 2015

Vardagspuls: Din fråga kommer att publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

18:46, 15 October 2015

Mamma till en bebis! : Hej! Vad behöver jag som mamma till en liten bebis på 2,5 månad tänka på vid förkyldningen och i den här årstiden för att unvika min son blir förkyld?

Viveca Gyberg: Hej 'Mamma till en bebis'! Man brukar rekommendera att man ska undvika folksamlingar som t.ex. köpcentrum med små barn under de infektionstäta delen av året som börjar ungefär nu. / Viveca

18:47, 15 October 2015

Läkarens tips!

Bästa sättet att äta choklad

”Kakao motverkar hosta”

Det går inte att bota förkylningar men du kan lindra symtomen med C-vitamin, vitlök och ingefära. Annat som kan lindra förkylningar är nässpray, honung, halstabletter och vatten. Att tvätta händerna noga och att vara ute är något som kan förebygga förkylningar. Men att vila, ta det lugnt och lyssna på kroppen är det viktigaste!

Psst.. visst du att choklad kan hjälpa mot hostan? Det säger läkaren Viveca Gyberg och syftar på antioxidanterna theobrominer som finns i kakaon.