Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Vardagspuls Viveca Gyberg Bild: Vardagspuls

Sköldkörtelrubbningar – bland våra vanligaste hälsoproblem

Chatt med läkaren Viveca Gyberg

I Sverige lider hundratusentals personer av sköldkörtelrubbningar.
– Under- och överproduktion är några av våra vanligaste sjukdomar. Men trots att det är så utbrett så är det ändå inte så välkänt, säger läkaren Viveca Gyberg.

Publicerad 2015-12-10 | Vardagspuls
 

Viveca Gyberg jämför sköldkörteln med ett reglage av vår ämnesomsättning som påverkar hela kroppen.
– Den reglerar så att vi inte gasar för mycket eller för lite.

Tydliga tecken på att du kan ha sköldkörtelsjukdom

Hon berättar att det ofta kan vara väldigt diffusa symptom och många går med problemen utan att veta om att de är sjuka.
– Det kan vara att man inte kan sätta fingret på vad det är men man känner att något är fel.

Det vanligaste orsaken till sjukdomen nu för tiden är att det är en autoimmun sjukdom. Förr i tiden var det även jodbrist som låg bakom.

Nedan hittar du hela chatten med Viveca:

Vardagspuls: Hundratusentals personer i Sverige lider av sköldkörtelsjukdom – under- eller överproduktion av sköldkörteln. Många lider av symptom utan att veta om att de är sjuka. Här kan du ställa din fråga om sköldkörteln till läkaren Viveca Gyberg. Din fråga kommer att publiceras i chatten så snart den blivit besvarad.

14:22, 10 December 2015

Sandra: HEJ Viveca vill bara säga att du är jättefin i håret o sminkningen passade dig perfekt. God jul o gott nytt år till dig Viveca

18:14, 10 December 2015

Sandra: Vad är det vanligaste symptomen man får av Sköldkörtelrubbningar?

Viveca Gyberg: Hej Sandra! Tack för din fråga! Det finns flera olika symtom på sköldkörtelsjukdom. Vid underfunktion går ämnesomsättningen på lågvarv och symtomen blir t.ex. nedstämdhet. trötthet, viktuppgång, torrt hår och hud, mm. När man har överfunktion går ämnesomsättningen på högvarv och symtomen kan bli hjärtklappning, darrningar och viktnedgång mm. / Viveca

18:14, 10 December 2015

Matilda: Vad kan hända om man inte får vård i tid för sköldkörteln?

Viveca Gyberg: Hej Matilda! Tack för din fråga. Framför allt så kan man lida i onödan för en sjukdom som går att behandla. Misstänker man sköldkörtelsjukdom ska man ta kontakt med sin vårdcentral. / Viveca

18:15, 10 December 2015

Malin: Hej Viveca, bör alla kvinnor kolla upp om man har problem? verkar vara svårt att veta om man drabbats...

Viveca Gyberg: Hej Malin! Bra fråga. Man behöver inte kontrollera sitt sköldkörtelvärde om man mår bra. Men känner man igen symtomen hos sig själv ska man kolla. / Viveca

18:16, 10 December 2015

Filippa: Vad händer om man tar för mycket Levaxin?

Viveca Gyberg: Hej Filippa! Stort tack för en bra fråga! Tar man för mycket Levaxin kan man få samma symtom som vid överfunktion av sköldkörteln: svettningar, darrningar, viktnedgång. En av de alvarligaste biverkningarna är att man kan få problem med hjärtrytmrubbningar. Misstänker du att du tar för mycket Levaxin tar du kontakt med din läkare och tar ett nytt blodprov. / Viveca

18:18, 10 December 2015

Filippa: Vad ska man göra om man har en knöl i sköldkörteln?

Viveca Gyberg: Hej Filippa! Viktig fråga! Alla knölar i sköldkörteln ska utredas. Anledningen till detta är att man vill utesluta cancer även om det är mycket ovanligt (ca 400 fall per år i Svergie). De allra flesta knölar är helt ofarliga. Utredning kan påbörjas via vårdcentral. / Viveca

18:19, 10 December 2015

En som mår dåligt. : Har en autoimmun sköldkörtel inflammation. . Normal ämnesomsättningen. . Har ett jätte tryck från halsen som känns ända ut i axlarna ner mot bröst korgen. . Finns det någon förklaring till detta.. det är mycket jobbigt. Att känna pressen där hela tiden.

Viveca Gyberg: Hej 'En som mår dåligt'! Det låter verkligen som du har det jättejobbigt! Det är svårt att ge råd över webben med tycker att du ska ta kontakt med din läkare för att få detta utrett! Om det kommit senaste dygnet-dygnen ska du ta kontakt med vården akut annars hör du av dig till din vårdcentral. / Viveca

18:21, 10 December 2015

Anna: Hej. Jag har tagit prover som visade att jag har en mycket låg ämnesomsättning, betyder det att min sköldkörtel är påverkad?

Viveca Gyberg: Hej Anna! Antagligen är det sköldkörtelproverna som man menar men ring och fråga så du vet säkert! / Viveca

18:22, 10 December 2015

Nathalie: Jag har länge känt mig extremt trött, låg och ont i kroppen. Har lämnat en massa blodprover men dom hittar ingenting, även sköldkörteln. Dom säger hela tiden att det är pga vädret och mörkret ute, men jag tror inte på det längre. Vad ska jag göra?

Viveca Gyberg: Hej Natalie! Det låter jättekämpigt, hemskt ledsen att du får gå igenom detta! Vad bra att de tagit sköldkörtelprover för då kan man utesluta det som orsak. Jag tycker du ska diskutera med din läkare andra orsaker och annan hjälp du kan få. Om du inte känner dig bekväm med den läkare du har så kan du byta. Håller tummarna för att det blir bättre! / Viveca

18:24, 10 December 2015

Michaela: Jag äter Levaxin sedan två veckor tillbaka, då jag fått diagnosen kronisk autoimmun tyreoidit och känner ingen som helst skillnad. Känner mig nästan lite sämre. Hur lång är ställningstiden för att medicinen börjar få effekt och kan det kännas "värre" innan det börjar kännas bättre?

Viveca Gyberg: Hej Michaela! Vad bra att du fått diagnos! Det kan ta lång tid, upp till ett år, innan man kunnat ställa in Levaxin. Jag antar att du ska tillbaka till din läkare närmsta månaderna för nya prover, om inte be om det. Det är inte så vanligt att man mår sämre, fortsätter det så ring och diskutera det med din läkare. / Viveca

18:25, 10 December 2015

Tina: Du säger att man kan få trög mage, kan det också vara så att man blir lös i magen?

Viveca Gyberg: Hej Tina! Bra fråga! Ja, man kan få lös mage vid överfunktion. / Viveca

18:26, 10 December 2015

Tröttluva: Jag opererade sköldkörteln 1996 ((hyperthyreos) och har Hypothyreos sedan dess. Äter levaxin och oavsett hur mycket prover jag tar eller justerar dos upp eller ner så mår jag inte bra, vad gör man då?

Viveca Gyberg: Hej Tröttluva! Vad jobbigt att du inte mår bra! Kanske finns det en annan orsak än dina sköldkörtel till dina besvär? Har du och din läkare gått igenom dina besvär och gjort en ny bedömning av ditt hälsotillstånd och mående? Om inte, be om det. / Viveca

18:27, 10 December 2015

Therese: Hej Viveca! Jag har hört att sköldkörtel problem kan leda till problem med att få barn för kvinnor. Stämmer detta och varför i så fall?

Viveca Gyberg: Hej Therese! Det stämmer, sköldkörteln påverkar hela kroppen. Vid infertilitetsutredningar testar man sköldkörtelhormon. Är det så så får man ta sköldkörtelhormon och så brukar man kunna få barn. / Viveca

18:29, 10 December 2015

Maria: Jag har en godartad tumör på min sköldkörtel som kom efter min första graviditet. Prover har gjorts vid två tillfällen som visar att den inte är ond. Bör jag operera bort den trots att jag inte är påverkad alls?

Viveca Gyberg: Hej Maria! Tack för din fråga. Man brukar inte behöva operera bort godartade knölar om de inte klämmer och trycker någonstans. Det är svårt att ge exakta råd över webben. Är du intresserad av att ta bort den så kan du diskutera med den läkare som sett den och beställt proverna. / Viveca

18:30, 10 December 2015

Julia: Jag är en 19 årig tjej som fick sköldkörtelproblem i början av 2015. Jag blev medicinerad med levaxin men hade alla symtom för hög ämnesomsättning, och läkaren sa att det var för min kropp alltid gick på högvarv. Hur kan det komma sig? Båda mina äldre systrar och mamma har låg ämnesomsättning. Är det ärftligt också?

Viveca Gyberg: Hej Julia! Tack för din fråga! Sköldkörtelsjukdom är i viss mån ärftlig. Kanske ska man ta om dina sköldkörtelprover för att se att det ligger bra när symtomen inte riktigt stämmer. / Viveca

18:35, 10 December 2015

Alexandra: Hej Viveca! Jag undrar om det finns ett samband mellan problem med sköldkörtelrubbning och hög vilopuls. Jag har blivit utredd för hög vilopuls (110) men läkarna har inte funnit något fel på mitt hjärta. Dock så har jag nu blivit kallad till provtagning för sköldkörteln. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Alexandra

Viveca Gyberg: Hej Alexandra! Man kan få hög puls om man har överfunktion. Det är antagligen därför du ska ta proverna, bra att det kollas! / Viveca

18:36, 10 December 2015

Birgitta: Underfunktion sen 2001. Levaxin hade ingen effekt. Fick Liothyronin T3 att ta tillsammans med Levaxin T4. HAR FÅTT LIVET TILLBAKA!!!!

18:37, 10 December 2015

Cecilia: Måste värdet på provet vara lika för alla? Cecilia

Viveca Gyberg: Hej Cecilia! Det finns ett referensintervall för vad som är normalt så proverna kan variera inom detta. Om de ligger lite utanför är det (som alltid) viktigt att man noggrant stämmer av det med symtomen. / Viveca

18:38, 10 December 2015

Martina: Hej Viveca, Vilket informativt inslagt, tack. Du nämnde att viss mat kan påverka upptaget av sköldkörtelhormon. Kan du konkretisera om det finns några typer av livsmedel som man bör avstå ifrån om man tagit bort sin sköldkörtel och står på levaxin. Tack!

Viveca Gyberg: Hej Martina! Det är framför allt andra läkemedel som kan påverka tablettbehandling med sköldkörtelhormon men även soya och fiberrik kost kan påverka. Behandlingen ställs noggrant in så man behöver inte ändra kosten. / Viveca

18:39, 10 December 2015

Kajsa: Hej, min partner har upplevt några av symtomen som pekar på att det kan vara sköldkörteln som spökar. Han har även problem med kvarliggande förkylningar som kommer så fort han börjar träna ordentligt. Detta har pågått i ett år nu och läkarna säger att dom inte hittar något och vill inte ta nya prover för att det har inte gått så lång tid. Ska man kontakta en privat läkare som kan kolla extra på detta eller vad ska man ta sig till? mvh Kajsa

Viveca Gyberg: Hej Kajsa! Ni behöver inte kontakta en provat läkare. Har det gått ett år sedan senaste prover kan man absolut tänka sig att ta om dem. Jag tycker ni öppet ska diskutera med läkaren vad de tror besvären beror på och om det inte är sköldkörteln, kanske det finns annan hjälp att få. Hoppas din partner mår bättre snart! / VIveca

18:40, 10 December 2015

Lea: Min läkare skrev ut levaxin inför ivf då min läkare tyckte att jag låg lite förhögt i tsh men ändå inom gränsvärdet. Ivf avbröts och ska inte göras mer men jag äter fortfarande levaxin och har efter provtagning fått ökad dos då hon tyckte de fortfarande låg lite i överkant. Kan levaxinet hjälpa till för att lättare bli spontant gravid?

Viveca Gyberg: Hej Lea! Sköldkörtelrubbning brukar bidra till att det är svårt att bli gravid så när värdena normaliseras kan det göra det lättare att bli gravid. / Viveca

18:41, 10 December 2015

Sara: Jag fick 3 missfall pga att jag inte fick medicin när jag var geavid . Innan 3 graviditet gjorde undersökningar och då fick jag ta levaxin redan innan. Jag tycker att det värde våra rutin att test alla gravida och kolla upp deras sköld

18:44, 10 December 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor! Tyvärr hinner inte Viveca svara på alla. Nu stänger vi chatten för ikväll.

18:45, 10 December 2015