Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Bild - Lär känna ditt bajs Bild: TT

Lär känna ditt bajs

Bra och dåligt bajs - lär dig tyda tecknen

Vid en viss ålder så blir det plötsligt lite, eller ganska mycket, obekvämt att prata om bajs. Men faktum är att bajset säger en del om hur du mår. 
Här är knepen som förklarar bajsspråket och visar vad din kropp försöker säga dig via bajset. 

Publicerad 2015-05-06 | Senast ändrad 2017-12-13 | marten@vardagspuls.se

Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp. Du behöver inte dissikera det under ett mikroskop. Läs våra tips istället. Och trots allt, ingen har en närmare relation till ditt bajs än du. Här är en förklaring på vad ditt bajs försöker säga dig om din kropp.

Bajs som luktar illa

Det är gaserna som bildas i tarmen som gör att det luktar illa. Bakterierna i tarmen tar hand om det som inte matsmältningen i tunntarmen lyckats med, till exempel kostfibrer eller fett. Ju mer sådant som bakterierna får ta hand om desto mer gaser som gör att fläkten på toa får arbeta hårt.

Bajset är grötigt och löst

Du har ganska troligt diarré, och det kan bero på flera saker. Som till exempel maginfluensa, IBS är en annan diagnos, gluten- eller laktosintolerans en annan. Det kan också bero på stress eller inflammatoriska tarmsjukdomar som kan ge diarré eller till och med blod i avföringen (ring alltid din vårdkontakt i sådana fall eller om du är osäker). Givetvis spelar kosthållningen en stor roll.

Ditt bajs är hårda små kulor

Kan vara ett tecken på förstoppning. Det kan också bero på störningar i sköldkörteln eller blodsaltstörningar. Har du ett väldigt stillasittande liv kan det också vara en orsak.

Färglöst bajs

Om bajset är lite fluffigt och gråaktigt kan det bero på problem med gallvägarna. Pigmentet här ger bajset färg och är det problem eller stopp i tarmen, och dessutom fetare, flyter det av den anledningen i toaletten.

Blod i bajset

Då bör man söka vård, beroende på var i tarmen blödningen sitter är blodet mer eller mindre integrerat i bajset.


Källor: SVT, Aftonbladet, Magotarm.se 

Bra skit – så här ska det se ut

Många rekommenderar regelbunden tarmtömning och efter en sådan är bajset så bra och frisk den kan bli. Har du en frisk och fräsch tarm och ett exemplariskt bajs? Här är en checklista för ett bra bajs från boken "Frisk och strålande hy" skriven av Karin Björkegren Jones.

1. Den kommer ut lätt, ljudlöst och på några sekunder

2.  Den kommer ut i ett enda stycke och flyter i toaletten (slem får den att sjunka)

3. Den är ljusbrun till färgen

4. Den luktar inte särskilt mycket

5. Den är slät, cylindrisk och inte sammanpressad

6. Bryts lätt upp när man spolar i toaletten.