Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

lchf för diabetiker Bild: Johnér

Läkare: LCHF livsfarligt för barn med diabetes

”Rent livsfarliga råd”

Nu varnar läkare för att barn med diabetes typ 1 kan ta stor skada av LCHF-kost. På nätet florerar information som kan vara rent livshotande.
– Råd som leder till döden för barnet om man följer det, säger överläkaren Gun Forsander till Ekot.

Publicerad 2016-04-06 | Vardagspuls

Kostmetoden LCHF som inkluderar mycket fett och kött, men väldigt få kolhydrater är en omtvistad metod, men något som blivit populär hos många på senare tid. Metoden marknadsförs även hårt på nätet som något som är bra för barn med diabetes.

Men nu varnar barnläkare för att vissa av råden på nätet kan vara rentav livsfarliga för barn med diabetes typ 1. Till Sveriges Radios Ekot berättar Gun Forsander, som är överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, att det på nätet florerar påståenden att barn med diabetes inte behöver ta insulin om de äter LCHF-kost.
– Helt vetenskapligt felaktiga påståenden och ett råd som leder till döden för barnet om man följer det, säger Gun Forsander till Ekot.

Växer inte tillräckligt

Gun Forsander berättar att hon ofta träffar på föräldrar som har fått höra om LCHF-dietens positiva inverkan på diabetiker och som strikt lever efter den.
– Den riktigt strikta LCHF-kosten innehåller ju så pass lite kolhydrater att det blir helt uppenbart efter ett tag att barnet inte mår bra, säger hon och berättar att barnet inte växer som det ska, att det blir trött och svagt och inte kommer in i en normal pubertet om det inte får i sig tillräckligt med kolhydrater.

Anledningen till att LCHF-kost förespråkas för diabetiker är att blodsockernivåerna stabiliseras hos vissa barn som äter LCHF-kost vilket får föräldrarna att tro att barnet inte behöver ta lika mycket insulin. Det här är dock en missuppfattning enligt Gun Forsander som säger att riskfaktorerna för komplikationer när det gäller diabetes typ 1 inte bara handlar om blodsocker.
– Det är också blodfetter, blodtryck och rökning. Och vi måste ta alla faktorer i beaktande när vi behandlar dessa barn.

”Blir väldigt fel”

Kost- och hälsoexperten Annika Strömberg säger till Vardagspuls att barn med diabetes bör få minst 30-40 procent av sin energi från kolhydrater med lågt GI.
– Traditionell diabeteskost, som följer de vanliga kostråden där 50 till 60 procent av energin ska komma från kolhydrater, är fortfarande det som rekommenderas.

Men många av kostråden som florerar på exempelvis nätet för barn med diabetes är att inte mer än 10 procent av kosten ska komma från kolhydrater.
– Det blir väldigt fel för barn. Med en strikt lågkolhydratkost riskerar de att hamna väldigt fel näringsmässigt eftersom så många livsmedel då utesluts ur kosten. För alla barn är det viktigt att äta varierat att få i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver varje dag.

Annika Strömberg understryker att det för barn är extra viktigt att få i sig exempelvis kalcium och D-vitamin eftersom skelettet växer så snabbt.
– Det bästa är att följa de vanliga kostråden om en kost rik på frukt och grönt, bönor, fullkorn, fisk och berikade mjölkprodukter.

Diskutera gärna på vår facebook-sida

”Kosten kan leda till döden för barnet”.

Posted by Vardagspuls on Wednesday, April 6, 2016

MER:

Så tränar du som diabetiker

Skillnaderna på diabetes typ 1 och 2

Är du i riskzonen för diabetes? Testa här

8 000 barn med diabetes typ 1

Omkring 50 000 personer i Sverige har diabetes typ 1, varav uppemot 8 000 av dessa är barn. Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats sedan 80-talet (2011 insjuknade 801 barn upp till 18 år, på 80-talet cirka 400 barn), varflr är dock oklart. Men ökningen har avstannat.

Mer om kost för barn med diabetes typ 1 kan du läsa på Diabetes.se.
Mer om diabetes typ 1 kan du läsa på Diabetesförbundet  och 1177 Vårdguiden

Källa: Diabetesförbundet