Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Lise Hallin barn och sömn Anna Wahlgren-metoden Bild: Vardagspuls

”Anna Wahlgren-metoden är katastrofal”

Psykoterapeuten om barn och sömn

Vardagspuls psykoterapeut ger sina bästa råd om barns sömn och sömnproblem. Bland annat har hon inte mycket till övers för den så kallade Anna Wahlgren-metoden.

Publicerad 2015-09-23 | Vardagspuls
 

Psykoterapeuten Louise Hallin svarar på frågor om barn och sömn i Vardagspuls den 23 september.

Vardagspuls: Ställ dina frågor till psykoterapeuten Louise Hallin om sömn. Kanske har du problem med sömnen eller ditt barn? Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart Louise hinner svara på den!

17:02, 23 September 2015

Angelica: Min 10-åriga son vill aldrig gå å lägga sig. Jag orkar inte tjata på honom så låter honom stanna uppe och spela spel på sin ipad. Är det ok? Tills slut somnar han ju av sig själv men ibaldn blir det inte förrän tio-elva på kvällarna.

 

Louise Hallin: Hej, du bör skaffa tydliga rutiner och ritualer inför din sons sänggående.
Tydliga klockslag både för att lägga sig och att släcka och somna.
Det sämsta som händer är att han får titta på elektroniska apparater som genom sitt blåa ljus irriterar hjärnan mycket och fördröjer insomningsmöjligheterna minst en timme.
Vid sänggåendet behöver ni föräldrar engagera er , hjälpa till in i duschen, kanske en kopp te och läsa högt för honom samt minska ljuset i hans rum. Ligg bredvid och ha kroppskontakt och stanna gärna till han somnat vilket kommer att ske mkt snabbare under dessa former. Lycka till

17:07, 23 September 2015

anna: Hej, min snart 6-åriga dotter vaknar varje natt och vill sova i min säng - hur ska jag få henne att vilja sova kvar i sin egen säng hela natten?

Louise Hallin: Det kan du nog inte. I hennes ålder har barn väldigt mycket drömmar och fantasier om läskiga saker och hemska odjur osv.
Så när hennes hjärna haft några vilsamma timmar i djupsömn så kommer drömmarna att kunna väcka henne och då behöver hon tröst och kroppskontakt.
Man ser ofta att dessa perioder blir kortare och lugnar ner sig snabbare om man går med i barnets behov och godkänna hennes upplevelser än att försöka motverka dem.

17:10, 23 September 2015

Vardagspuls: Fortsätt att skicka in era frågor om barn och sömn. Louise Hallin kommer snart att besvara dem igen.

18:02, 23 September 2015

Elin: Jag har alltid haft svårt att sova och har nu kommit fram till att det som funkar är rött ljus. Jag har röd lampa och röd ljusslinga i sovrummet. Har även en app som gör att telefonen blir röd. Jättebra då kroppen inte tror att det är mitt på ljusa dagen!

18:15, 23 September 2015

Trött mamma: Har en 8 månaders som vaknar tre gånger per natt efter välling,hur ska jag vänja han av med det?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, jag tror att han agerar så för att kontrollera dig och att allt tryggt finns kvar. I hans ålder sker en stor förändring och han uppfattar världen som lite större och farligare varför han blir oroligare och mer bunden och behöver väldigt mkt kroppsnärhet och kontakt. Han kanske inte ens behöver äta på natten bara du tröstar och pratar lite och har nära kontakt.

18:18, 23 September 2015

Eva : Vad tycker du om boken ni nyss pratade om " kaninen som inte kunde somna"?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det verkar vara en bok som uteslutande tillkommit för föräldrarnas behov, men den är ofarlig för barn. De kommer säkert att fråga varför pa och ma pratar så konstigt plötsligt.

18:21, 23 September 2015

Emma: Min dotter är strax över året och har precis börjat förskola. Vi har alltid haft en rutin att bada innan hon läggs, det har gjort att hon kommer till ro och läggningen blir mycket enklare. För ett par veckor sedan har hon total vägrat både bad och dusch. Hon blir hysterisk så fort hon ser vad som är på gång. Vad ska jag göra? Tvinga henne och hålla fast henne så hon får ett bad eller låta bli ( vilket inte heller känns bra)

18:21, 23 September 2015

Elin: Hur mycket brukar 10-13 årsåldern sova då? Om du vet:)

Louise Hallin, psykoterapeut: De ska sova ca9-10 timmar /natt. Tonåringens sömnmönster förändras sen till att ha normal trötthet och vilja somna efter kl 24.00 och sen sova 9-10 tim efter det. Kloka skolor har förstått det och annars bör man tillåta den dygnsförskjutningen med råge på helgerna.

18:23, 23 September 2015

Andy: Hej! Vi har som rutin att lägga våra döttrar 3år och 7år vid ca 20:00 på vardagar men på helger har dom typ ingen tid. Är det ok för deras sömn att va uppe "så länge dom vill" ?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det går bra men inte om det innebär att de sas startar om och lägger in en extraväxel av falsk energi. Då tar det mkt längre tid att få lugn o ro, att varva ner.

18:25, 23 September 2015

Helena: Hej! Har en son på 5 år. Han har alltid sovit i eget rum. Fast nu senaste tiden har han blivit mörkrädd och vill somna hos mig. Jag har löst det med att helt enkelt ta in hans säng till mig. Nu sover vi gott båda två. Ät detta fel? Hans pappa träffar sonen varannan helg och han menar att detta måste " lösas"

Louise Hallin, psykoterapeut: Mkt bra lösning! I hans ålder drömmer barn väldigt mkt och ssk om farliga och skrämmande saker och efter ngr timmars djupsömn kommer drömmarna och då kan man vakna och behöver all tröst och kroppsnärhet man kan få. De somnar om

18:27, 23 September 2015

Alex: Hej! Jag har en 2 månaders bebis. När bör man börja tänka på rutiner för sänggående? Den ena dagen är ju inte den andra lik.

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, det är för tidigt i den åldern. Kanske runt ettårstiden. Det du kan göra ändå är ju att bada, sjunga, släcka och göra de gosiga sker som ni föräldrar vill ska följa barnet under barndomen även om det sker lite olika då o då

18:29, 23 September 2015

Tonårsmamma: Hej, har en son som är 13 år. Han är väldigt orolig när han ska somna men nu brukar han somna om han vet att någon av oss föräldrar är vaken. Det stora problemet är när han vaknar på natten och inte kan somna om förrän han får byta säng med någon av oss. I Perioder har vi helt bytt säng redan på kvällen bara för att få sova hela natten. Det känns dock inte som ett alternativ i längden. Hur ska vi få honom att somna om i sin egen säng?? Det har varit så här de senaste åren. När han var yngre sov han bättre.

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att ni kan ha lite mer gränser, hänvisa till en madrass på golvet bredvid valfri förälder, inte väcka er när han kommer in och somna i sin egen säng.
Dock vill jag flagga för mer åtgärder om han inte får en avklingande ångest o oro snart. Då kan det tyda på en egen skörhet som kan behöva psykoterapi och då är sovvanorna bara ett symtom

18:35, 23 September 2015

Mor från Brattön: Hej Louise - vet att du inte kommer läsa upp detta i TV:-) men vill bara säga att du är helt fantastisk - enkel - krånglar inte in något i bomull och förmedlar det enkla till alla stackars vilsna föräldrar. Hälsningar mor från Brattön( tvåbarns mor till 21 och 16 åringar)

18:36, 23 September 2015

Farmor: Har alttid läst sagor för mina barn när dom var små, nu läser jag för barnbarnen och det är så mysigt. sen sover dom så gott dom små.

18:37, 23 September 2015

Therése : Hej! För ca 2,5 månad sedan kom vi hem med vår son från Sydkorea (adoption). Han fyller 2 i December. Han skriker och börjar riva sig själv varje natt 2-4 gånger. Vi försöker väcka honom för att han sen ska kunna somna om. Han är till en början helt okontaktbar. Hur ska man hantera detta! Ibland får han sova med vantar. Vänlig hälsning Orolig förälder

Louise Hallin, psykoterapeut: Tålamod och bara finnas o hållaom när det går. Han har nattskräck och är inte vaken och minns inte, håll ut

18:38, 23 September 2015

Pedagog: Vad tycker du om att barn på förskola har bestämd sovtid tex 45min för ett barn på 2 år. Föräldrarnas vilja alltså

Louise Hallin, psykoterapeut: Helt förkastligt, vägra. Säg ifrån, be dem komma och ta hand om den väckningen själva om de insisteras

18:40, 23 September 2015