Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

”Barn ska aldrig behöva dra i sina föräldrar för att få uppmärksamhet”

Chatt med psykoterapeuten.

Gör mobilen att vi tappar kontakten med våra barn? Eller gör jag mitt barn en otjänst genom att alltid vara tillgänglig? Psykoterapeut Louise Hallin reder ut amning och anknytning och svarar på tittarfrågor.
– Det är alarmerande, säger hon om mammor som ammar och samtidigt håller på med mobilen.

Publicerad 2015-11-11 | anna@vardagspuls.se

Vardagspuls: Bör man inte använda mobilen samtidigt som man ammar? Är det rimligt att ha fokus på sitt barn hela tiden och varför är det så viktigt med den här kontakten under de första veckorna? Fråga psykoterapeut Louise Hallin. Din fråga kommer publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad.

15:45, 11 November 2015

Johan: Jag har jättesvårt att lägga undan telefonen hemma, på grund av jobb, fast jag vill. Vad kan jag säga till min arbetsgivare för att få dem att förstå? Har ständigt dåligt samvete för att jag måste avbryta min tid med barnen för att svara i telefon!

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att du ska prata med din chef och säga att du för att fostra dina barn nu kommer att stänga av din telefon när du kommer hem.
Och att du fått rådet från en barnpsykoterapeut.
Läs sen in ett medd på din tel som tex låter som:
"Hej, min tel är avstängd eftersom jag är hemma med mina barn, om det är väldigt viktigt så läser jag av mina meddelanden imorgonbitti efter att jag har lämnat barnen på dagis, ca kl ? hej då och ha en fin kväll."

17:35, 11 November 2015

Erik: Jag har precis blivit pappa och känner mig lite orolig, eftersom det är min fru som ammar, vad kan jag göra för att knyta an till mitt barn?

Louise Hallin, psykoterapeut: Anknytning sker genom att man soå ofta som möjligt är nära barnet med sin doft, sitt ansikte och kropp, sin röst och andra ljud som skratt tex. Samt att man riktat söker kontakt med barnets ögon och ljud och påbörjar kommunikationen som sen kommer att sätta språket.
Amningen är en vidareutveckling av en anknytning som fördjupas med den personen som barnet redan har en stark tillhörigheten till i 42 veckors försprång.

17:39, 11 November 2015

Martina : Det är fullt upp med min bebis, hon har kolik och den enda lugna stunden jag får är just under amning, det blir som en egen stund för mig, behöver jag verkligen vara närvarande hela tiden eller kan jag köra varannan gång eller nåt?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om du ammar så ÄR du närvarande. I amningen utsöndras ett speciellt hormon hos både mamma och baby som gör att man blir väldigt avslappnad, tung i kroppen och inåtvänd. Ett fiffigt trix av hjärnan som därmed skapar den avslappning som är helt nödvändig för att mjölkgångarnas slutarmekanism ska öppnas och låta bröstmjölken komma fram.
Så fortsätt att vila i amningen, du har full koll på babyn med känsel, dofter, ljuden, barnets rörelser, temperatur och blick innan babyn blir för drogad av mättnad och slocknar.

17:44, 11 November 2015

Joanna: Vad är dina bästa tips för att knyta an till sin bebis?

Louise Hallin, psykoterapeut: Var med barnet maximalt och ha kroppskontakt lika mycket.

17:45, 11 November 2015

Ann-Charlotte: Hej Louise! Först vill jag tacka dig Louise för att du är en suverän psykolog! Jag satt med mobilen första veckan men nu använder jag den inte. Jag tycker absolut att man inte skall använda mobilen när man är med barnet. Oavsett vid matning el annat. Jag lir riktigt förbannad när jag är ute o går o mammor tycker mobilen är viktig. Kram till Dig från mig Ann-Charlotte

18:14, 11 November 2015

funderande: Hur ofta behöver min bebis träffa andra viktiga vuxna, exempel mor och farföräldrar för att knyta an till dom? Alltså hur ofta behöver de dyka upp i mitt barns liv?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det är bra om det kan bli ett par ggr i veckan, om de bor långt borta så kan du använda skype men tänk på att de små barnen inte ser så bra över 30 cm, men det tar sig efter hand. Där kommer ju också rösterna som är viktiga identitetstecken.

18:18, 11 November 2015

Lillemor Rönnblom: Tack Louise! Helt suveräna synpunkter från dig. Precis som du säger så ser man alltför många föräldrar som smsar/pratar i telefon/ mailar och barnern får inte den kontakt som de så väl behöver. Barnmorskorna har gjot helt rätt. Tack för dina program även på radio. Mvh Lillemor

18:18, 11 November 2015

Louise: Hej! Måste först säga att jag tycker att du är en sån himla klok människa och bra psykolog! Vi har två barn, en 3 åring och en snart 5 månaders, och jag har ständigt dåligt samvete för att den yngste ofta mest "hänger med". Hemma ligger han en del i babygymmet/babysittern (så klart i samma rum som oss) eller sitter i mitt eller mannens knä medan vi leker med 3 åringen. Men han får ju inte ofta den där fulla fokusen som storebror fick när han var liten. Kan det skada anknytningen på något sätt eller räcker det att han bara "hänger med"?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det räcker gott det, oroa dig inte för att det är annorlunda och kom ihåg att dden här babyn har fler nära familjemedlemmar än ettan. Inget är sämre bara annorlunda.

18:20, 11 November 2015

Eva: Tack Louise för att du pratar klarspråk och vågar vara ärlig och säga som det är!!! Det är förfärligt att höra och se alla föräldrar som försvarar "sin rätt" att inte finnas till för sitt barn. Barn behöver sina föräldrar nära och närvarande. På förskolan är det nu populärt att använda "paddor" i inlärningssyfte. Jag som gammal stofil ifrågasätter det och framstår med ens som en bakåtsträvare. Men har man som jag försökt att , förgäves, få kontakt med små barn som sitter upptagna med telefoner och paddor vill man erbjuda en förskola fri från elektronik.

18:20, 11 November 2015

Annica: Hej! Tacksam över att detta uppmärksammas, men jag är minst lika bedrövad över "modet" att man numer har barnet VÄNT FRÅN SIG i barnvagnen. Otroligt märkligt att inte föräldrarna vill ha ögonkontakt med sina barn. Många gånger ser man hur barn försöker vända sig om för att påkalla förälderns uppmärksamhet, men som vanligt är dessa upptagna med sina telefoner. Efter en lång dag på dagis skulle man tycka att föräldern skulle vilja prata och gulla med sitt barn, men icke. Solen kan lysa skarpt, det kan regna och blåsa men ingen bryr sig. Barnet möts redan från späd ålder av en mängd sannolikt förvirrande intryck. VÄND PÅ ERA BARN! Ta vara på de här viktiga åren. Det finns länder där barn faktiskt dött av avsaknad av vård från sina föräldrar eftersom dessa varit helt upptagna med/uppslukade av sina mobiler och datorer

18:22, 11 November 2015

Tvillingmamma: Jag har två tvillingpojkar på 4 månader och känner mig ofta frustrerad vid just matning (flaska) då de ofta vill ha samtidigt och det blir mycket skrik, kladd mm och inte särskilt mysigt och anknytande. Det är samma vid andra tillfällen när båda vill ha närhet, har ju bara en famn. Hur ska jag kunna tillgodose dem båda? (Ett av hundra exempel på att båda föräldrarna borde kunna va hemma med tvillingar deras första år i livet)

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja det förstår jag att du behöver. Jag tycker att du ska ringa amningshjälpen trots flaskmatningen, säg att jag råder dig till det. Berätta att du behöver hjälp ooch tips om hur du kan förskjuta barnens ättider lite så att du kan mata ett barn itaget och få en lite lugnare vardag. De är vana vid matrågor och även tvillingar. Det finns tvillingorganisationer som säkert kan tipsa dig om samma sak.
Håll ut!

18:23, 11 November 2015

Natascha: Hej Louise! Jag har en son som snart är 11 månader. Jag ammar fortfarande litegrann. Min fråga är om jag gör min son en otjänst genom att vara tillgänglig alltid. Jag sitter och leker med honom hela dagarna, ammar och interagerar på alla sätt. Jag ser honom hela tiden. Jag passar på att diska och städa när han sover. Så när han är vaken så försöker jag stimulera och bara vara dr för honom.

Louise Hallin, psykoterapeut: Man kan inte skämma bort ett barn i hans ålder med för mkt närhet, tvärtom.
Men med det sagt vill jag också säga att du inte behöver sysselsätta honom alls egentligen för det kan ju bli en ockuperande vana i onödan. Du kan bara vara där och låta honom utforska världen och komma till dig när han vill tanka upp sig en stund. Då är det viktigt att vara vaken och svara på hans signaler.

18:26, 11 November 2015

Barnmorskan: som kursledare i Amningshjälpen så är jag övertygad om förberedande utbildning ang detta och amning istället för att upplysa när barnet är fött, då känner nog de flesta sig trampade på tårna, och dåliga som föräldrar vilket lättare gör att de kommer i försvar ..., "Förebygga är bättre än att ta tag i skadan när den redan uppstått".... Mina visdomsord

18:26, 11 November 2015

Maria : Jag älskar dina raka besked! Inga tveksamheter. Jag vill tillägga att föräldrarna ska lämna mobilen i bilen när de hämtar sina barn på förskolan. Det har hänt flera gånger att jag som förskollärare har fått konkurrera med mobilen vid både lämning och hämtning. Man vill ju tro att föräldrarna vill veta nåt om dagen när de varit ifrån sitt barn i ibland åtta timmar.

18:26, 11 November 2015

Anna: Hej Nu har jag ammat i 6 mån och vill sluta. Hur slutar man amma utan att få ont av spända bröst? Hur undviker man mjölkstockning?

Louise Hallin, psykoterapeut: Det beror lite på olika saker men om du tar kontakt med Amningshjälpen där du bor så får du excelent hjälp så du kan få nedläggningen att fungera utan komplikationer eller problem för dig också.

18:29, 11 November 2015

Elisabeth: Det är bra att det tas upp frågan om amning o mobiler. Men hur många tänker på all strålning barnen utsätts för redan i magen? Barnen har tunnare skallben än vuxna o strålningen tränger djupare in i hjärnan på dem. Bra tips att stänga av allt trådlöst hemma och använda fasta telefoner och sladdar till datorer. Trådlösa telefoner strålar mycket också och är inte att rekommendera. Vi alla utsätts för strålning mest hela tiden och det mår vi inte bra av.

18:37, 11 November 2015

Anna: Hej! Har lyssnat på dig så fort jag har kunnat. Är en farmor till sju barnbarn, blir förtvivlad när jag hör hur dåligt med tid alla föräldrar har nu.Hinner inte laga mat hålla ordning hemma, trots att dom är hemma hela dagarna. Trots att dom har alla hjälpmedel som finns. Men dom har tid för mobil, paddor och datorer. Blir såå ledsen när dom dessutom väljer bort kontakten sina barn. Snälla lyssna på barnen. Kram

18:37, 11 November 2015

Magdalena: Tyvärr försvann allt jag skrev. Var det hamnade vet jag inte. Bra synpunkter från Louise Hallin tycker jag som har arbetat med barn och deras föräldrar under många år, är socionom. Det jag vill tillägga utöver det som framfördes är en syn som jag alltför ofta uppmärksammat. Barn i barnvagn, förälder som promenerar, barnet vill ha uppmärksamhet, föräldern böjer sig ner och vad får barnet se. Jo, ett par stora svarta solglasögon. Hur är det? För att spe på det hela har jag svårt att se alla sittvagnar som är vända så att barnet inte ser föräldern eller när barnet sitter i en bärsele (är endast någon månad gammal) vänd från föräldern. Vad gör det med barnen? Dessa synpunkter kan diskuteras - här är det mycket sammanfattande. Kör på när det gäller barnen och anknytningen till vårdnadshavare.

18:37, 11 November 2015

Maria: Hej Louise, Tack för att du delar med dig av din kunskap. Jag har en liten som är 2 månader och som precis börjat tycka om att ligga i babygymmet och sitta i en babysitter och kan roa sig själv där under stunder då jag plockar hemma, fixar mat, etc. Men jag får nästan dåligt samvete när han ligger själv, behöver jag ha det? Eller går det bra för honom att ligga där så länge han är nöjd? Och i så fall hur långa stunder? Tack igen för goda råd och tips! Bästa hälsningar, Maria

Louise Hallin, psykoterapeut: Om du får lite skuldkänslor kan du ju korta ner ensamtiden för din son och ha honom på kroppen istället. Barn som bor på oss är mkt harmoniska utan spec sysselsättning, sover mer och är lite gladare. Att hänga på föräldrarna är också en utmärkt plats att iakta världen från i total trygghet.
Det är förstås inte ett dugg fel eller farligt att regelbundet släppa barnet en stund då o då till båda barnet och föräldrarna vill få kontakt igen.

18:38, 11 November 2015

Barnmorskan Marie Wöhrman: Hej Louice Berätta gärna om Amningshjälpens rikstäckande kurs Amningskurs för blivande föräldrar Där tar vi upp det mesta om första tiden, barnets signaler, hud mot hud, bära barn mm Tror starkt på att förberedelser under graviditet är mycket bättre än att upplysa om olika saker på BB då känner många sig trampade på tårna och även som dåliga föräldrar, att dom gör fel Många tror att barnet bara behöver äta och sova, ligga i egen säng.....mm Skriker dom då så är det"ont i magen" eller "hunger" Inte uppmärksamhet och närhet Är helt övertygad om att "förebygga är bättre än att ta tag i problem när de uppstått" Fram för bättre föräldrarutbildningar i HELA Sverige! I tidig grav innan förlossningen närmar sig! Allt för många tror att förlossningen är det jobbigaste och blir chockade över att det jobbigaste börjar efter.... Försök nämna det Kram du är en stor förebild för mig Jobbar i Jönköping slitit hårt med Amningskurserna i 3 år Nu kämpar jag med ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta!

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, tack det ska vi ta med för andra att läsa, lycka till

18:39, 11 November 2015

Frida : Hej Louise! Jag lyssnar ofta på dig när jag är ute med barnvagnen, tack för alla dina kloka råd! Vår dotter är 4 månader och min sambo är bortrest i jobbet mån-tor varje vecka. Hur påverkas anknytningen mellan honom och dottern av detta? Tar tacksamt emot tips från dig på hur vi kan hantera situationen nu men även om du ser risker när dottern blir äldre om veckopendlandet fortsätter.

Louise Hallin, psykoterapeut: Skypa jättemycket, det är ett fantastiskt instrument

18:40, 11 November 2015

Ann-Charlotte: Hej Louise! Kom på två frågor! Vår dotter hostar el harklar när hon vill ha uppmärksamhet hon är 4 mån o är väldigt vuxen om man säger så. Då kommer jag springande direkt för då vill hon ngt. Hon gillar också att bli buren o det gör jag ofta! Jag skämmer väl inte ort henne? Hon är ju vårt allt. och vill ge henne en bra start i livet! Jag hatar mobiler! Man ser allt för ofta föräldrar med mobilen överallt! Du är bäst!

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan inte skämma bort ett så litet barn, så fortsätt du!

18:41, 11 November 2015

sandra: Tack för ett väldigt bra program vardags puls är super.

18:42, 11 November 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll!

18:43, 11 November 2015