Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

Louise Hallin: ”Trotsåldern kommer tillbaka hela livet”

Hela chatten med psykoterapeuten.

Fråga: Hej Louise! Vad gör jag när barnet inte vill lyssna på mig?
Louise: Sluta prata!
Ja det kanske faktiskt kan vara så enkelt enligt psykoterapeuten Louise Hallin som menar att trotsåldern är något man ska omfamna.

Publicerad 2015-10-28 | Vardagspuls

Vardagspuls: I kväll talar vi om barns okända krisåldrar med Vardagspuls psykoterapuet Louise Hallin. Vad händer egentligen inuti 6-åringen - ”lilla tonåren” - och hur ska man tackla det som förälder? Chatta med Louise här.

15:04, 28 October 2015

Cecilia: Louise, min tonåring vill inte prata med mig. Jag tror att han är olycklig och det skär i mig som mamma. Vad kan jag göra för att få honom att prata med mig?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja man blir så orolig när det blir så. Du känner säkert rätt om hans nedstämdhet men om han inte vill prata med dig kanske det finns någon nära morbror eller farfar eller pappa som är ett bättre val just nu eftersom pojktonåren just handlar mkt om att ta ett stort kliv in i den manliga vuxenvärlden.
Ta kontakt med ngn av dem o be dem hjälpa till, fiaka , träna eller ngt.

17:16, 28 October 2015

Thomas: Hej Louise! vad gör jag när barnet inte vill lyssna på mig?

Louise Hallin, psykoterapeut: Sluta prata en längre tid så kommer barnet att komma till dig och undra vad som har hänt. Inte demonstrativt, inte kallt, inte martyr:

17:24, 28 October 2015

Maria: Hej Louise! Vad är den vanligaste anledningen till att barn trotsar?

Louise Hallin, psykoterapeut: Trotsperioder är ngr av de absolut kraftfullaste utvecklingsperioder människan har. Jaget utvecklas hela livet och det är bara genom kris o frustration som utveckling kan ske.

17:26, 28 October 2015

Emelie: Mitt barn är 2 år och riktigt trotsig. Kommer detta tillbaka senare i livet? i vilken utsträckning? VIlka åldrar krisar barn förutom dom berömda trotsåren 2 -3?

Louise Hallin, psykoterapeut: Ja det kommer tillbaka hela livet och mest markant är det i 2, 4,6,9 och tonåren. Oftast tar dessa perioder mellan 6-12 månader, tonåren lite längre.

17:27, 28 October 2015

Anitha: Hej! Tittar varje kväll på Vardagspuls, ett TOPPENPROGRAM.

18:13, 28 October 2015

Mia, Vardagspuls: Anitha, vad kul att du gillar oss, vi gillar dig!

18:15, 28 October 2015

40-åringen: Min nioåring har svårt att se att hans arga beteende får konsekvenser och bidrar till dålig stämning i hela familjen. Han är nästan aldrig nöjd med något. Försöker lyssna, förklara osv Nu har min sambo ruttnat ur flera ggr och jag känner att hans metod blir att "straffa" genom att ignorera honom och går omkring sur flera dagar. Så hur ska jag göra? Arg nioåring och tjurig sambo. Superjobbigt. Kan tillägga att vi är tre barn till i Fam

Louise Hallin, psykoterapeut: Var snäll och be sambon vara vuxen och hålla sig lite ifrån nioåringen om han inte tål läget. Eller ännu hellre: ta tag i honom och stick iväg på något som ni båda gillar, fiska, bio, sport eller ngt. Som vuxen kan man oftast vända på olika situationer , ngt som en ledsen unge inte klarar.
Du behöver göra detsamma, trots alla barn försök hitta en lucka och åk en sväng, tåg eller ngt annat så kommer nog förtroendena så småningom. Ta med honom och besök familjens gravar också, en bra ingång till hans tankar på döden.

18:17, 28 October 2015

Elin: Hur överlever jag en 3-årings trots utan att själv gå under? Hela familjen är styrd av vår lilla kille. Med vänlig hälsning, en slutkörd mamma

Louise Hallin, psykoterapeut: Det ska inte vara möjligt att en treåring styr en hel familj. Om han upptäcker det så kommer han bli väldigt orolig och om möjligt lägga in en ångestdriven extraväxel.
Lös av varandra, ha mkt rutiner, sätt alla gränser som måste sättas men låt resten vara, anslå mer tid till sammanbrotten och stå på er efteråt så att samma regel gäller efter som före.

18:19, 28 October 2015

Lena: Hej Min 9 åriga kille är väldigt osäker och blir lätt stressad . Han vill inte sova på sitt rum utan nära oss. Hur kan vi hjälpa honom

Louise Hallin, psykoterapeut: En mkt bra ide att låta honom sova hos er en period till han känner sig klar med det. Han har säkert många tankar och drömmar om död och separation så närheten till er lindrar det. Ge honom en madrass nedanför er säng och låt den finnas en tid.

18:21, 28 October 2015

OROLIG FARMOR: Hej, jag är farmor till en 4 och en2 båda pojkar. 4 åringen får ibland otroliga arga minutrar han kan sätta sej precis över allt mitt på gatan ( som tur ingen trafik) springa och gömma sej och bara skrika och gråta kan ropa på mamma och när hon kommer blir han arg och hon får inte röra honom då är hon bara dum.....vad kan man göra och varför är han såhär ? Föräldrarna behandla bägge lika inga fördelar eller gullegull. Hoppas på ett litet svar farmor som blir orolig. Tack

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej, han är uppenbarligen en stark och kraftfull unge så när han krisar i sin utveckling så blir det förstås väldigt synligt och tydligt.
Du är ju större o starkare så du kan väl lyfta upp honom om det på allvar är nödvändigt. Annars är tipset att ta god tid på sig i detta utvecklingsskede hos barnbarnet, samt ett bra mormorstrix brukar ju vara att avleda med ngt annat.

18:25, 28 October 2015

Lena:: Min son som är sex år har under ett par månader börjat "harkla sig" i stort sett hela dagarna ! Har märkt att både han och omgivningen börjar tycka det är jobbigt. Kan det vara tics? Vad bör vi gör... Söka läkarkontakt ,eller?

Louise Hallin, psykoterapeut: Om det pågår i en sådan omfattning tycker jag att du ska prata med en barnläkare, kan vara mkt bla barnstruma eller tonsilltillväxt eller rena vanan.

18:27, 28 October 2015

Johan (västerås): får så otroligt dåligt samvete nu när vi hör vad som händer för en 5-6åring. vi har inte riktigt förstått att det är en kris ålder och har varit lite väl hårda! vår son har extremt separationsångest och vill inte sova själv. han bråkar, tävlar och skrattar när man försöker vara alvarlig. lyssnar inte och brusar upp för allt. nu har vi förstått att han inte är konstig, utan som han ska tack för det!

18:28, 28 October 2015

Mia, Vardagspuls: Johan (Västerås!) -så br amed insikter, modigt att du erkänner, bara att ta nya tag! (Visst är det bar att ha en Louise ; )

18:29, 28 October 2015

Fia: Hej Marie Louise.. :) Fia Sjölander här. (Harrieth å Rainers dotter.) Ja har en pojke som är 5 år. Vi ger Sam mycke beröm och komplimanger och kärlek. Men han tar över, och "tror" att han är jätte bra på allt. Hur gör vi för att Sam ska ha ett bra självförtroende men endå inte ta över. Vh/Fia :)

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej Fia, vet du, just i denna ålder och säkert i 6årsåldern också så är man hjälte o stålman och bebis samtidigt så låt honom tro det. Tids nog blir han nerplockad av den yttre verkligheten så gå med honom in i fina drömmarna och snarare förstora upp dom tillsammans med honom. Ha det bra!

18:31, 28 October 2015

Sandra : Vår underbara 6-åring är väldigt medveten om vad hon klär på sig, hur håret ser ut och spenderar gärna tid framför spegeln... Jag är inte överdrivet fåfäng på något sätt, inte heller pappan i familjen. Tänker att det kanske är en lek för att vara vuxen...

18:33, 28 October 2015

Malin: Min dotter på 7 år har påtalat flera gånger att hon inte vill leva hur ska jag ta detta tala med henne söka hjälp?? Bör jag ta detta allvarligt

Louise Hallin, psykoterapeut: Ta det på allvar och om du tycker att andra saker stämmer med dessa uttalanden så tycker jag du ska söka hjälp. Om tex nedstämdheten hela tiden sitter i om hon aldrig är glad om hon äter o sover dåligt osv. Om det däremot går att trösta bort, du ser humöret skiftar till glad osv leker med andra o äter så är det faser upp o ner. Din oro är en kompassnål.

18:38, 28 October 2015

Lisa: Min 9åriga son törs inte vara själv hemma. Han vill att vi ska ligga hos honom tills han somnar. Vad kan vi göra för att hjälpa honom att inte vara så rädd?

Louise Hallin, psykoterapeut: Gör det barnet ber om så kommer det att lätta efter hand.

18:39, 28 October 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll!

18:46, 28 October 2015