Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Corneia fick Crohns sjukdom när hon var tretton år Bild: Beatrice Larsson

Cornelia fick Crohns sjukdom när hon var 13 år

”Träningen gör mig psykiskt starkare”

När Cornelia Flood var 13 år diagnostiserades hon med den kroniskt inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns. Då hade hon en historia bakom sig av svåra smärtor i magen och många besök på akuten där hon aldrig blev tagen riktigt på allvar. I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen och den konstanta trötthet den för med sig.

Publicerad 2016-10-04 | Senast ändrad 2017-05-18 | Erika Sjöö

Smärtorna i magen kom smygande under Cornelias barndom men det var först när hon närmade sig tonåren som de började bli mer frekventa och plågsamma. Besöken på akuten i Jönköping blev allt fler och bland läkarna spekulerades det i olika förklaringar till vad Cornelia drabbats av. Cystor på äggstockarna till exempel. Men de blodprov som togs såg alltid bra ut och Cornelia fick åka hem igen.

Opererade bort 30 centimeter av tarmen

Men en kväll i september 2001 när Cornelia var 13 år förändrades allt.

– Jag blev inlagd på barnmedicin på natten och man gjorde ett ultraljud på min galla. De trodde att jag hade brusten blindtarm varpå jag opererades akut. De tog bort den sista biten av tunntarmen, blindtarmen och början av tjocktarmen. Totalt 30 centimeter tarm togs bort, säger Cornelia som i dag är 28 år.

Fyra veckor efter att Cornelia opererats fick hon ett brev hem med posten. I brevet stod det att Cornelia hade den kroniska tarmsjukdomen Crohns. Hon var tonåring och hade ingen aning om vad det innebar. Det hade hennes föräldrar inte heller.

– Situationen blev jättekonstig och alla våra frågor blev hängande i luften, berättar Cornelia.

”Fick ångest och kände mig nedstämd”

Efter operationen fick Cornelia bara dricka sondnäring under åtta veckors tid för att vila tarmen. Hon fick också kortison för att dämpa inflammationen. Vid ett besök på sjukhuset konstaterade läkarna att inflammationen gått ner och Cornelia lämnades återigen i ovisshet med fortsatta smärtor i magen.

– Det började bli väldigt jobbigt. Jag fick ångest och blev nedstämd eftersom ingen tog mig på allvar. Under hela högstadiet hade jag femtio procent frånvaro på grund av att jag mådde så dåligt och jag som tidigare spelat fotboll sex dagar i veckan orkade inte längre med det, säger Cornelia.

– Vid ett besök på barnakuten hade jag så ont att jag låg och skrek där i korridoren. Då fick jag höra: "Här kan du inte ligga och skrika för att få uppmärksamhet". Efter det ville jag inte längre uppsöka vården och gick därför obehandlad under lång tid framöver, fortsätter Cornelia.

Konstant trött dygnet runt

Cornelias bild av vården hon fick som tonåring är dyster. Det var först när hon flyttade till Stockholm för sex år sedan som hon fick träffa en läkare som tog henne på allvar.

I dag är Cornelia 28 år och har lärt sig att leva med de smärtor och den trötthet Crohns sjukdom ger. För några år sedan blev hon diagnostiserad med reumatism som en följd av tarmsjukdomen.

– Det jobbigaste just nu är värken i lederna. Problem med magen har jag varje dag och det har jag lärt mig att leva med. Jag är konstant trött dygnet runt. En trötthet som inte går att vila bort, säger Cornelia.

Eftersom Crohns sjukdom och reumatism båda är autoimmuna sjukdomar  (sjukdomar aom orsakas av att immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen) kan Cornelia äta samma medicin mot sina symtom. Just nu tar hon ett biologiskt läkemedel som fungerar bra.

– En kompis sa en bra sak en gång: "Att ha Crohns är som att ha en lätt magsjuka. Varje dag", säger Cornelia.

”Träning får mig att må bättre”

Träning och rörelse har alltid varit en stor del av Cornelias liv. Just nu utövar hon mest styrketräning och medicinsk yoga.

– Träningen har under lång tid varit mitt sätt att orka. Ju mer kroppen protesterat desto mer har jag velat bevisa för den att jag ska vinna över alla sjukdomar. Under de perioder jag inte tränat har jag upplevt att jag inte mår lika bra psykiskt som när jag tränar. Även om de inte finns några vetenskapliga studier på att träning ger bevisad effekt rent fysiologiskt så känner jag mig starkare psykiskt, säger Cornelia.

Undviker socker och fett

Vad gäller kopplingen mellan kost och IBD (IBD är ett samlingsnamn för de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns och ulcerös kolit) är det skralt med vetenskapliga studier.

Genom åren har Cornelia kommit underfund med vad hon inte bör äta för att förvärra symtomen, däribland socker, fett och gluten.

– Häromdagen blev jag väldigt sugen på popcorn men det går helt enkelt inte. Äter jag popcorn vet jag hur det slutar. På akuten, säger hon.

Våga prata mage

Cornelia är ideellt engagerad i Mag- och tarmföreningen i Stockholms län ”Unga magar” som är en del av Mag-och tarmförbundet.

– Vi vill bryta tabun kring tarmsjukdomar och toalettbesök. Särskilt IBD drabbar många unga människor och när man är i 13-årsåldern är bajs inget man pratar om. Vi jobbar för att ingen ska känna sig ensam och för att sprida kunskap om att mag- och tarmsjukdomar kan ge en försämrad livskvalitet, säger Cornelia.

Fakta Crohns sjukdom

  • Crohns sjukdom innebär en inflammation i mag-tarmkanalen som är kronisk men kan lindras med hjälp av olika typer av läkemedel. Vanliga symtom är magknip efter måltid, diarré, behov av att ofta gå på toaletten, blod i avföringen, trötthet, sjukdomskänsla samt bölder och fistlar kring ändtarmsöppningen.