Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

Dietist Sofia Antonsson och Caroline Vahlberg från vår ”hälsofamilj” i Vardagspuls 10 november.

”Man kan inte relatera sina symptom på det man precis har ätit”

Chatt med dietisten om IBS

Hur vet jag om jag har IBS och kan man äta gluten eller dricka alkohol om man har besvär?
Frågorna om IBS haglade in till dietisten Sofia Antonsson som här svarar på tittarfrågor.
– 15-20 procent av världens befolkning lider av IBS, säger Sofia Antonsson och berättar att IBS,eller känslig tarm som det också kallas, har ökat de senaste 20 åren.
Här berättar hon om de största IBS-bovarna.

Publicerad 2015-11-10 | anna@vardagspuls.se

Vardagspuls: Din fråga kommer att publiceras i chatten så snart den blivit besvarad.

17:20, 10 November 2015

Dea: Jag håller på att bli utredd för IBS - vad kan jag få ut av en diagnos?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Dea!
IBS är ju en uteslutningsdiagnos som man får efter utredning med prover för bl a gluten och laktos. Ibalnd görs även kameraundersökning av tjocktarmen, sk koloskopi. Om man inte hittar någon annan sjukdom får man ofta diagnosen IBS, vilket är en funktionsstörning i tarmen och alltså helt ofarlig. Dock är symtomen obehagliga att leva med!

Sofia

17:34, 10 November 2015

John: Är IBS ärftligt?

Sofia Antonsson, dietist: Hej John!
Ja, det finns en stark ärftlighetsfaktor på 20-30 %.

Sofia

17:34, 10 November 2015

Vardagspuls: Välkommen att ställa din fråga till dietisten Sofia Antonsson och Caroline Vahlberg som själv lider av IBS-besvär - din fråga kommer publiceras här i chatten så snart den blivit besvarad

18:04, 10 November 2015

E: IBS kan lindras EXTREMT om man börjar äta regelbundet 5-6ggr/dag. Normalstora portioner och låt bli att uteslut mat! Varierad kost i lagom mängd!

18:15, 10 November 2015

Wilma : Heej Carro �� Klättringen såg bra ut, lite fina bilder med oxå ����

18:18, 10 November 2015

Wilma : Heej Carro�� Snygga vinklar på klättringen ������

18:19, 10 November 2015

Anitha: Ni är så trevliga i Vardagspuls, alltid roligt att följa er.

18:19, 10 November 2015

Lena lyhagen: Hej jag heter lena och har problem med min mage. Hörde att ni prata frukost och såg att det fanns 1 glas apelsinjuice , är det inte bra för IBS magen. Kan man få IBS när som jag är 60 år och gick in i väggen förra våren och efter det så har min mage börjat konstra.

18:19, 10 November 2015

Sofia Antonsson, dietist: Hej avokadoälskaren!
Avokado innehåller sockeralkoholen sorbitol som inte är bra för magen när man har IBS. De flesta klarar dock en mindre mängd.

Sofia

18:20, 10 November 2015

Linnea: Hur är du i magen idag? Är du symptomfri hela tiden i stort sett eller hur är det när det är som värst. Vad undviker du att äta?

Caroline Vahlberg, hälsofamiljen: Hej! Jag försöker att äta glutenfritt, då funkar magen som bäst. Slarvar jag får jag ont.... annars är jag i stort sätt symptomfri.

18:21, 10 November 2015

Åsa: Är paprika ok vid ibs? Såg det på bordet. Jag tror att jag reagerar på det.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Åsa!
Paprika innehåller inte några FODMAPs (fermenterbara kolhydrater). Däremot kan skalet reta gallan så det kanske kan vara det som du reagerar på. Det enklaste är att ta hjälp av en dietist för att nysta i vad du reagerar på.

Sofia

18:21, 10 November 2015

Tony: Hur var det med honung ? Är det bra

Vardagspuls: Viss honung är bra. Läs mer på vår sajt

18:22, 10 November 2015

Mika: IBS och IBD kan man sammanlikna vad man kan äta och inte i dessa diagnoser?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Mika! IBS och IBD liknar varandra när det gäller symtombild och de flesta mår bra av att äta FODMAP.

Sofia

18:22, 10 November 2015

Bibbi: Blev nyfiken på det här med honung?

Vardagspuls: Läs mer om honungens effekter på vår facebook-sida och sajt!

18:23, 10 November 2015

Milla: Ska man utesluta gluten vid ibs?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Åsa!
Nja, det är egentligen fibrerna i sädesslagen som är problemet vid IBS och inte gluten. Glutenfria produkter går bra eftersom de inte innehåller dessa fibrer.

Sofia

18:23, 10 November 2015

annika: Caroline, vad var dina största problem med magen när du hade som mest problem?

Caroline Vahlberg, hälsofamiljen: Jag fick kramper i magen och kraftiga diarreèr. Det kom i olika skov och jag hade nästan alltid ont i magen tidigare. Tyvärr visste jag ju inte vad jag skulle göra eller äta för att bli bättre....

18:24, 10 November 2015

Ida: Hej, varför är inte broccoli, brysselkål, blomkål etc. bra när man ha IBS?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Ida!
Broccoli och brysselkål innehåller oligosackarider medan blomkål innehåller sockeralkoholen mannitol. Både oligosackarider och mannitol är FODMAPs och kan därmed ge IBS symtom.

Sofia

18:24, 10 November 2015

IBs : Hej! Jag har mycket gaser i magen och den är väldigt uppsvälld. Jag jag tagit tester och jag är inte laktos eller gluten. Kan magen bli bättre av att äta glutenfritt? Eller vad kan man mer göra? Ser ut som att jag är gravid

Sofia Antonsson, dietist: Hej ibs!
Det mest troliga är att du har IBS och att du mår bra av att ta bort fermenterbara kolhydrater som vi kallar FODMAPs. Laktos och sädesslag ingår i FODMAPs liksom en hel del andra livsmedel. Du behöver ta bort alla dessa på en gång för att få ordning på magen. Ta hjälp av en dietist eller gå in på ibsfri.se och läs mer.

Sofia

18:26, 10 November 2015

Anna : Hej. Jag har förstoppning flera dagar i veckan och läkaren tyckte mina symptom tydde på IBS. Men när jag läser på forum verkar IBS oftast gälla diarré och inte förstoppning? Stämmer det?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Anna! IBS kan innebära förstoppning, diarré och omväxlande avföring. Det är ca 30% i varje grupp så du kan absolut ha IBS.

Sofia

18:27, 10 November 2015

Annette: Hej! Jag har förstoppningsIBS och doktorn sa i princip att jag skulle testa mig fram till vad som funkar. Jag kommer inte riktigt fram till något känner jag. Finns det något mer man kan göra för att motverka förstoppning förutom vatten och motion?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Annette! Det är ett vanligt och ganska dåligt råd att undvika det man mår dåligt av eftersom det nästan är omöjligt att klara det själv. Ta kontakt med en dietist som kan hjälpa dig med FODMAP. Det kan avhjälpa förstoppnignen. Du kan också prova att ta tillskott på magnesiumcitrat på kvällen. Det verkar ofta laxerande.

Sofia

18:28, 10 November 2015

Emma: Har ni något tips på en optimal frukost för en ibs-mage d?

Vardagspuls: Hej, på vår sajt hittar du massor av goda tips: http://www.vardagspuls.se/kropp--halsa/dietisten-byt-ut-dina-frukostvanor/

18:29, 10 November 2015

Monica: Kan man på gastroskopi se om man har ibs? Var för en tid sedan på det och läkaren sade att jag har problem med tarmarna, men hon sade inte att det var ibs. Kan det möjligen vara det?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Monica! Nja, det vanliga är inte att man diagnostiserar IBS med gastroskopi utan snarare koloskopi, dvs undersökning av tjocktarmen. Har du tagit prover för gluten och laktos kan du ta kontakt med en dietist för hjälp med kostomläggning.

Sofia

18:30, 10 November 2015

Jenny: Hej Sofia! Jag har IBS och jag har dessutom ofta problem med dåliga järnvärden pga rikliga menstruationer. Vilka järnrika födoämnen kan jag äta utan att magen slår bakut?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Jenny! Rött kött i lagom mängd är bra liksom blåbär, havregryn och gröna bladgrönsaker. Nötter och frön fungerar också bra.

Sofia

18:31, 10 November 2015

Oroligmamma: Hej! Kan även barn ha IBS? Om det är så at barn kan ha detta, hur går jag tillväga för att ta reda på om detta är mitt barns bekymmer? Jag har en dotter på 12 år som har en väldigt uppsvälld mage som hon säger att det gör ont i när man trycker?

Sofia Antonsson, dietist: Hej oroligmamma! Ja, det blir tyvärr allt vanligare med IBS hos barn, även om det kan vara svärt att få en diagnos. Ta hjälp av en dietist när ni har gjort prover för gluten och laktos.

Sofia

18:32, 10 November 2015

Marie: Hej! Hur är det med bubbel, vitt vin och IBS?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Marie!
Alkohol innehåller inte fermenterbara kolhydrater, men kan reta tarmsystemet så när man gör en FODMAP-behandling rekommenderar vi så lite alkohol som möjligt, och gärna utan bubblor.

Sofia

18:34, 10 November 2015

Anna: Min storasyster dog i tjocktarmscancer endast 36 år gammal. Jag har nu fått diagnosen IBS. Finns det något samband med IBS och tjocktarmscancer?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Annna73an!
Nej, det finns inga samband med en ökad risk för andra sjukdomar när man har IBS.

Sofia

18:35, 10 November 2015

Vardagspuls: Vi får in massor av frågor och kommer tyvärr inte hinna besvara alla.

18:35, 10 November 2015

Marie: Den där hinken du pratade om, hur var det? Är det så att man kan äta och äta vad som helst i flera dagar och sen när hinken är full så tömmer man den på något vis? Hur vet man då vad man inte tål?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Lena på Frösön!
Nja, hinken töms ca på dygnsbasis så man kan äta lite av de symtombildande livsmedlen utan att få symtom. Det gäller alltså att lära sig hur stor din hink är och vad som fyller upp just din hink mer än andra saker.

Sofia

18:36, 10 November 2015

Cecilia: Vad är fodmap?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Johanna!
FODMAP är den mest effektiva kostbehandling vi har vid IBS. Den hjälper 75% av personer med IBS och går ut på att utesluta fermenterbara kolhydrater som t ex lök, vitlök och sädesslag.

Sofia

18:37, 10 November 2015

Malin: Jag har inte riktigt förstått det här, ska man undvika fodmap mat lr är de vad som är bra att äta ??

Sofia Antonsson, dietist: Hej Malin! FODMAP är ett samlingsnamn på fermenterbara kolhydrater som skapar symtom hos de som har IBS. Du ska alltså undvika FODMAP-molkeyler.

Sofia

18:38, 10 November 2015

Li: Är ägg bra för magen eller är det för fett?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Li!
Ägg är ingen FODMAP eftersom det inte innehåller kolhydrater. Däremot kan ägg reta gallan om man har sådana problem.

Sofia

18:39, 10 November 2015

Lin: Efter diagnos av IBS så har jag nu ätit FODMAPS-kost i tre veckor. Jag har blivit bättre men långt ifrån helt bra. Är det något extra jag ska tänka på?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Lin!
Beroende på hur du gjort behandlingen så kanske du behöver hålla på lite längre. Om du inte gör den tillsammans med en dietist finns risk att du missar något eftersom behandlingen är väldigt omfattande.

Sofia

18:40, 10 November 2015

Anna: Är mörkt bröd bättre än ljust?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Anna!
Nej, rågbröd innehåller mer oligosackarider (FODMAPs) än vetebröd. Surdegsbröd är det bästa alternativet och helst bakat på dinkel

Sofia

18:40, 10 November 2015

Emelie: Hej När jag läser detta inser jag att jag nästan inte äter nått rätt inte ens grönsakerna, finns det några mer sidor än bara tips på frukost så man kan se, känns väldigt svårt att klara och byta ut allt.

18:41, 10 November 2015

christina: Jag har under en längre tid druckit Aloe Vera som hjälper mig.

18:41, 10 November 2015

Jonna: Hej jag har gått o trott att jag varit laktosintolerant i ett år, men det verkar som om min mage reagerar på mycket annat även när det inte är laktos i, bland annat ägg m.m, är detta tecken på IBS? Om man har IBS är man då alltid laktosintolerant också?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Jonna!
Det är vanligt att man felaktigt misstänker laktos eftersom det kanske det är det första man tar bort när man har magproblem. Vissa med IBS reagerar på laktos, men inte alla. Detta kan man enkelt provocera när man gör FODMAP-behandlingen.

Sofia

18:42, 10 November 2015

Sus/ Susanne Högberg: Hej Vardags puls Jag är en kvinna som tidigt fick veta att jag hade colonirretable vilket jag tror är samma sak som ibs. När dom röntgade mig så såg läkarna minna tarmar krampa klart och tydlig och fick avbryta. Men det tog många år innan jag fick bukt med min mage och det var faktiskt mitt barnbarn som föddes mjölkprotein allergisk. Då bestämde jag att allt jag hade hemma skulle barnbarnet kunna äta utan att fundera och vet ni då fick jag den bästa magen i världen och har idag inga problem. Jag är så tacksam för mitt barnbarn konstigt som det kan låt och han är på väg att växa ur sin mag problem vist kan livet vara bra underligt ibland. Ville bara dela med mig av en liten glädje historia. Men för mycket fibrer kan reta min magen ibland så varierande kost är nödvändigt blandat med motion. Tack för en härlig program jag missar sällan vardags puls Susanne.

18:42, 10 November 2015

Helena: Finns det någon medicin man kan ta när man fått ballongmage för att man fått i sig något man ej tålde

Sofia Antonsson, dietist: Hej Helena!
Nej, det finns inga potenta preparat mot IBS idag. Det är kostomläggning som gäller!

Sofia

18:43, 10 November 2015

Sara: Tack Mia i vardagspuls för att du är så naturlig och trevlig på alla sätt.

18:43, 10 November 2015

Monica: Om jag äter gluten och lactosfritt hela tiden finns det risk att jag inte får tillräckligt med fibrer och vitaminer via maten?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Monica!
Så länge som du ersätter dessa varor med gluten- och laktosfria alternativ är det inga risker alls.

Sofia

18:43, 10 November 2015

IBS + anorexia: blir besviken men inte förvånad om ni inte besvarar min, då ni aldrig verkar våga nämna anorexia i ert program som för övrigt är SUPERBRA! / IBS + anorexia

Vardagspuls: Hej, tyvärr hinner vi inte alltid svara på alla frågor utan måste göra ett urval. Kul att du tittar!

18:44, 10 November 2015

Gunilla: Testerna som normalt görs för att påvisa celiaki t.ex. testar ju bara en liten del av de glutenproteiner som finns. Hur går det då att avgöra om någon är glutenintolerant?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Gunilla!
Det är helt rätt, men vi testar inte för alla dessa i Sverige. Kanske gör vi det i framtiden. Tills dess går det att verifiera celiaki med en biopsi från tunntarmen.

Sofia

18:44, 10 November 2015

Ebba Arnell: Strö en dessertsked chiafrön på gröten el filen varje morgon. Lovar att det hjälper.

18:44, 10 November 2015

K: Hur gör jag om jag inte får hjälp av min dietist?? Den hänvisar till läkaren, som inte kan IBS - så jag kommer inte vidare... Ingen hjälp där

Sofia Antonsson, dietist: Hej K!
Jag utbildar dietister i FODMAP så be henne att höra av sig till mig så kan jag hjälpa henne.

Sofia

18:45, 10 November 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor, nu stänger vi chatten för ikväll, tyvärr hinner vi inte svara på alla frågor som kommit in. Men kanske finns svaret i chatten ändå!

18:45, 10 November 2015