Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Riktigt bra mellisar för barn med känsliga magar Bild: Most photos

Mellanmål för barn med känsliga magar

Många barn lider av magont och då gäller det att barnet äter rätt. Här ger dietisten Sofia Antonsson sina bästa mellistips för barn med känsliga magar.

Publicerad 2018-03-12 | Senast ändrad 2018-05-04 | Vardagspuls

Som förälder är det inte helt lätt att komma på bra mellanmål för sina barn. Det ska vara hälsosamt, gott och samtidigt enkelt att göra om barnet kommer hem efter skolan och ska tillaga sin mellis själv.

Om barnet dessutom har känslig mage kan det bli riktigt svårt. Så hur ska man som förälder tänka?

– Jag brukar tipsa om hemmagjorda bars som är gjorda på torkade tranbär, valnötter, pekannötter, chia, havre eller rispuffar. Undvik köpta bars med dadlar, cashewnötter och torkade aprikoser, det brukar känsliga magar inte gilla, säger Sofia Antonsson och fortsätter.

– Även en tallrik fil eller yoghurt med tillsatt probiotika (goda magbakterier) är ett bra och enkelt mellanmålstips. Till filen kan man servera hemmagjord müsli.

Här hittar du flera goda receptförslag

Dofilus – med unik kombination av tre goda bakteriestammar

En smart genväg till goda magbakterier är att äta nya Dofilus. Det är en laktosfri yoghurt med en unik kombination av tre tillsatta bakteriestammar, LA-5, BB12 och F-19, som kan hjälpa dig att få en mage i balans.

Läs mer om nya Dofilus

Smoothies och bananer

Smoothies till mellanmål är både gott och nyttigt. Du kan göra en smoothie kvällen innan och ställa in ett glas i kylen så är det bara att plocka fram.

– Magvänliga smoothies kan vara gjorda på yoghurt, spenat, olika bär eller banan, tipsar Sofia Antonsson.

Att stoppa in en butiksköpt pirog eller pizzaslice är inget Sofia rekommenderar.

– Då är det mycket bättre med en rejäl surdegsmacka med pålägg och en frukt till exempel en banan som är en magvänlig frukt.

Två bra mellanmål för känsliga magar

Magbalans smoothie
1 glas
2 kiwi
1 lime
1/2 banan
1 näve spenat
2 msk havregryn
1 dl laktosfri naturell yoghurt
½ dl färskpressad apelsinjuice

Gör så här:

  1. Skala alla frukterna och lägg dem i en behållare. Skär dem i mindre bitar om det behövs.
  2. Blanda frukterna med naturell yoghurt och färskpressad apelsinjuice. Mixa till en slät smoothie.
  3. Klart! Om du gör en större mängd kan du spara i kylen och ha som mellanmål även nästa dag.


Raw bars (10–12 stycken)
1 1/2 dl pumpafrön
1 dl torkade tranbär
1 d l torkade jordgubbar eller blåbär
2 msk lönnsirap
2 dl havregryn
3 msk chiafrön
1–2 msk vatten
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel

Gör så här:

  1. Grovhacka pumpafrön, torkade tranbär och jordgubbar/blåbär. Blanda med sirap, havregryn, chiafrön, vatten, ingefära och kanel. Eller kör alla ingredienser i en matberedare.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en form (21 x 21 cm) och bred ut smeten till ett jämt lager. Lägg en bit bakplåtspapper på toppen och tryck försiktigt så att smeten blir jämn och kompakt.
  3. Ställ formen i kylen i 1 timme. När den är kall, skär upp i lagom stora bitar. Linda in bitarna i smörpapper och förvara i kylen eller frysen.
  4. Barsen håller sig färska ca två veckor i kylskåp. I frysen håller de cirka 2 månader.


Tips! Om du vill ha bars som är lite fastare, mixa alla ingredienser i en matberedare, tillsätt två äggvitor, bre ut i formen och grädda i ugnen på 125 grader i 35–40 minuter.

(Recept ur boken ”Lugn mage med grön mat” av Sofia Antonsson/Bonnier Fakta 2018)