Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

mjölkprodukter för laktosintoleranta vardagspuls Bild: Johnér

Mjölkprodukter som även laktosintoleranta kan äta

Att laktosintoleranta ska passa sig för alla mejeriprodukter är inte helt sant. Det finns faktiskt flera goda och nyttiga livsmedel gjorda på mjölk som även du som är känslig för laktos kan stoppa i dig av– vissa kan till och med vara särskilt bra för dig.

Publicerad 2016-06-20 | Senast ändrad 2017-08-09 | Vardagspuls

I Sverige beräknas ungefär 4 till 10 procent av befolkingen vara laktosintoleranta, medan en stor majoritet av alla vuxna är laktosintoleranta globalt sett. Att vara laktosintolerant innebär inte att man är allergisk mot laktos, alltså mjölksocker, utan att man har svårt att bryta ner det i tunntarmen på grund av en lägre nivå av laktas, det enzym som kroppen använder för att sönderdela mjölksockret.

Men det betyder inte att laktosintoleranta måste avstå från allt som är gjort av mjölk. De allra flesta laktosintoleranta tål små mängder laktos, många så mycket som 4 till 5 gram laktos per dag. Om man är allergisk mot mjölkprotein måste man däremot avstå från alla mjölkprodukter!

Vardagspuls har sammanställt en lista med nyttiga och goda mejeriprodukter som de flesta  laktosintoleranta kan njuta av.

Yoghurt

Yoghurt, fil, vispgrädde och crème fraiche innehåller ungefär hälften så mycket laktos som mjölk. I Sverige innehåller all yoghurt dessutom levande bakterier som faktiskt kan vara till nytta för människor som är känsliga för laktos. Detta eftersom de förbättrar laktosnedbrytningen i produkten hos individer som har problem med att bryta ner mjölksockret. Det är alltså inte bara fritt fram att äta yoghurt om du är laktosintolerant – det kan till och med vara särskilt bra för dig.

Lagrad hårdost

All svensk hårdost, alltså den ost som man hyvlar, innehåller mindre än 0,1 gram laktos per 100 gram vilket är Livsmedelsverkets gräns för att en produkt ska få kallas "laktosfri". En hårdost som har lagrats i mer än tre månader är i regel helt laktosfri. Så att riva lite långlagrad parmesan över pastan eller att pryda hamburgaren med en skiva lagrad cheddar är relativt riskfritt även för den laktosintoleranta. Det som händer är att nästan all laktos blir kvar i vasslen som bildas när osten pressas ihop. Det lilla laktoset som finns kvar äts sedan upp av mjölksyrakulturen över tid. Även vit- och grönmögelost innehåller vanligtvis mycket små mängder laktos.

Fetaost

Äkta fetaost, som är den enda som får kallas "fetaost", är i det närmaste helt laktosfri. Observera att det här endast gäller fetaosten som är gjord i Grekland på fårmjölk. Andra tillverkare av ost som liknar fetaosten får inte kalla den för det på grund av den skyddade ursprungsbeteckningen. Dessa kan istället kallas för till exempel "ost av medelhavskaraktär" eller "fårost". För den laktosintoleranta är det bara den äkta fetaosten som är ett säkert kort.

Prova till exempel Christian Hellbergs grönkålssallad med fetaoströra, valnötter och granatäpple.

Smör

Smör är inte helt laktosfritt, men det innehåller mycket lite laktos. Så pass lite att de allra flesta som är laktosintoleranta kan äta det. Och tur är väl det med tanke på hur mycket en klick smör kan lyfta en maträtt! Om även smör skapar magproblem kan du prova att byta till klarifierat smör eller ghee.

Laktosfria mjölkprodukter

Det lite mer självklara valet... Utbudet av laktosfria mjölkprodukter är i dag så stort att du som laktosintolerant kan att del av snart sagt allt. I de produkterna har laktoshalten reducerats till nära noll genom att laktosen brutits ned.

Källa: Vårdguiden, Livsmedelsverket, Svenska celiakiförbundet