Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

my instagram Bild: Bild från My Westerdahls instagramkonto

My gick ner nära 100 kilo: ”LCHF räddade mitt liv”

”Finns ingen bulle i världen som kan mäta sig med det liv jag har i dag”

My Westerdahl var livsfarligt överviktig – så pass att inte ens vågen kom upp till siffran – 170 kilo. Men med ändrad kost och mental träning lyckades hon gå ner nära hundra kilo helt på egen hand.
– Jag kunde inte ens knyta mina egna skor innan. Jag hatade mig själv. Nu har jag fått ett helt fantastiskt liv.

Publicerad 2016-03-01 | Vardagspuls

Se chatten med My längre ner på sidan

Hon beskriver sig som tjejen som alltid varit överviktig. Det började redan på BB.
– Jag föddes som stor bebis, berättar 26-åriga My Westerdahl från Lerum.

Men det tog verklig fart när My var sju år och pappan insjuknade i cancer.
– Det blev väl en utlösande faktor. Jag började hetsäta, det var väldigt mycket socker. Jag flydde in i sockerdimman.

Och My fortsatte i sockerdimman i ett par år. Det var först efter att pappan blivit frisk från sin cancer som hennes föräldrar upptäckte hur stor hon blivit.
– Det blev akuta läkarbesök, och besök hos dietister. Jag skulle skriva matdagbok och äta lättprodukter. Det var mest fokus på fettet.

Vid nio års ålder började My även gå hos Viktväktarna – trots att hon egentligen var för ung för det. Men ingenting funkade. My fortsatte att gå upp i vikt. 
– Det funkade väl ett par dagar tills jag blev så hungrig och sugen så jag började hetsäta igen.

My berättar att många i omgivningen såg hennes föräldrar som barnmisshandlare som ”kunde låta sitt barn bli så överviktigt”.
– Men de gjorde ju allt de visste och kunde, men jag åt i smyg ändå. Ingenting funkade. Jag blev bara större och större. Jag hatade mig så jävla mycket som barn. Jag hade självmordstankar och ångest och blev mobbad.

Så mobbad att det vid ett tillfälle resulterade i att några killar dömdes i domstol.

”Jag tänkte att 2012 är året då jag dör”

Som 15-åring flyttade My hemifrån för att komma närmare skolan. Och den ohälsosamma livsstilen blev ännu värre.
– Då började jag leva lajbans och drack mycket alkohol.

Något som resulterade i att hon gick upp ännu mer i vikt.
– Mitt liv var helt kasst. Jag var sjuk jämt och hade astma.

Åren gick och kilona blev allt fler. Till slut var det en pärs att göra de mest vardagliga sysslorna.
– Jag fick inte ens på mig bilbältet, jag kunde inte knyta mina egna skor. Bara att gå till bussen var fruktansvärt.

Vändpunkten kom när My vid 20-års ålder ställde sig på vågen och den visade error.
– Jag blev svinrädd. Vågen kunde bara visa 160 kilo men då vägde jag runt 170 kilo.

Då uppsökte My hjälp.
– Läkarna sa att om jag fortsätter så här så är det inte säkert att jag lever två år till. Jag tänkte att 2012 – det är året då jag dör.

My ställde sig i kö för en magsäcksoperation. Men väntetiden för en sådan ligger ofta på cirka ett år. Under tiden som hon stod i operationskön kom hon i kontakt med LCHF-metoden och fick höra om en man som rasat i vikt tack vare det.
– Jag kastade ut alla kolhydrater och köpte bacon och smör och jag började rasa i vikt.

Metoden visade sig vara lyckad för My. På ett år gick hon ner 40 kilo. Och det var också då hon träffade sin nuvarande man.

Gastric bypass-operationen avbokades och My bestämde sig för att fortsätta sin viktresa på egen hand. Med hjälp av föreläsningar och böcker fick hon mentala verktyg och hjälp med vad hon skulle äta. Sedan dess har hon gått ner ytterligare 50 kilo – helt på egen hand.

Utesluter socker och andra kolhydrater

I dag tränar My regelbundet men hon säger att det är maten som varit avgörande för att lyckas gå ner i vikt.
– Träningen är superviktig för att prestera och hålla mig stark. Men maten håller mig frisk och det är viktigt att inte få några näringsbrister för då kommer sötsuget.

My äter aldrig socker längre och utesluter i största möjliga mån även andra kolhydrater, förutom de som finns i grönsaker:
– Grönsaker äter jag jättemycket av.

Hon har också valt bort alkohol, sötningsmedel och mejeriprodukter förutom riktigt smör.
Och hon har ett knep när sötsuget sätter till.
– Då tänker jag att idag äter jag inget socker, men i morgon får jag. Då lurar jag hjärnan och det blir lättare. Ordet ”aldrig” ska man inte använda.

Ett annat tips är att kartlägga allt sånt som kan trigga hjärnan att vilja äta mer, tipsar hon.
– Det kan vara livsmedel, olika konsistenser, eller situationer som triggar dig att äta mer, säger My och menar att allt handlar om att få in nya vanor.
– I dag är jag inte ens sugen på choklad. Sockerberoendet sitter i reptilhjärnan och reptilhjärnan är så himla lättlurad.

Men visst finns det stunder även i dag då My blir sugen på något onyttigt. Då har hon tre tankeknep att ta till: 
– Ett: ta en dag i taget. Idag väljer jag att leva i sockerfri, imorgon får jag äta hur mycket jag vill. En dag i taget blir tillslut -92 kilo. Två: om jag ska fuska, då ska det vara med något som är riktigt gott, mycket godare än den där torra bullen. Annars är det inte värt det. Och det tar ju en stund att skaffa, så under den tiden hinner suget gå över. Tre: Planering. Jag ser till att aldrig hamna i situationer där jag är akut hungrig. 

En tårtbit förstörde allt

Det har inte varit en spikrak kurva hela vägen – viktresan har gått ner – och den har gått upp. Ett av återfallen var efter sitt eget bröllop. Efter att ha ätit en tårtbit så var hon snabbt på väg tillbaka till ruta ett igen.
– En bit bröllopstårta resulterade i att jag åt hejdlöst i nio månader och gick upp 20 kilo igen.

Sockerberoendet tog över fullständigt igen och till slut la hon in sig själv på sockeravvänjning.
– Och sedan dess har jag lyckats hålla mig, säger hon och berättar att hon sammanlagt gått ner nästan 92 kilo nu.

”Vi sockerberoende träffar på drogen överallt”

Den största utmaningen för My under den här hälsoresan har varit just sockret – och att det finns överallt.
– Vi sockerberoende träffar på vår drog överallt. Du måste ha dina mentala verktyg annars kommer du falla dit.

Nu för tiden planerar My sitt liv efter sitt tidigare beroende. Hon beskriver sig själv som en nykter alkoholist – fast i det här fallet en sockerfri sockermissbrukare.
– Jag kan inte börja äta socker för då trillar jag dit igen. Jag gör all mat en vecka i förtid så att jag inte panikbeställer en pizza när jag kommer hem efter jobbet. Alla veckans luncher och middagar lagas på söndagen, det finns inte rum till att fuska. Inget går före mitt sockerberoende. 
I dag ställer My stora krav på det hon stoppar och om hon ska gå ut och äta ringer hon alltid och stämmer av med restaurangen innan.

”En revansch mot min barndom”

I dag är My en helt ny människa. Från att ha haft självmordstankar och ångest känner hon sig stark och lycklig.
– Nu orkar jag mycket mer. Jag kan röra mig fritt och ha vilka kläder jag vill.
– Jag är frisk och presterar så jäkla bra med vad jag tar mig an. Jag kan lita på mig själv i dag, säger hon och berättar att hon gick från att inte ha några gymnasiebetyg alls till att plugga upp betygen, få stipendium och plugga vidare. I dag är hon färdigutbildad ingenjör.
– Det är sådan revansch mot hela min barndom. Och jag behövde ingen operation, jag klarade detta själv, det växer man av. Jag är chef över mig själv. Jag hade inget liv innan. Det enda jag tänkte på tidigare var, när och hur jag skulle få socker – hela livet gick ut på det.

När My var överviktig kände hon också att hon var tvungen att lägga sig till med en clownattityd och hela tiden vara rolig för att bli accepterad av omgivningen.
– I dag behöver jag inte det. Jag tas mer seriöst. Mina åsikter räknas och folk lyssnar mer på mig nu.

Inte bättre självkänsla per automatik

Men hon poängterar att självkänsla inte kommer med på köpet bara för att man gå ner i vikt.
– Det handlar inte om yttre attribut. Jag har aktivt jobbat med mig själv under hela den här tiden. Jag avslutar varje kväll med att skriva upp tre bra saker jag gjort och tre saker jag är tacksam för. Jag går i tajta kläder trots att jag är kurvig. Och min man älskar mig för att jag är jag, inte för att han fått en 50 kilos mindre tjej.

Den tuffa, jobbiga viktresan har kostat på – men det har varit värt varenda svettdroppe berättar My.
– Det har kostat blod, svett och tårar men i gengäld har jag fått ett helt fantastisk liv. Det finns ingen bulle i världen som kan mäta sig med det liv jag har idag. 

Läs alla våra artiklar om LCHF

Idag firar jag och maken 1 år. Enligt hans tidräkning. Efter ha träffats i 6 månader 2011 så tvingade han mig "fråga chans" den 29/2-2012 och jag skrev en lapp. Efter han artigt tackat ja så deklarerade han "HA! Nu behöver jag bara köpa present var fjärde år!". Lurad... Så idag har vi vart ihop i 1 år enligt maken, 4,5 enligt mig. Skitsamma. Två dagar per år får man äta god mat å ge varandra en liten present. Ganska mysigt faktiskt💕🇬🇧 My husband tricked me to be an official couple this day back in 2012. So for his Account we have been together for 1 year today. Well... My official coupleday are 7/10-2011, therefore me and Martin have two days per year (plus weddingday) we have to celebrate. That's ok for me - i love good food and presents💕

Ett foto publicerat av My Westerdahl (@lchfingenjoren)


Mys 3 paniklösningar när sockersuget dyker upp
 1. Ta en tesked kokosolja, det brukar stilla sötsuget.
 2. Se till att alltid ha med någon form av proteinkälla i väskan, som till exempel ett ägg, en ölkorv eller torkat kött.
 3. Tänk inte ”aldrig”. Tänk att: ”I dag får jag inte, men i morgon får jag, sen hinner ofta sötsuget försvinna efter ett tag.


  Finns inga ursäkter

  ”Jag vet att många säger att de inte kan äta på ett visst sätt för att de har matallergi. Jag har jättemånga matallergier och det funkar ändå. Bland annat tål jag inte ägg, fisk, fågel, nötter, skaldjur och soja. Men allt går med lite lösningsförmåga. Så det är ingen ursäkt.”

MER:

5 hälsoresor att inspireras av på Instagram

Fotnot: För My har LCHF-metoden fungerat bra. Metoden kan fungera sämre på andra. Det är bra att få en individuell bedömning. Se till att prata med en läkare eller dietist för att komma fram till vilken metod som kan fungera bäst för dig.

My Westerdahls 5 smart-tips

SMART står för: Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistiskt, Tidssatt.

 • Ett mål ska INTE vara: "Jag vill gå ner i vikt". Det är för diffust, du ska veta vart du siktar. 
  Ett mål ska vara: "Jag vill gå ner 3 kg". Det är specifikt. Det är bättre att dela upp i små specifika delmål än ngt stort luddigt.
 • Ett mål ska INTE vara: "Jag vill bli starkare". Det är svårt att mäta. Formulera om.
  Ett mål ska vara: "Jag vill kunna göra 15 armhävningar". Det är mätbart, du ska kunna se svart på vitt att du klarat av ditt mål.
 • Ett mål ska INTE vara: "Jag måste sluta röka". Hela meningen andas av opepp. 
  Ett mål ska vara: "Jag vill sluta röka". Tänk dig hur du känner när du är nyförälskad. Så ska du även känna inför ditt mål. Så attraktivt ska det vara.
 • Ett mål ska INTE vara: "Jag vill sluta röka, träna 5 dagar i veckan och äta strikt LCHF". Det är inte realistiskt.
  Ett mål ska vara: "Jag vill först sluta röka. Om ett par månader börja träna och sedan lägga om till LCHF i slutet av året". Då är det realistiskt och relevant. Man kan inte göra allt samtidigt. Tänk på hur lång tid du har lagt på dig dina ovanor - det förändras inte över en natt.
 • Ett mål ska INTE vara: "Jag vill gå ner 3 kilo". Tills när?
  Ett mål ska vara: "Jag vill gå ner 3 kilo till träningslägret". Då har du ett tidssatt mål.

 

 

-

Chatt med My

Vardagspuls: My Westerdahl har gått ner 92 kilo – helt på egen hand. Här delar hon med sig av tips och trix och berättar hur hon lyckats hålla uppe motivationen och vad som varit den största utmaningen.

17:08, 6 March 2016

Sofia: Tycker du att folk behandlar dig annorlunda nu när du är smal?

My Westerdahl: Ja, definitivt. Förr i tiden var jag clownen. Idag blir jag tagen seriöst på ett helt annat plan. Yttre attribut har stor betydelse för bemötandet i samhället idag, det är min upplevelse.

12:31, 7 March 2016

Barbro: Hur gör du när värsta sötsuget sätter in? Vilka är dina knep?

My Westerdahl: 2 tsk L-glutamin blandat i iskallt vatten. Sötsuget försvinner på någon minut.

12:31, 7 March 2016

Boel: Jag vet inte hur man ska börja vilka är dina knep för att komma igång? Slänga all mat hemma?

My Westerdahl: Gör en rejäl rensning och köp hem bara den mat du ska äta. Se till att preppa all mat för resten av veckan så det inte finns utrymme för fusk. Jag lagar alla luncher och middagar på söndagen innan veckan sätter igång.

12:33, 7 March 2016

Carola : Hej My! Jag skulle vilja veta vad du har för tips för att ta sig igenom de tuffaste "återfalls"perioderna? När sockersuget sätter in så att säga..

My Westerdahl: Vi alla faller, det tillhör viktresan. Det finns ingen som är perfekt - och det ska vi inte vara. Vi är människor och lockelser finns överallt. Se det för var det är och sluta slå på dig själv. Gör en ätplan för resten av veckan och håll dig till den. Skaffa en partner som du kan bolla med när du har utmaningar. Vi är starkare i grupp än själva.

12:35, 7 March 2016

Malin: Hur hittade du motivationen My?

My Westerdahl: När vågen stod på "ERROR" och läkarna sa att jag kanske skulle dö av min övervikt om jag fortsatte såhär, så ställde jag mig i kön till en gastric bypass. Sen ramlade jag över LCHF av en slump. Jag hade ingen motivation i början, jag bara följde LCHF slaviskt. Motivation är en känsla = en färskvara. Ingen är supermotiverad jämt. Det kommer och går. Men även när jag är sjukt omotiverad följer jag min ätplan. Det finns inga utrymmen för fusk. Motivation kommer när det går bra, den tryter när det går sämre. Men man behöver inte motivation för att lyckas.

12:37, 7 March 2016

Lisa: Vad modig du är som berättar om din hälsoresa!

13:05, 7 March 2016

Lotta: Hur viktigt var stödet från familj och vänner eller klarade du det helt på egen hand?

My Westerdahl: Ensam är inte stark, jag får otroligt stöd hemifrån :)

13:32, 7 March 2016

Jensa: Tycker du inte det är tråkigt att aldrig få äta godis eller tårta eller sånt? :)

My Westerdahl: En alkoholist kan inte dricka julnubbe bara för att det är jul, en sockerberoende kan inte äta socker för att det är lördag :)

13:34, 7 March 2016

Linn: Hej! Har börjat med LCHF idag faktiskt, vad är dina bästa tips för en LCHF nybörjare?

My Westerdahl: På min blogg hittar du bra nybörjartips: lchfingenjoren.se :) Lycka till!

13:35, 7 March 2016