Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Äntligen – nu vänder det och det blir ljusare igen. Bild: Johnér

Nu går vi mot ljusare tider

Efter vintersolståndet vänder det

Trött och hängig? Håll ut, nu är vintersolståndet här och vi går vi mot ljusare tider igen.

Publicerad 2015-12-21 | Senast ändrad 2016-12-21 | Vardagspuls

Vintersolståndet innebär att vi har årets kortaste dag och längsta natt. Men också att det nu vänder och blir ljusare – sakta men säkert.

Trötthet kan bero på många olika orsaker. Men en vanlig är just bristen på solljus. Så om du är trött nu så här i slutet av december kanske inte är så konstigt med tanke på att vi gått mot mörkare tider sedan 21 juni. Dagarna har alltså i ett halvår blivit kortare och kortare. Onsdagen den 21 december klockan 11.44 infaller vintersolståndet och sedan genomlider vi årets mörkaste och kortaste dag. Då går solen inte ens upp överhuvud taget norr om polcirkeln.

Men sedan vänder det och går vi alltså mot ljusare tider igen! Och de allra flesta känner sig piggare och gladare av ljus även om det är många som också tycker om vintermörkret och ser det som en tid för mys i soffan med tända ljus och en kopp te. Och det finns knep att ta till för att ta sig igenom de mörka vintermånaderna utan att behöva påverkas särskilt negativt.

D-vitaminbrist kan leda till depression

Men faktum är att vi även rent fysiskt behöver solljus för att känna oss pigga. Kroppen kan också ha svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin med hjälp av solljuset under vinterhalvåret på norra halvklotet. Förutom trötthet kan D-vitaminbrist i längden också leda till depression.

Årstiderna beror på jordaxelns lutning och solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. Under norra halvklotets vinterhalvår befinner sig jordklotet något närmare solen än under sommarhalvåret.

I praktiken förändras dock längden på dagarna och nätterna väldigt lite under några veckor kring solstånden och att det vänder börjar inte riktigt märkas förrän i februari. Men bara tanken på att det vänt kanske kan få dig på lite ljusare tankar redan nu!

Källa: SMHI