Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Ny potatis för dig som gillar långsamma kolhydrater Bild: Most photos

Nya potatisen för dig som vill ha långsamma kolhydrater

Inte nypotatis – utan ny potatis

Visste du att kall potatis är nyttigare än varm? Det beror på att innehållet av resistent stärkelse är större. Nu har forskare utvecklat en ny sorts potatis som har större andel resistent stärkelse – även när den är nykokad.

Publicerad 2018-02-05 | Vardagspuls

Vardagspuls har tidigare skrivit om varför kall potatis är nyttigare än den som nyss har kokats. Det beror på att när potatisen kallnar så bildas det resistent stärkelse, långsamma kolhydrater som når bakterierna i din tarm och som ger flera positiva hälsoeffekter, som sundare tarmflora och jämnare blodsocker.

Men nu har växtforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat en ny sorts potatis som innehåller en nyttigare slags stärkelse än den som finns i vanlig potatis. Eftersom vi äter så mycket potatis i Skandinavien skulle det kunna leda till stora positiva hälsoeffekter för befolkningen, menar forskarna.

Ännu nyttigare nedkyld

Vad är det då som skiljer den nya potatisen från den vanliga? Svaret är lite krångligt. Forskarna förklarar det med att potatisstärkelse normalt innehåller 25 procent raka molekyler och 75 procent förgrenade molekyler. I den nya potatisen är andelen raka molekyler högre, vilket gör att innehållet av resistent stärkelse ökar. Det gör att det tar längre tid för våra kroppar att smälta den, vilket för med sig flera hälsofördelar.

Men vad händer om du kyler ner den nya potatissorten efter tillagning? Jo, den blir ännu nyttigare!

– En ytterligare analys visade att om man lagrar den kokta potatisen en dag i kylskåp så ökar innehållet av resistent stärkelse ytterligare. Det beror på att det tar lite tid för amylopektinet att återkristallisera sig, säger doktoranden Xue Zhao, som är en av forskarna bakom den nya studien.

Förutom i kyld potatis hittar du resistent stärkelse i bland annat omogna bananer, bönor, linser, råris och havre.

Källa: Forskning.se

Svårt att få potatisen godkänd

Den nya potatissorten är framtagen med genetisk modifiering (GMO) vilket gör att den är svår att få godkänd av EU. Därför arbetar forskarna nu vidare med att ta fram en liknande potatis med hjälp av ett verktyg för genmanipulation som kallas "gensaxen".