Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

Ortopeden: ”Alla kvinnor över 50 borde kolla sitt skelett”

Benskörhet kryper allt längre ner i åldrarna

Allt fler blir bensköra men det går att förebygga.
– Alla kvinnor vid 50 år skall ha rätt och mäta sin benhälsa liksom rätt till behandling för att motverka smärta, värk och benbrott, säger ortopeden Marjut Sohlman Carlström.

Publicerad 2015-11-26 | Vardagspuls

Hälften av alla kvinnor i Sverige, och 30 procent av männen drabbas av benskörhet. Det berättar ortopeden Marjut Sohlman Carlström. Men benskörhet märks inte utanpå.

Den främsta orsaken till benskörhet är anlag men även leverne och östrogenbrist vid klimakteriet spelar in.

Enligt Marjut Sohlman Carlström är det viktigt att röra på sig och inte överkonsumera alkoholoch nikotin.

Nedan svarar Marjut på tittarfrågor:

14:22, 26 November 2015

Sebbe: Finns det olika grader av benskörhet?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Absolut, allt från att ha " svagt ben " till mycket svagt ben

17:33, 26 November 2015

Johanna: Ökar risken för benskörhet med antalet frakturer?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Snarare tvärtom, antalet frakturer ökar OM man är benskör

17:34, 26 November 2015

Rebecka: Vad är viktigt för att mjuka upp skelettet och hålla det "i trim"?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Det går ej att mjuka upp skelettet, om man pratar om mjuka upp kroppen , så handlar den om att mjuka upp muskler och ledband

18:15, 26 November 2015

Annette: Hej, Jag fick 3 kotkompressioner i aug och en fraktur på sittbenet. Jag är cancerpatient och sedan mitten av september äter jag Tamoxifen, ett antihormon. Löper jag större risk nu att bli benskör?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Du har en stor risk och kompresioner, sannolikt kan du redan var benskör

18:17, 26 November 2015

anne-lee: Hej Många vetenskapliga studier stödjer ju att D.-vitamin behövs hör norden. Vad har du för belägg att säga att tillskott kan vara överdrivet? Också läst studier att mjölk inte alls är bra,att det faktiskt är dåligt för att föreygga benskörhet ....Tack viktig fråga för mig/anne-lee

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Det finns många studier, även motstridiga. I Sverige skall man ha D vitamin behandling först när man har kontaterad benskörhet

18:18, 26 November 2015

Lotta: Op för 3 diskbråck i ländryggen och 4 st i nacken. + stelop både uppe o nere...har 2 nya utbuktningar i nacken o nervpåverkan ut i båda armarna o fingrar...har detta nåt med skelettet att göra...trött på denna enorma smärta ��...är 50 år /kram Lotta.

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Gå gärna och mät din benhälsa

18:18, 26 November 2015

Eva: Son 16 år som gjorde en benförlängning för fyra år sedan. Varit komplikationen sedan dess, bla 4 st frakturer. Den senaste för ett tag sedan. Varit rätt stilla under de här fyra åren. Min fråga, ska jag begära en kontroll på bentätheten och ev någon behandling?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Begära istället en ämnesomsättningsutredning ( Hormoner, Sköldkörtelutredning

18:19, 26 November 2015

Camilla: Om man inte äter ost eller dricker mjölk behöver man då ta tillskott ?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Hellre tex frön och mat som innehåller Ca , Magnesium( Pumpafrön som exempel) än tabletter

18:21, 26 November 2015

undrande: Hej. Kan ett barn vara benskör? Jag känner en pojke på nio år som har brutit samma arm tre gånger.. Hur kander komma sig?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Pojkar i unga år har många benbrott- brukar höra till , nog inte bensköra

18:23, 26 November 2015

Britt: Senaste 30 åren har det kommit in margarin, transfetter och det äts väldigt mycket bröd. Inte bra mat i mina ögon sett. Vad säger du om det?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Stämmer att vi ätaer mycket " dålig mat " ( massa vitt bröd) men vi får i oss näringsämnen alla fall

18:24, 26 November 2015

Kiki: Det var bra att du sa det om benskörhet i Tv. Jag har frågat min husläkare tusen gånger men de har sagt att man behöver inte göra det om du har inte lätt och bryter ben. Vilket läkarna i Iran brukar skicka till undersökning när man är över 50.

18:24, 26 November 2015

Inger: Hejsan, äter veckotablett alendronat sen några år tillbaka. Har hört någonstans att dom inte gör någon nytta efter ca 5 år. Hur fungerar det, och vad väljer man sedan? Har benskörhet i höft och rygg efter antihormonell medicin som jag fick efter bröstcancer.

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Man kan testa benskörheten , ev överväga därefter att ändra medicinen, men i ditt fall skall detta handläggas på en sk " osteoporos mottagning",

18:25, 26 November 2015

undrar: vilka test/prov ska man ta om man tror astman ligger i risksonen för benskörhet?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Antingen DEXA , större bentäthetsmätning på röngtenavdelning eller mindre alternativ - en röngten bild på hand eller fot

18:26, 26 November 2015

Fågelmarabo: Vilket tillskott/mineral brukar man få när benskörhet har konstateras i mindre grad?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Calsium , D vitamin och gärna Magnesium , men först efter konstaterad benskörhet

18:27, 26 November 2015

Pernilla: Om man är underviktig under 18bmi , ska man då träna ändå för att inte försämra skelettet?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Försiktig träning dvs ej för mycket eller ofta men träna, ja( kolla upp ämnesomsättning!)

18:28, 26 November 2015

Tove: Jag har PCO (polycystiskt ovarie syndrom) och har därmed sänkt östrogennivå. Har jag i.o.m detta en ökad risk för benskörhet?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Ja, alla med svängande eller låga halter av Östrogen löper större risk

18:29, 26 November 2015

Cilia: Har slutat äta veckotablett optinate efter flera år. Läste en undersökning som påstod att benskörheten kunde förvärras av medicinen. Har inte pratat med läkaren om detta. Stämmer denna undersökning? Har röntkats och fått diagnos benskörhet.

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Jag förstår inte hur den skulle kunna förvärra benhälsan ??

18:30, 26 November 2015

Anna: Hur kan man sitta i tv och säga att alla kosttillskott är dåligt att äta och att man får i sig tillräckligt genom kosten, när kosten idag knappt innehåller någon näring alls.. Skandal! D-vitamin är dessutom vesäntlig för många funktioner i kroppen och kan vara bra för en mängd andra saker än just skelettet och många lider brist på d-vitamin under de mörka månaderna av året. Säg inte att man inte ska ta tillskott alls, rekommendera istället ett naturligt allternativ av högkvalitativt d-vitamin.

Vardagspuls: Tack för din synpunkt.

18:32, 26 November 2015

carina betnér: Mina ryggkotor har sjunkit ihop och jag har diskbråck i halsrygg o bröstrygg med smärtor o värk.Jag var på mätning och det visade osteopati i höft men inget i rygg.Vad beror det på o vad ska jag göra.är 60 år och har tränat hela livet.

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Benskörhet beror mest på anlag - man kan inte träna sig " benfrisk"

18:34, 26 November 2015

Hulda: Har för höga PTH och kalkvärden i blodet. Har fått diagnosen benskör i rygg och höft. Kan benskörhet bero på en underliggande sjukdom??

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Ja, absolut -- du måste kolla detta

18:37, 26 November 2015

AL 43år : Hej! Jag är ganska smal och har "tunn" benstomme har jag större risk att råka ut för benskörhet? Tack på förhand

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Ja, alla extrasmal människor har en ämnesomsättning - eller upptagsförmåga - så detta bör du hålla koll på

18:38, 26 November 2015

Rosie: Har läst att man bör ta bl.a. magnesium som tillskott om man är benskör. Frågade min reumatolog som sade bestämt nej. Vilket är rätt? Hur vet man att man får i sig sitt dagliga behov genom maten av kalcium och d - vitamin?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Magnesium är väl enda tillskott som jag tycker är bra ( den samarbetar med calcium samt hjälper till för muskler, benpirrningar, tarmmuskler mm

18:39, 26 November 2015

Helena: Jag är en tjej på 25 år som ligger på gränsen till att ha osteopeni. Mitt skelett är svagast i höfterna. Anledningen är många, långa kortisonkurer när ja va yngre. Vad kan ja göra för att bygga upp eller förebygga? Har kalcipos-d 500mg/dag som behandling. Är allergisk mot mjölkprotein. Mvh Helena

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Träna , eliminera riskfaktorer ( alkohol, nikotin) . Ät allsidigt

18:40, 26 November 2015

Barbro: Jag är 63 år och har aldrig testat mig för benskörhet, går promenader fyra dagar i veckan och känner att jag mår bra av det. Men ska jag testa mig ändå tycker du när jag är i den här åldern?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Jag tycker att det är en rättighet för oss kvinnor att veta om man är benskör eller inte ( så att det inte blir otrevliga frakturer längre fram)

18:41, 26 November 2015

Mona: Hur görs provet för benskörhet? Snälla svara ...

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: "Typ " röngtenbild , helkropp på röngtenavdelning eller mindre på hand eller fot

18:41, 26 November 2015

Catharina: Om man har osteopeni när man är 40 år ska man gå vidare och utredas då ?

Marjut Sohlman Carlström, ortoped: Jag tycker det , beror lite på hur mens /östrogenet ändrar sig för dig

18:42, 26 November 2015

Ann-Catrin: Jag är en kvinna på 60+ som lider av benskörhet, men jag har börjat att ta D-vitaminer för ett bra tag sedan, och får nu sprutor också mot benskörhet , varje halvår...det som märks när man har benskörhet, är att man orkar inte lika mycket som tidigare, att gå långa sträckor...

18:44, 26 November 2015

Vardagspuls: Tack för era frågor! Nu stänger vi chatten för ikväll!

18:47, 26 November 2015

Ortopeden: Så förebygger du

Det är viktigt att motionera när man är ung - 10-16 år. Kroppen lär sig att bygga ben. Det är dock aldrig för sent att starta och det är viktigt med regelbunden vardagsträning. Överträna inte.

Vanlig mat räcker i Sverige. Väldigt mycket av vardagsmat är redan calciumberikad, som exempelvis smör och makaroner. Tillskott ska man äta först när har fått diagnosen benskörhet.