Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Pollensäsong Bild: Janerik Henriksson/TT

7 effektiva sätt att lindra pollenbesvären

Rinnande näsa och röda ögon – pollenallergi är ingen dans på rosor. Det finns inget sätt att stopp aden allergiska reaktionen helt, men symptomen kan lindras på flera sätt. Hitta ditt!

Publicerad 2015-03-16 | Senast ändrad 2018-04-24 | Vardagspuls

1. Skölj näsan

Ibland kan det hjälpa om du sköljer näsan för att rensa den från pollen som fastnat där. Du kan göra en egen saltlösning att skölja med genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter ljummet vatten. 

2. Nässpray och ögondroppar

Om näsan känns torr och irriterad kan det hjälpa med en mjukgörande nässpray med sesamolja. Det finns också receptfria sprayer med det verksamma ämnet budesonid, ett slags kortison,, som kan lindra besvären. Även ögondroppar kan hjälpa. Fråga på apoteket.

3. Medicinera

Det finns många olika mediciner som kan hjälpa dig igenom den värsta pollensäsongen, som antihistaminer, kortison och kromoner. Vanligast är att börja med antihistamin i tablettform. Fråga din läkare om vilken som passar vid just dina besvär.

4. Allergivaccination

Kroppen har förmågan att vänja sig vid olika ämnen. Vid en allergivaccination tar du sprutor regelbundet under flera månader för att bygga upp kroppens försvar. Vaccinationer av den här typen rekommenderas bara om du först provat andra behandlingar. Diskutera med din läkare.

5. Duscha

Frömjöl fastnar i håret, på huden och i kläderna. Duscha och tvätta ofta så kan symptomen lindras.

6. Håll koll

Det tråkigaste tipset av alla är också kanske det mest effektiva: när det är som mest pollen i luften – håll dig inomhus! På Pollenrapporten.se kan du se dagens pollenprognos för olika delar av landet och planera efter det. Kan också vara bra när du planerar din medicinering och reser till andra delar av landet.

7. Ät rätt

En del allergiframkallande ämnen liknar varandra så mycket att de kan skapa korsallergier. Till exempel kan du som är allergisk mot björkpollen även reagera på äpplen. Problemet är vanligt; ungefär 70 procent av alla björkpollenallergiker i Sverige är överkänsliga mot något livsmedel. Därför är det viktigt att tänka på vad du stoppar i dig om du har någon pollenallergi.

  • Om du är allergisk mot björkpollen: undvik eller var uppmärksam på äpplen, päron, nötter och mandel, kiwi, morot, potatisskal, stenfrukter, anis, curry, kummin, kamomill, selleri, pepparmint och paprika.
  • Om du är allergisk mot gråbo: undvik eller var uppmärksam på selleri, morot, paprika, persilja, koriander, vitlök, curry, kamomill, anis, fänkål, kummin, pepparmynta, solrosolja, senap.
  • Om du är allergisk mot malörtsambrosia: undvik eller var uppmärksam på melon, banan och gurka.

Du kan alltid göra en allergiutredning på din vårdcentral.

Källa: Vårdguiden, Astma och Allergiförbundet