Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Sara bestämde sig för att göra en livsstilsförändring Bild: Privat

Så fick Sara bukt med sina livsstilsproblem

”Nu har jag slutat ha hang-ups kring vad jag äter”

Efter andra barnet började överviktsproblematiken. Sara vägde 110 kilo, hade ont i kroppen och fick en stressfraktur i foten. Så en dag bestämde hon sig för att ta itu med livsstil. Vardagspuls hälsoinspiratör Hillevi Wahl har intervjuat Sara om hennes fantastiska resa mot ett sundare liv.

Publicerad 2017-08-21 | Hillevi Wahl

Hej Sara, berätta lite om dig själv, vem är du?
– En tränings- och tävlingsälskande 36-årig veterinär som bor ett par mil från Göteborg tillsammans med tre ungar och make. Lever ett ganska vanligt liv i en villa i en mindre ort. Vi har tre hundar, katter och en kungspython i familjen också.

Du har gjort en helt makalös livsstilsförändring. Kan du berätta lite hur det började?
– Jag har tidigare i livet varit normalviktig. Överviktsproblematiken började när vårt andra barn hade fötts. När jag var 30 år, vägde jag 110 kilo. Jag mådde verkligen inte bra, hade ont i kroppen och fick en stressfraktur i ena foten av all belastning den fick ta. Var livrädd att bli allvarligt sjuk och dö från mina barn. Jag ville verkligen ta mig ur mitt jojo-bantande och osunda livsstil och första steget var att gå hos en KBT-psykolog för att bena ut känslor och handlingsmönster. I juni 2010 genomgick jag sedan en gastric bypass-operation. Ett av de bästa beslut jag någonsin tagit kring min egen person.

Du har låtit det ta lång tid, sju år. Redan från början var du inställd på att ge dig själv tid. Minns du hur du tänkte?
– Man skulle kunna tro att gastric bypass-operationen var starten på livsstilsförändringen, men egentligen hade jag den redan inom mig. Många tror att man opereras till något annat. Så har jag aldrig känt det. Jag som haft ett normalviktigt liv innan kände att jag blev återställd till så som jag var förr, innan jag blev fet. Eftersom jag bestämt mig för att aldrig mer vara fet så gjorde jag också till 110 procent som läkaren och övriga i teamet sa att jag skulle. En viktig bit var träningen. Börja träna, sa läkaren, det hjälper kanske inte viktnedgången just nu, men det hjälper dig att hålla vikten på sikt.

Vilka steg har du tagit på vägen?
– Jag började träna på en crosstrainer hemma och lyckades hålla i träningen. Ett annat viktigt steg var att sluta ha så många hang ups kring vad jag äter. Mat är mat, inget mer än så. Ju mer matfixerad, både i perfektion och i överätande av skräp, ju värre blev det. Att kunna släppa alla de känslorna var oerhört skönt. Att inse att ätande egentligen inte är så märkvärdigt.

Vad har du fått med dig från KBT-terapin?
– Att ta fokus från ätande och inse att hur jag såg ut och vad jag åt inte definierade mig som person. Vi är inte vad vi äter. Att vara fet kan visserligen vara jobbigt rent kroppsligt men det definierar inte ens människovärde eller vem man är som person. Jag avskyr när folk säger du är en annan person nu, för det är jag inte. Jag är precis samma person som när jag var fet, men min kropp mår mycket bättre nu.

Hur kom du på att du skulle köra triathlon?
– När jag gjorde min livsstilsförändring började jag följa ett antal starka kvinnors bloggar för att få inspiration i min egen träning. Jag blev peppad att skaffa en egen cykel och anmälde mig 2012 till en motionstriathlon som skulle gå av stapeln ett par mil från där vi bor. Jag blev fullständigt hooked på sporten direkt.

– Det jag älskar med triathlon är utmaningen och svårigheten med de tre delmomenten – simning, cykling, löpning – att all träning alltid blir en kompromiss men en rolig sådan! Och glädjen i att något av det oftast går bra även om något annat känns skit just nu. Triathlon är så mycket kärlek för mig. Jag blir varm bara jag tänker på det!

Nu när jag själv har börjat med triathlon så inser jag att det faktiskt är en ganska bra och skonsam träning för överviktiga.
– Jag tycker triathlon är för alla. Verkligen för alla. Eller i alla fall alla som själva vill anta utmaningen! Simma och cykla kan man göra mycket av, oavsett hur kroppen ser ut.

Enligt min mening går löpning också fint, jag känner många löpare som verkligen inte är några sylfider. Vad har gjort dig mest förvånad i den här nya träningsvärlden?
– Glädjen! Träning för mig är inte blod, svett och tårar. Det är välmående, egenkärlek och glädje att kunna använda min kropp och känna mig stark, uthållig och frisk! Jag har nog aldrig blivit så välkomnad som när jag var ny i triathlonvärlden. Jag har fått många vänner som jag håller mycket av. I år har jag för första gången åkt utomlands och tävlat, på IRONMAN Zürich i Schweiz, och efter det kan jag berätta att triathleter är trevligt folk även utanför Sverige!

Vad skulle du vilja säga till någon som läser det här och är där du var för sju år sedan?
– Den som är fet behöver inga bantningsråd. Inget testa det här, det fungerar jättebra. Jag skulle säga så här: Vill du sluta vara fet? Sök hjälp. Det finns jättebra hjälp att få, men det är ingen uppsökande verksamhet. Man måste själv ta tag i det. Att börja jobba med det mentala är en bra sak för de flesta, men det är sällan en ensam lösning. Huvud och kropp, allt ska med. Inse att förändring är jobbigt. Det är inte bara att bestämma sig. Det är ett stort jobb. Men man måste åtminstone bestämma sig för att ta det första steget. Våga be om hjälp. Det var min mamma som ringde och bokade psykologen. Därifrån tog jag det själv sen. Jag har gjort mycket på vägen som varit uppoffringar och som varit obekvämt, men det har varit så värt det.

Saras 3 bästa tips:

  1. Sök hjälp.
  2. Be anhöriga om stöd.
  3. Inse att det är för livet, inte fram till jul eller från och med måndag. Now and for ever, och du gör livsstilsförändringen enbart för din egen skull.