Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Det är inte bara barn som drabbas av löss Bild: Johnér

Den eviga kampen mot fördomar om löss

Inte bara barn som drabbas

Nu har skolan satt igång för hösten efter ett långt (nåja) sommaruppehåll. Tyvärr också spridningssäsongen för löss, eller huvudlöss som det också kallas. En kliande och relativt vanlig åkomma som fortfarande medför många fördomar. Här slår vi hål på de vanligaste myterna om löss och berättar om hur du kan förebygga dem.

Publicerad 2016-09-08 | Senast ändrad 2017-09-08 | Vardagspuls

Vi börjar med att reda ut några av de myter som finns om den objudna lilla gästen.

Löss har med dålig hygien att göra

Tvärtom! Faktum är att huvudlöss fördrar rent hår framför smutsigt. Så det spelar ingen roll om du tvättar håret varje dag, flera gånger om dagen, du kan ändå bli med lus. Man kan nog ändå säga att lusen är ett förhållandevis rättvist kryp eftersom att alla kan drabbas.

Det är bara barn som drabbas

Oftast sprids löss bland barn men det betyder inte att vuxna är immuna mot krypen. Vuxna får löss på samma sätt som barn det vill säga, kontakt hår mot hår.

Låna inte ut din hårborste

Nja, den vanligaste typen av spridning av huvudlöss är direktkontakt, huvud mot huvud. Ibland överförs dock löss mellan människor genom föremål så som mössor, hårband, kuddar etc. Fast den typen av överföring är ganska ovanlig.

Hur förbygger jag?

Gör som gubbar, använd kam

Ja man behöver faktiskt inte vara gubbe för att använda kam. Faktum är att bästa sättet att förhindra ett utbrott är att alla finkammar sina barn och behandlar eventuella löss innan skolorna börjar efter det där långa sommarlovet.

Sluta ta groupies

Det är himla kul att ta foton i grupp. Men det är också ett givet tillfälle för lössen att vandra från din kompis huvud till ditt eget, innan ni hunnit posta ett inlägg på Instagram. Så undvik kontakt huvud mot huvud.

Forskaren: Gå ner i vikt med bönor

Redan drabbad?

Så blir du kvitt dem Då lössen är som mest aktiva på sommaren bryter epidemin oftast ut lagom till att skolan börjar till hösten. Så skulle det vara så att du eller ditt barn drabbats av en lusinvasion, är det bara att kamma noggrant och behandla med rekommenderade medel som du finner på ditt närmaste apotek.

Behandla och våga vägra skämskudden

Lösningen är egentligen väldigt enkel. Föräldrar måste sluta skämmas över att deras barn har fått löss och istället ta tag i problemet innan andra familjer drabbas. Det gäller att hjälpas åt. Att vara öppen när olyckan har inträffat så att andra föräldrar får chansen att luskamma sina barn och behandla med lusmedel om så krävs. För det är faktiskt ingen big deal även om det suger att det kliar frenetiskt.

Källor: 1177.se, Svt.se, doktorn.com, luskliniken.se, Expressen.se/hälsoliv