Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Dietisten: Så minskar du barnets magont med hjälp av kosten Bild: Most photos

Dietisten: Så lindrar du ditt barns magont med hjälpa av kosten

När barn har ont i magen kan det ha en mängd orsaker. Här ger dietisten Sofia Antonsson sina bästa råd hur du kan minska barnets magvärk genom att välja rätt kost.

Publicerad 2018-03-20 | Vardagspuls

Som vuxen kan det vara svårt att hitta orsaken till magont och ännu svårare brukar det vara när det gäller barn. Dietisten Sofia Antonsson träffar ofta barn som har ont i magen och lika ofta träffar hon föräldrar som maktlöst testar den ena metoden efter den andra, allt för att deras barn ska slippa värken.

– Mitt främsta råd till dessa föräldrar är att ta hjälp av en utbildad dietist. Jag rekommenderar inte att testa sig fram på egen hand, säger hon.

Nya Dofilus – med unik kombination av tre goda magbakterier

Nya Dofilus är en yoghurt som innehåller en unik kombination av tre bakteriestammar som kan hjälpa dig att få en mage i balans.

Läs mer om nya Dofilus

Fem möjliga orsaker

Sofia nämner 5 möjliga orsaker till att barn kan ha magont.

  1. Mjölkproteinallergi. Vanligt bland mindre barn, men som ofta växer bort, är diagnosen  mjölkproteinallergi. Här är det viktigt att betona att det inte är samma sak som laktosintolerans. Många förväxlar nämligen begreppen. Om man är allergisk mot mjölkprotein är det proteinet i mjölken som man inte tål och inte laktosen.
  2. Laktosintolerans (ovanligt). Många föräldrar misstänker att deras barn kan vara laktosintoleranta och plockar bort laktosen ur barnets kost. Men det är ytterst ovanligt att barn före skolåldern är laktosintoleranta.
  3. Celiaki. En del barn kan vara glutenintoleranta och lida av celiaki. Huruvida glutenintolerans tar man lätt reda på med test.
  4. IBS. Diagnosen IBS, eller känslig tarm, drar sig många läkare för att ställa på barn ifall magvärken skulle bero på något mer allvarligt.
  5. Stressmage. En möjligt orsak som de flesta av oss har hört talas om. Högkänsliga och oroliga barn kan ofta lida av magvärk. Här kan man dels tänka på vad man stoppar i sig men även tänka på den mentala biten att lära barnet att slappna av.

Mat mot magont

För småbarn som är lösa i magen och dricker välling tipsar Sofia om att byta ut fullkornsvällingen mot majsvälling som är mildare mot magen. Är man förstoppad byter man istället ut fullkornsvällingen till havrevälling.

Eftersom magont är ett komplicerat tillstånd som kan ha en mängd orsaker, och eftersom ingen mage är den andra lik, är det svårt att ge specifika matråd. Men rent generellt finns det vissa livsmedel man bör äta sparsamt av eller byta ut mot bättre alternativ, enligt Sofia Antonsson.

– Lök och vitlök bör den känsliga magen undvika. Ramslök är ett bra alternativ. De flesta barn äter väldigt mycket pasta, vitt bröd och överhuvudtaget en massa mjölmat. Man kan byta ut veteprodukterna mot havre och testa glutenfri pasta, det är lågfiberpasta som är skonsammare mot magen. Låt barnet äta banan istället för äpple och päron som innehåller fruktos och kan reta magen, säger hon.

När det handlar om tillagningssätt ger Sofia Antonsson samma råd som för vuxna med magproblem.

– Undvik hårt stekt mat, var sparsam med fett och krydda med måtta.

Mellisar för barn med känsliga magar

Satsa på surdeg

Frukostar brukar vara barnfamiljers eviga kamp. Det är inte många svenska barn som gillar mörkt fullkornsbröd...

– Jag skulle satsa på surdegsbröd som är en bättre och renare produkt än de färdigpackade butiksbröden. Det brukar barn gilla och det innehåller inte tillsatt vetegluten som många butiksbröd gör. Surdegsbrödet har mer näring och ett lägre GI-värde, vilket gör att mättnaden håller i sig längre än om barnet äter en rostad formfranska, förklarar Sofia Antonsson.

Ett bra alternativ till en surdegsmacka är annars en tallrik med yoghurt eller fil och gärna hemmagjord müsli, torkade tranbär eller puffar.

Prova till exempel:

– Fil och yoghurt innehåller hälsosamma magbakterier som får magen och våra tarmar att må bra. En del produkter har dessutom extra tillsatt probiotika vilket är bra även för barnmagar. Ju fler olika bakteriestammar som är tillsatta desto bättre eftersom man inte vet vilken bakteriestam som just din mage reagerar på, säger Sofia Antonsson och fortsätter.

– Att ge barn probiotika är extra viktigt om barnet går på en penicillinkur eftersom medicinen i sig kan ge magvärk.