Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

promenad julhelgen Bild: Johnér

Så mycket motion behöver du efter julens frosseri

"Lätt att få i sig 1500 extra kalorier på julafton"

Känns byxorna tajtare så här i början av januari? Inte så konstigt med tanke på att det är en lätt match att sätta i sig tusentals extra kalorier under jul- och nyårshelgen. Och för att gå av de här extra kalorierna behövs några extra mil i träningsspåret, närmare bestämt 35 timmars rask promenad enligt nutritionisten Karin Jonsson.

Publicerad 2016-01-11 | Senast ändrad 2017-12-13 | Vardagspuls

Att gymmen svämmar över av nya medlemmar så här års är en tradition som håller i sig stadigt. Många är vi som känner att byxorna spänner lite extra i midjan och nyårslöftet om ett hälsosammare år är fortfarande starkt och färskt i minnet. Och för att gå av de extra kalorierna man kan sätta i sig bara under julafton krävs det runt 7,5 timmes rask promenad, eller 4,5 timmes lugn jogging. Det här har näringsfysiologen Karin Jonsson räknat ut.
– En måttligt aktiv kvinna på 60 kilo behöver runt 2 000 kalorier per dag. Om man är matglad så kan man lätt sätta i sig 1 500 kalorier extra under julafton, säger hon till Vardagspuls.

Hon har räknat ut att 1 500 kalorier extra under en dag kräver just runt 7,5 timmes promemad för att bli av med de överflödiga kalorierna efter julaftons frosseri. Och många kan nog lätt få i sig ännu fler extra kalorier på julafton. Bara ett hekto chokladpraliner innehåller ofta över 500 kalorier berättar Karin Jonsson.
– Och då känner inte ens kroppen av att den får mat, som den gör i en måltid med protein och fibrer.

Men många är vi ju som inte slutar äta bara för att julafton tar slut. Även i mellandagarna och nyårshelgerna frossar vi kanske mer än vanligt.
– Är man matglad är det säkerligen möjligt att i snitt äta 500 kalorier extra per dag i två veckor.
Då är det alltså lätt att få i sig sammanlagt runt 7000 extra kalorier under jul- och nyårshelgen.
Och det innebär enligt Karin Jonsson att vi skulle behöva promenera 35 timmar, eller 20 timmars lugn jogging så här i januari efter allt vi stoppat i oss de sista dagarna på förra året.

Det är beräknat på en 30-årig kvinna som väger 60 kilo och går i 6 kilometer i timmen alternativt joggar lätt i 7 kilometer i timmen.

4 övningar för en stark mage

En brakmiddag spelar ingen roll

Men Karin Jonsson poängterar den här uträkningen baseras på att vi stoppat i oss mer än vanligt under flera dagar på raken. Att äta extra bara under själva julafton gör varken till eller från i det långa loppet. Det är alltså inte enstaka brakmåltider som sätter sig runt midjan, utan just när det blir flera dagar i sträck.
– Det krävs faktiskt mellan fem, sex sådana brakmiddagar för att lägga på sig ett kilo, säger Karin Jonsson och menar att det är de vardagliga vanorna som spelar roll i längden.
– Man ska njuta med gott samvete, och tänka att om man äter väldigt mycket en dag så kanske man äter mindre nästa dag.

Nutritionistens tips för ett smartare julbordsätande

  • Det är de små frosserierna i vardagen som till slut sätter sig runt midjan - inte ett enda stort julfrosseri.
  • Ät långsamt och känn efter – Sluta äta när du är lagom mätt.
  • Ät julgodiset med måtta. Satsa på julfrukt, som clementiner istället
  • Tänk på att drycken är en riktig sockerfälla. Undvik för mycket julmust och öl.
  • Det finns mycket gott på julbordet som är både gott, nyttigt och näringsrikt, som grönsaker, fisk och nötter Och testa att dryga ut det feta med magrare produkter, som kvarg i stället för crème fraiche eller grädde.
  • Våga säga nej när du blir bjuden på onyttigheter. Värdera din hälsa framför artighet.

Källa: Nutritionist/näringsfysiolog Karin Jonsson, doktorand på Livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg