Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

För mycket kaffe kan göra dig förstoppad Bild: Pixabay

Så sent kan du dricka kaffe utan att det stör sömnen

Koffeinet stannar längre än de flesta tror

Har du sömnsvårigheter och är kaffedrickare? Då kan det vara dags att prova ta dagens sista kopp lite tidigare än vad du är van vid. För kaffet påverkar kroppen längre än vad de flesta tror.

Publicerad 2017-12-06 | Vardagspuls

De flesta av oss har nog hällt i oss en sen kvällskopp för att sedan ligga och stirra där i mörkret innan kroppen äntligen blir trött igen. Det är inte ovanligt att människor sätter upp regler för när den sista koppen kaffe får drickas för att sömnen inte ska påverkas.

Men hur sent är för sent? Hur lång tid tar det för kaffets effekt att gå ur? Det finns som tur är forskare som har försökt svara på den frågan.

Kaffets verksamma ämne är, som de flesta nog känner till, koffein. Det gör bland annat att vi blir mer vakna och alerta, mer kissnödiga, att blodflödet till levern minskar och att hjärtat slår snabbare.

Intressant i sammanhanget är alltså hur länge koffeinet stannar kvar i kroppen. Det som krånglar till det är att det är individuellt hur mycket vi påverkas av koffeinet – vissa kan dricka kaffe sent på kvällen och ändå somna utan problem medan andra inte dricker kaffe efter lunch för att undvika vakna nätter.

Kaffet under dagen påverkar sömnen

Bertil Fredholm är kaffeforskare och professor emeritus i farmakologi vid Karolinska institutet. Han menar att en vanlig missuppfattning är att kaffeintaget under dagen inte skulle påverka nattsömnen. Att det gör det beror bland annat på att kaffet försenar produktionen av sömnhormonet melatonin, vilket gör att du inte känner dig lika sömnig.

– Hur mycket kaffe man har kvar i kroppen, det styrs av en grupp av gener. Hur mycket vi gillar kaffe och koffein, styrs av en annan grupp av gener. Och kaffe elimineras inte så snabbt ur kroppen, säger Bertil Fredholm till SVT Nyheter.

För att beräkna hur länge en substans, som alkohol eller koffein, stannar i kroppen använder sig vetenskapen av begreppet halveringstid, det vill säga hur lång tid det tar innan mängden halverats. Forskning visar att mängden koffein har en halveringstid på 4 till 5 timmar.

– Det betyder att har vi tagit en mängd kaffe, har vi hälften kvar efter 4-5 timmar och 25 procent kvar efter 8-10 timmar och så vidare. Har man då druckit större mängder kaffe under dagen har man förbaskat mycket koffein i kroppen när man ska sova, säger Bertil Fredholm.

Källa: SVT, Doktorn.com