Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

sola säkert Bild: Johnér Bildbyrå

Så solar du säkert

Stor guide inför sommaren – skydda dig rätt mot solen

Äntligen sommar och sol! Sitta ute och ha picknick, ta årets första dopp eller ut och jogga i solskenet, som vi har längtat – men du glömmer väl inte att smörja in dig ordentligt? Här är Vardagspuls guide hur du undviker att bränna dig.

Publicerad 2015-06-04 | Senast ändrad 2018-05-08 | Vardagspuls

Var rädd om dig i sommar! Solvärmen är underbar – men också farlig.
Antalet fall av hudcancer blir allt fler i Sverige. Faktum är att hudcancer ökar snabbast av alla cancerformer, enligt siffror från 2014. Många kanske inte tänker på att smörja in sig nu i början av sommaren – men det är faktiskt nu som de flesta bränner sig. Huden är inte van vid solen efter den långa mörka vintern. 

Extra viktigt på stranden

Vuxna kan absolut njuta av solen men det är viktigt att komma ihåg att smörja in sig mycket och ofta framför allt om du är typen som gillar att ligga i en solstol på stranden. Den fria horisonten som ofta finns vid en strand gör att du utsätts både för den direkta strålningen från solen men också från den spridda i himlen. Mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast, då kan det vara smartast att hålla sig i skuggan och vara sparsam med soltiden.

Kläder är det bästa skyddet

Solen kan dock också bränna den som jobbar i trädgården eller tar en joggingtur, så glöm inte att smörja in dig även då. Det absolut bästa sättet att skydda sig mot solen är att ha kläder på sig. Därför kan det vara bra att skydda känsliga områden som axlar och hårbotten med t-shirt och hatt. Där kläder inte skyddar kan du använda solskyddsfaktor. 

Håll koll på UV-index

När du väljer vilken solskyddsfaktor du ska använda kan det vara bra att ta reda på vad UV-index är där du befinner dig. Ju högre UV-index desto större behov av skydd. Skalan går från 1-11 och en vanlig sommardag i Sverige brukar UV-index ligga på ungefär sex, en hög siffra. Bara när UV-index är ett eller två är det riskfritt att vara i solen utan skydd. Det är två olika typer av UV-strålar som når jorden: UVA och UVB. UVA strålarna är den största andelen strålar, ungefär 95 procent. UVA-strålarna är det som gör oss bruna men kan också skada huden och leda till hudcancer. UVB-strålarna gör huden tjockare och bildar D-vitamin. UVB är strålarna som gör att du kan bränna och kan precis som UVA leda till cancer. 

Välj rätt spf

Solskyddsfaktorn, eller spf, anger skyddet mot UVB-strålarna. Det är viktigt att skydda sig mot UVA så dubbelkolla när du köper solkräm att den skyddar mot bägge typerna av strålning. Solskydd brukar delas in i fyra kategorier från lågt skydd till mycket högt skydd.
Spf 6-10, lågt skydd
Spf 15-25, medelhögt skydd
Spf 30-50, högt skydd
Spf 50+, mycket högt skydd

När du väljer din spf ska du tänka på hur länge du ska vara i solen och vad du ska göra.  Det är också viktigt att smörja in sig ordentligt. Enligt rekommendationer från Apoteket ska du använda en handfull för hela kroppen. Smörjer man in sig för lite blir skyddet längre. Om du ska göra en aktivitet där du kommer svettas eller om du badar ska du upprepa insmörjningen ofta. Ett solstick är alltid bra att ha med sig för att se till att näsar, öron och läppar är ordentligt skyddade mot solen. Här nedan följer en tabell på vilken faktor du ska använda när beroende på din hudtyp. Är du osäker kan du rådfråga personalen på Apoteket.

Ta hand om dig i sommar och sola säkert! 

Hudtyp 1, blir alltid röd och aldrig brun. Ljus hy, blond eller rödhårig och har ofta fräknar.
Hudtyp 2, blir alltid röd och ibland brun. Ljus hy, blont eller mörkblont hår.
Rätt spf för dig:
Utomhusaktivitet: medelhögt skydd
Strand/bad: medelhögt skydd
Resa till medelhavet: högt skydd
Resa nära ekvatorn: högt eller mycket högt skydd
Tips! Var extra noga med hög solskyddsfaktor på ansikte, dekolletage och händer som exponeras mest för solen.

Hudtyp 3, blir röd ibland men nästan alltid brun, bränner sig sällan.
Hudtyp 4, blir aldrig röd och alltid brun.
Rätt spf för dig:
Utomhusaktivitet: lågt skydd
Strand/bad: medelhögt skydd
Resa till Medelhavet: medelhögt skydd
Resa nära ekvatorn: medelhögt skydd
Tips! Även om du nästan aldrig bränner dig så kan du drabbas av hudcancer. Därför är det viktigt att sola lugnt i början och trappa ner på solskydd allt eftersom. 

Hudtyp 5, mörkbrun hud och svart hår. Risken för att bränna sig eller få hudcancer är låg. Det kan ändå vara bra att skydda de områden av huden som normalt är skyddade från solen som fotsulorna. 

Källa: Apoteket och Strålsäkerhetsmyndigheten