Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Olika typer av värktabletter Bild: Mostphotos

Så väljer du rätt värktablett

Vardagspuls guidar dig i djungeln av smärtstillande

Har du någon gång stått framför hyllan med smärtstillande och känt dig helt vilsen? Paracetamol, ibuprofen och acetylsalicylsyra… Vad är egentligen skillnaden? Här får du råd och tips på vilket smärtstillande du ska ta när och hur.

Publicerad 2017-04-27 | Senast ändrad 2017-12-19 | Vardagspuls

De flesta av oss behöver då och då ta någon form av smärtstillande. Det finns många myter om värktabletter och hur och när man ska ta dem.
– Har man ont ska man inte vara rädd för att ta en värktablett, säger distriktsläkare Jan Hasselström. Enligt honom finns det ingen poäng med att ”härda ut smärtan”, det kan istället leda till långvarig kronisk smärta.
– Man ska ta rekommenderad dos när man har ont och sen sluta när det gått över, säger han.

Blanda inte utan läkarråd

”Ta en ipren och två alvedon”, kanske du har hört från en kollega eller vän när du har huvudvärk. Enligt Jan Hasselström ska man inte själv laborera med olika typer av värktabletter.
– Det kan öka risken för biverkningar. Prata med din läkare eller apoteket om vilka läkemedel du kan kombinera när, säger han. 

Ibuprofen är bäst mot mensvärk

Det är lätt att tro att det inte spelar någon roll vilken värktablett du tar mot smärtan, men det finns faktiskt de som fungerar bättre än andra mot till exempel mensvärk.
– Ibuprofen motverkar de ämnen som ger smärta och sammandragningar i livmodern, därför fungerar det bäst mot mensvärk, säger Jan Hasselström.
Om du istället har ont i tänderna eller muskler får du bäst hjälp av acetylsalicylsyra eller ibuprofen och vid en förkylning eller influensa ska du välja paracetamol eller ibuprofen.
– Har du känslig mage, välj paracetamol då du har influensa och ibuprofen vid muskel- eller tandvärk, säger Jan Hasselström. 

Skillnaden är det verksamma ämnet

Det som skiljer värktabletterna åt är vilket verksamt ämne som finns i dem. Det är också det som avgör vilka eventuella biverkningar värktabletten kan ge. Vilket det verksamma ämnet är står på värktablettens förpackning. Här nedan hittar du information om tre vanligaste verksamma ämnen: ibuprofen, paracetamol och acetylsalicylsyra.

Ibuprofen

Det här ämnet är febernedsättande, antiinflammatoriskt och smärtstillande. Ibuprofen finns bland annat i Ipren och Ibumetin. Ibuprofen har flera olika användningsområden, förutom för att lindra smärta och sänka feber så är det antiinflammatoriska. Därför kan ibuprofen också användas för att behandla smärtor i samband med reumatiska sjukdomar.

En tablett åt gången räcker

Till skillnad från en del andra värktabletter så ger värktabletter med ibuprofen inte bättre effekt om du tar två tabletter samtidigt. Rekommendationen för vuxna och barn över 12 år är att ta en tablett på 200-400 milligram 1-4 gånger per dygn, men max 1200 milligram per dygn. Om du har fått andra rekommendationer av din läkare ska du givetvis följa dem.

Problem med magen – undvik ibuprofen

En av de vanligaste biverkningarna är problem med magen. Om du redan lider av magbesvär kan de bli värre om du äter ibuprofen genom att du känner dig illamående, får diarré eller ont i magen. Det kan också öka risken för magsår. Om du försöker bli gravid kan det vara bra att undvika ibuprofen. Det har visat sig tillfälligt kunna påverka kvinnors förmåga att bli gravida.

Gravid eller vattkoppor

Under en graviditet ska du inte använda smärtstillande med ibuprofen utan att rådfråga en läkare och under graviditetens sista tre månader ska du helt undvika det. Detsamma gäller om du är drabbad av vattkoppor. Då kan ibuprofen öka risken för allvarliga följdsjukdomar. Om du är osäker på vilka läkemedel du får använda ska du alltid rådfråga en läkare. 

Paracetamol

Till skillnad från ibuprofen så har inte paracetamol några antiinflammatoriska egenskaper utan lindrar smärta och sänker feber. Paracetamol är verksamt ämne i bland annat Alvedon och Panodil. Den typen av värktabletter är skonsamma mot magen och alla former av biverkningar är ovanliga om du inte överdoserar läkemedlet. Rekommendationen för vuxna och barn över 12 år är en till två tabletter på 500 milligram var 4-6 till sjätte timme, men högst 8 tabletter per dyn. Du kan äta värktabletter med paracetamol om du är gravid eller ammar. 

Säljs inte längre i matbutiker

Värktabletter med paracetamol kan orsaka leverskador om man får i sig för stora doser eller missbrukar alkohol. Från 2009 får inte dessa typer av smärtstillande säljas i matbutiker utan endast på apoteket. Det beslutade Läkemedelsverket efter att antalet förgiftningsfall ökade efter att butiker fick börja sälja smärtstillande. Om du har tagit en för stor dos av den här typen av läkemedel är det viktigt att du kontaktar läkare. 

Acetylsalicylsyra

Det här ämnet, som har ett ganska krångligt namn, finns att hitta i till exempel Aspirin, Bamyl och Treo. Precis som ibuprofen lindrar det smärta, sänker feber och dämpar inflammation. Precis som ibuprofen kan acetylsalicylsyra göra att du får problem med magen. Speciellt om du äter höga doser under en längre period. För att göra det lite lättare för magen kan det därför vara bra att inte ta den typen av smärtstillande på tom mage.

Risk för allergisk reaktion

Man kan vara allergisk mot acetylsalicylsyra, det är framför allt vanligare om man sen tidigare har astma eller kronisk nästäppa. Är man överkänslig drabbas man av nässelutslag, rinnsnuva och andningsbesvär. Man ska också vara försiktig med den här typen av läkemedel om man av någon anledning har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom eller har haft stroke. Prata alltid med din läkare om du äter andra läkemedel. 

Källa: 1177 Vårdguiden, Apoteket