Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

 • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
 • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

sommar mat picknick äta hygien Bild: Johnér Bildbyrå

Se upp med sommarmaten – så håller du dig frisk

Slipp magsjuka och njut i sommar

Varje år drabbas cirka 500 000 svenskar av matförgiftning, enligt Livsmedelsverket, och sommarvärmen ökar risken.
Så här hanterar du den vanliga sommarmaten för att vara på säkra sidan.

Publicerad 2015-06-29 | Senast ändrad 2017-07-07 | Vardagspuls

Burgare

Grillsäsongen är igång, burgare har blivit trendmat – men den populära rosastekta burgaren kommer med hälsorisker. Livsmedelsverket har tidigare varnat för trenden med halvråa burgare. Man hittade  den farliga Stec-bakterien, som när den drabbar människor kallas ehec, i mer än vart tionde prov vid ett omfattande test av utländskt nötkött. Ehec kan orsaka allt från mild diarré till blodiga diarréer och njursvikt.
Så hur är du på den säkra sidan? "Genomstek hackat och malet kött ordentligt", säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Frysta hallon

Sommartiden är säsong för färska bär och färsk frukt, men det är fortfarande många som köper frysta bär, särskilt hallon, för att ha till efterrätter, smoothies och tårtor. De senaste åren har flera allvarliga fall av magsjuka – några med dödlig utgång – rapporterats. Svenskarna äter enormt mycket hallon. Den svenska produktionen räcker inte till för efterfrågan, så vi importerar runt 7000 ton frysta bär årligen, framför allt från Serbien. I de många leden (plockning, bevattning, förflyttning) kan smittor spridas.
Så hur är du säker? 
Koka bären i en minut. Då dör alla virus.

Ostron

Det är lyxigt att sitta i solen, smutta på något bubbligt och gulpa i sig ostron en fin sommareftermiddag. Men välj ostronserveringen med omsorg, och sålla bland ostronen om du äter dem hemma. Sjuka ostron kan vara bärare av colibakterier, hepatit B samt en bakterie som heter Vibrio Vulnificus. Det är viktigt att ostronen är levande innan du äter eller tillagar dem.
Så hur är du säker? Om ostronet är lite öppet ska det slutas när du klämmer på det eller för in en kniv. Om inte, kasta det! Ett annat test: 
Om du pressar några droppar citron över ett öppnat ostron kan du ibland se att ostronet drar ihop den yttre kransen en smula, ett tecken på att det lever och irriteras.

Kyckling

Kyckling är populär sommarmat, både som filéer på grillen och som kycklingklubbor på picknicken. Men på sommaren är också halten av campylobacter i kyckling som högst, den bakterie som är en av de vanligaste anledningarna till magsjuka i Sverige. 
Så hur klarar du dig? Tvätta händerna före och efter tillredning av rå kyckling, och diska redskap och skärbräda noggrant innan du använder dem till annat. Kycklingkött utan ben är klart när kärntemperaturen är 72°C och köttsaften är helt klar utan rosa inslag. Kycklingkött med ben är klart när köttet lossnar lätt från benen, kärntemperaturen är 82°C och köttsaften är helt klar utan rosa inslag. 
Undvik att skölja kycklingen, eftersom små droppar med smitta kan stänka på andra livsmedel och köksattiraljer.

Plockmat

Bufféerna är ett trivsamt inslag på sommarens fester, men när det är varmt håller maten kortare tid.
Så hur är du säker? Se över om du behöver ta fram all mat samtidigt, vissa varor kan du kanske hålla längre i kylskåpet och ta fram vartefter. Ägghalvor ska till exempel inte 
stå framme i rumstemperatur mer än två timmar, i direkt solljus ska du dra en gräns på en halvtimme för att vara på den säkra sidan. En sommarbuffé som får stå framme håller en, möjligen två timmar, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till MittKök.

Källa: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Råd & Rön, Livsmedelsverket

Här är Livsmedelsverkets råd för att undvika matförgiftning:

Här är generella råd som gör stor skillnad när du hanterar mat.

 • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
 • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
 • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
 • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
 • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
 • Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
 • Skölj grönsaker.
 • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
 • Håll varm mat varm.
 • Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.