Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Dietisten Sofia Antonsson är expert på Vardagspuls Bild: Pressbild

Så gick det för hälsofamiljen från Mjölby

Dietisten svarar på frågor om kost och hälsa

Dietisten Sofia Antonsson svarar på tittarnas frågor om hälsa och kost. Dessutom får vi veta hur det gick för familjen Vahlberg från Mjölby som under säsongen fått hjälp till ett hälsosammare liv av Vardagspuls experter.

Publicerad 2015-12-15 | Vardagspuls

Åsa: jag har svårt att äta på morgonen - är svinhungrig kl 10 och äter något på språng onyttigt för att stå mig till lunch. hur ska jag få in en bra start?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Åsa!
Knepet är att äta något litet innan du åker hemifrån. Det räcker med ett glas yoghurt eller en banan. Sen kan du ta med dig t ex en smörgås eller ett ägg till jobbet och äta frukost när du kommer dit. På så sätt undviker du panikhungern.
Sofia

17:38, 15 December 2015

Negin: jag tar ofta om när jag äter middag eller om maten står framme - hur mycket är en bra portion, är det ok att ta om? om inte hur ska tänka?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Negin!
Du beskriver ett klassisk problem när maten står framme och det är svårt att låta bli det sista i kastrullen. En portion är olika för alla personer. Det viktiga är att äta så att du blir behaglig mätt och gärna äta långsamt så att du känner mättnaden. Då minskar risken att äta för mycket. Mitt tips är att lägga upp maten och direkt ställa undan resterna.
Sofia

17:41, 15 December 2015

Sandra: Är verkligen imponerad av familjen Vahlberg. Vilka kämpar god jul o gott nytt år till familjen Vahlberg

18:09, 15 December 2015

Sara: Kul att du är tillbaka Mia i studion.

18:11, 15 December 2015

Ida: Hej, ska man äta Bio-Gest varje dag eller bara vid symtom?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Ida!
Jag brukar rekommendera 3 per dag, en till varje måltid, i början och därefter kan man trappa ner till kanske en per dag eller vid behov.
Sofia

18:17, 15 December 2015

Hall: Hur ser du på 5:2? Jag har lätt att gå ner i vikt men också väldigt lätt att gå upp i vikt. Testar nu 5:2 och tycker att den balanserar min vikt och håller den mer stabil.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Hall!
Jag är helt för 5:2 för den som tycker att det passar. Många får väldigt fina resultat och det kan vara ett bra sätt att gå ner i vikt eller att bara hålla vikten på. Dessutom många hälsofördelar!
Sofia

18:18, 15 December 2015

Lo: Hej, vad är en bra kost när man är gravid?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Lo!
Tråkigt svar, men det är en allsidig och varierad kost som är bäst. Mycket frukt och grönsaker, magert kött och fisk. Lite av varje helt enkelt!
Sofia

18:18, 15 December 2015

Maria: Hej min man har fått högt kolesterol och jag tycker inte att jag lagar mat med fel fett. Hans läkare har dock sagt att kosten är viktigast ,medans jag hävdar motion är lika viktigt vem har rätt? //Maria

Sofia Antonsson, dietist: Hej Maria!
Det är en kombination. Det kommer mer och mer forskning på att fettkvalitet och mängd inte spelar så stor roll, förutsatt att han inte har andra riskfaktorer (övervikt, högt blodtryck). Däremot vet vi att fiberrik kost är bra så gärna frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Motion är så klart också väldigt viktigt så en kombination är att rekommendera!
Sofia

18:20, 15 December 2015

Pauline : Hej! Jag är 15 år gammal och har regelbundet ont i magen. De är inte magknip eller liknande. Men jag blir väldigt lös i magen. Jag tror att de kan vara IBS eller liknande? Men vad ska jag INTE är äta för att unvika detta?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Pauline!
Det låter som att det skulle kunna vara IBS du lider av. Gå gärna in på ibsfri.se och läs mer om kostbehandlingen FODMAP som är den som hjälper flest personer med IBS.
Sofia

18:22, 15 December 2015

Nils: hur viktig är egentligen kosten för ett hälsosamt liv? jag tränar 6 dagar i veckan och tänker inte jättemycket på vad jag äter.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Nils!
Ja, det finns lite olika uppfattningar om detta, men i min värld så är kosten det som är avgörande om man tänker viktnedgång. Tänker man hälsa i stort är det nog lika viktigt. Kroppen behöver näring för att fungera och näring förbrukas i stora mängder vid träning. Kombinera!
Sofia

18:25, 15 December 2015

Viveka: Jag har fått veta att jag har en kronisk inflammation i sköldkörteln. Jag mår inte bra (tappar hår och darrar), men mina värden är normala, så läkarna vill inte ge mig någon medicin. Vad kan jag göra själv? Har hört talas om antiinflammatorisk kost....

Sofia Antonsson, dietist: Hej Viveka!
Ja, det finns en del att göra med kosten. Antiinflammatorisk kost syftar primärt på en kost utan socker och gluten. En del får ner sina antikroppar mot sköldkörteln när de lägger om kosten. Paleo kan vara en bra kost att titta på. Tillskott på selen, B-vitaminer och järn kan kanske vara bra med tanke på att du tappar hår.
Sofia

18:27, 15 December 2015

Lina: Hej Sofia! Jag är gravid i vecka 22 och märker av det vanliga problemet att magen blivit trögare. Jag äter bra, även innan graviditet, måltid eller mellanmål ca varannan var tredje timme. Önskar tips på mat som sätter igång magen eller är lättare för magen att ta hand om! Tack!

Sofia Antonsson, dietist: Hej Lina!
Ja, tarmarna blir lite mer långsamma under gravidieteten pga hormoner. Det du kan göra är att dricka mer, äta frukt och grönsaker och undvika eller dra ner på mängden mjölmat (vete, korn, råg). Havre innehåller lösliga fibrer och kan underlätta tarmpassage. Ett tillskott på magnesiumcitrat på kvällen gör ofta susen.
Sofia

18:29, 15 December 2015

Reine i Gävle: Hej... Inte för att det har nåt med diet att göra... Men Vart har Kristin köpt sin röda poncho ? Min sambo som blev sååå såld på den. Mvh Reine i Gävle

Vardagspuls: Hej! Kristins poncho kommer från MQ. Du hittar alltid våra programledares kläder på Vardagspuls Instagram-konto (https://www.instagram.com/vardagspuls/) i samband med sändning.

18:30, 15 December 2015

Marita: Hej. Jag har ibs och undviker lök och kål i all form. Har laktosfria eller mjölkfria produkter. Blir kass i magen även av för mkt fett som tex grädde men pga av min njursvikt behöver jag mkt fett så jag har en svår sits med maten nu. Hörde nu på tv ni sa undvika sädesslag. Hur menar ni då? Med vänlig hälsning,

Sofia Antonsson, dietist: Hej Marita!
Vi jobbar efter en kostbehandling som heter FODMAP. Den går ut på att utesluta fermenterbara kolhydrater och där ingår lök, vitlök, baljväxter, vete, korn och råg. Det finns många fler livsmedel som du bör undvika så ta hjälp av en dietist där du bor för att få en ordentlig genomgång.
Sofia

18:30, 15 December 2015

Sandra: Har läst på internet att popcorn är nyttigare än frukt o grönt stämmer det ?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Sandra!
Popcorn innehåller stora mängder antioxidanter så det är faktiskt helt ok att äta. Man kan väl kombinera med frukt och grönsaker!
Sofia

18:32, 15 December 2015

Barbro: Hur är det egentligen med nötter och hur mycket får man äta? Snart är det ju jul och läckerheterna står på bordet.

Sofia Antonsson, dietist: Hej Barbro!
Nötter innehåller nyttiga fetter, vitaminer, mineraler och kostfibrer, men också ca 600 kcal per 100 g. Det innebär att en näve nästan kan motsvara en hel middag. Så, några nötter här och där är väl att rekommendera.
Sofia

18:34, 15 December 2015

Mia, Vardagspuls: Sandra - ja visst är de duktiga! ; ) Sara - TACK!

18:35, 15 December 2015

P.: hej! hur ställer du dig till kolhydrater? behöver kroppen det? om man äter strikt LCHF? behöver kroppen socker?

Sofia Antonsson, dietist: Hej P!
Jag har inga problem med LCHF och tycker att det är bra för de som klarar av att hålla det i längden. Långtidseffekterna är ju egentligen inte så väl undersökta och hjärnan behöver ju glukos, men om du känner att det fungerar så kan du fortsätta.
Sofia

18:36, 15 December 2015

Frida : Hej! Jag ammar och vill gå ner i vikt. Hur få kalorier/ lite kan jag äta utan att det påverkar amningen?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Frida!
Vi rekommenderar ju inte att "banta" när man ammar. Dock blir det ju en naturlig viktnedgång efter förlossningen för de flesta. Jag tycker att det är rimligt att ligga på runt 1500 kcal för att inte gå ner för fort. Du märker själv vilken nivå så att det inte går för fort.
Sofia

18:38, 15 December 2015

Nathalie: Vart skickar man in bilder på djur? :)

Vardagspuls: Hej! Det får du gärna göra på vår facebook-sida: facebook.com/vardagspuls

18:42, 15 December 2015

Hönsmamman: Hej! Jag tycker det är svårt att få till det med kosten hemma hos oss. Jag har en 16/årig dotter dom tränar 7-10 pass/ vecka samtidigt som några i familjen behöver tänka på vad de äter pga övervikt och sjukdom. Känner att jag inte kan laga hur mycket olika mat dom hellst. Hur ska jag tänka?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Hönsmamman!
Det är ofta så att det finns olika behov inom familjen. Jag tänker att det är viktigt för din dotter att äta ordentligt både före, under och efter träningen. På så sätt kan det hållas på hennes träningstid. Bra mellanmål i väskan är viktigt för henne. Kanske behöver hon ett kvällsmål också och det kan funka beroende på hur de övriga barnen ställer sig till det. En frukt kan ju räcka för dem medan den som tränar behöver mer. Beroende på barnens ålder kan man ju faktiskt också prata med barnen om att man har olika behov beroende på hur mycket man rör på sig, utan att lägga några värderingar i det.
Sofia

18:42, 15 December 2015

Jessica: Halloj Lina, vet du hur lång tid det tar för tarmluddet att växa ut och ta upp näringen igen efter långvarig celaki?

Sofia Antonsson, dietist: Hej Jessica!
Man brukar säga 6-12 mån från det att man börjar äta glutenfri kost. Detta beror så klart på hur passa skadat tarmluddet är. Om du är osäker så be att få verifierat med ny gastroskopi.
Sofia

18:44, 15 December 2015

Sven: Hur får jag upp "det goda kolesterolet" HDL, tre saker, please

Sofia Antonsson, dietist: Hej Sven!
Motion är det som vi vet påverkar det goda kolesterolet, HDL. Annars är det omättade fetter och kostfibrer som man sett har en effekt på det onda kolesterolet, LDL.
Sofia

18:45, 15 December 2015