Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Borsta tänderna regelbundet för en bra tandhälsa Bild: Johnér

Tandläkaren: Många tandsjukdomar märker man inte av

Så ofta bör du byta tandborste

Hur håller man sina tänder friska? En sak är alla fall säker: Det finns inga genvägar till bra tänder. Här svarar tandläkaren Matts Karlström på frågor som rör allt mellan elektriska tandborstar, whiteningprodukter, visdomständer och dålig andedräkt.

Publicerad 2017-02-14 | Senast ändrad 2018-02-02 | Vardagspuls

Vad är en bra tandborste?

– Tandborsten ska vara mjuk och får inte vara för hård. Det spelar ingen roll om tandborsten är elektrisk eller vanlig men det är lättare att göra rent med en elektrisk eftersom den inte är så beroende av din teknik och det är lättare att komma åt med ett mindre borsthuvud. Det viktiga är trots allt att du har rätt teknik när du borstar tänderna, så det går precis lika bra med en vanlig tandborste.

Vilken teknik ska man då använda?

– Det viktigaste är att det blir rent där det är svårt för naturen att komma åt, det vill säga vid tandköttskanten, där tanden möter tandköttet. Kom ihåg att borsta alla ytor, bakom tänderna, fram och tillbaka, vinkla uppåt och tryck inte för hårt. Tre minuter är en bra hållpunkt. Fokusera på att borsta tänderna och gör ingenting annat samtidigt. Börjar det blöda när du borstar tänderna kan det bero på en inflammation i tandköttet eller vara en indikation på en tandsjukdom, sök därför alltid tandläkarvård.

Hur ofta bör man byta tandborste?

– Det beror på hur man misshandlar den men mellan 6-8 veckor någonstans. Om du härjar runt som fasen i munnen kommer tandborsten att se ut som en toalettborste vilket är en signal på att du trycker för hårt. Det finns många specialtandborstar därute som inte nödvändigtvis behöver vara bättre än en helt vanlig tandborste.

Det här med tandtråd – är det så nödvändigt egentligen?

– Ja. Tandborsten kommer bara åt på tre av fem ytor, speciellt mellan tänderna är det svårt och där måste man in. Då är tandtråd, plackers eller en mellanrumsborste bra för att få bort matrester och bakterier. Använd gärna tandtråd en gång om dagen.

Många oroar sig för dålig andedräkt. Vad kan man göra åt det?

– En av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt är tandlossning eller inflammation. Basen i allt är att ta bort de bakterier som sitter på tänderna, bakterier som inte går att skölja bort med produkter som säger sig kunna ersätta tandborsten. Regelbunden tandborstning, varje morgon och kväll, och rengöring med tandtråd tar bort dessa bakterier. Svavelproducerande bakterier på tungan kan också ge upphov till dålig andedräkt. Mot dessa finns det dock en produkt som neutraliserar. Fråga på apoteket.

– Många produkter spelar på folks osäkerhet när det kommer till det här med dålig andedräkt. Det bästa är att fråga någon rakt ut om du har dålig andedräkt. Om det känns obekvämt kan du fråga din tandläkare. Det är onödigt att gå omkring och vara orolig över sin andedräkt.

Hur ofta ska man egentligen gå till tandläkaren?

– Gå regelbundet för undersökning. Jag skulle säga en gång om året beroende på tandstatusen. Många tandsjukdomar märker man inte av. Både karies och tandlossning är smygande förlopp som inte alltid ger symtom. Det finns inga genvägar till friska tänder. Allt handlar om att äta regelbundet, borsta tänderna med en tandkräm som innehåller fluor två gånger om dagen och kom ihåg: det finns inga magiska munsköljmedel. Fluor är det enda verksamma preparatet mot karies.

Vad ska man göra om man har ont i en visdomstand?

– Visdomständer kan vara besvärliga. Besvär uppkommer oftast när slemhinnor hänger ner över tanden och det skapas en ficka där det fastnar mat och bakterier vilket kan skapa en inflammation. Oftast brukar det gå över genom att använda bakteriedödande medel som finns på apotek. Om du har feber, känner dig sjuk, har svårt att gapa och känner dig hängig bör du gå till tandläkaren. Problemet går oftast inte över av sig själv.

Whiteting- tandkräm. En bluff?

– Jag skulle säga att det är lurendrejeriprodukter. Det ger ingen större effekt och kan ge upphov till ilningar i tänderna. Vill du bleka tänderna föreslår jag att du går till tandläkaren och gör det.

Fakta Karies/Hål i tänderna

  • Karies beror på skadliga bakterier som bildar syror som medför att tandens emalj luckras upp.
  • Om du regelbundet går på tandläkarbesök, borstar tänderna med fluor, undviker sötsaker och småätande kan du förebygga hål i tänderna.
  • Karies kan upptäckas i tid. En vit fläck eller rand på tanden kan vara symtom på ett kariesangrepp. Ilningar och isningar i tanden kan vara en indikation på karies då hålet blivit djupare.