Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

När man är magsjuk har man ingen aptit men det är viktigt att man får i sig vätskeersättning menar dietist Sofia Antonsson Bild: Most Photos

”Vad kan jag äta när jag är magsjuk?”

Dietisten Sofia Antonsson reder ut

Högsäsongen för maginfluensa och vinterkräksjuka är här och få saker kan få en att känna sig så svag och ynklig som just när magen slår bakut. Men, om du skulle ha oturen att råka ut för en magbakterie finns det sätt att snabbare komma på fötter igen menar Vardagspuls dietist Sofia Antonsson.

Publicerad 2017-03-29 | Senast ändrad 2018-06-25 | Sofia Antonsson

En grundregel för att riskera att inte bli magsjuk är att inte äta mat som är risklivsmedel till exempel otillräckligt tillagad kyckling, osköljd sallad eller okokta hallon.

Förebygg magsjuka med probiotika

Ett bra tips är att stötta upp kroppen genom att äta probiotika, så kallade goda tarmbakterier. Dessa ser till att göra tarmslemhinnan mer motståndskraftig vilket kan förebygga magsjuka och hjälper till att snabbare komma tillbaka i god form igen. Vid en maginfluensa brukar en stor del av kroppens egna bakterier spolas ut vilket gör det lättare för elaka bakterier att få fäste i tarmen.

När du väljer probiotiskt preparat, ta ett med så många olika stammar som möjligt.

När du är magsjuk - ersätt vätskan

Om du väl blivit magsjuk är det i det akuta skedet inte så mycket att göra annat än att se till att ersätta förlorad vätska. Barn är särskilt känsliga för uttorkning så det är viktigt att få i dem någon form av vätskeersättning som du enklast köper på apoteket. Om du inte har tillgång till färdig vätskeersättning kan du göra din egen:

Du behöver:

  • 1 liter vatten
  • 6 tsk strösocker
  • ½ tsk salt

Blanda ingredienserna, koka upp och låt svalna. Smaksätt om du vill med ett par teskedar fruktjuice eller saft. Det här receptet fungerar för alla åldrar, men för barn under ett år är det säkrast att ge vätskeersättning från affär eller apotek, för att doseringen inte ska bli fel.

Efter att du varit magsjuk

När så matlusten så sakta börjar återvända igen gäller det att inte göra magen upprörd i onödan. Det gör du genom att äta en skonsam kost med lättsmälta livsmedel som:

• Vitt bröd (surdeg eller glutenfritt om du har känslig mage)
• Te
• Vitt ris
• Kokt vit fisk
Morotssoppa
• Produkter som innehåller mjölksyrabakterier till exempel fil eller yoghurt

Du kanske också behöver äta laktosfritt en period om kroppens förmåga att bryta ner laktos tillfälligt minskat. Välj mat som du är sugen på och i små portioner.

Eftersom intaget av mat varit lägre under en period är det bra att börja äta lite och ofta. Undvik sötade drycker eftersom tarmbakterierna älskar socker. De elaka bakterierna som eventuellt fått fäste vill vi gärna svälta ut.

Tyckte du om den här artikeln? Då tycker vi att du ska prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. Prenumera här