Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Man med stor svettfläck under armen Bild: Mostphotos

Vanliga svettproblem och vad du kan göra åt dem

Svettas man verkligen mer om man är vältränad?

Svett är sällan något man välkomnar – om man inte kör ett pass på gymmet såklart. Att få svettiga händer på dejten, stora fläckar under armarna eller illaluktande fötter är för det mesta besvärande. Här listar vi några vanliga svettproblem, vad du kan göra åt dem och när det kan vara dags att gå till doktorn.

Publicerad 2017-03-23 | Senast ändrad 2017-09-08 | Vardagspuls

Att svettas är helt naturligt och något kroppen måste göra för att hålla en bra temperatur. Det är därför vi svettas mer när det är varmt, när vi tränar eller gör andra fysiska aktiviteter. Även om det är helt naturligt så kan svett ibland bli ett stort problem som påverkar negativt i det vardagliga livet.  Att svettas mycket kan ha olika orsaker här reder vi ut några av de vanligaste och berättar vad du kan göra åt dem. 

Överdriven svettning

Hur mycket som är normalt att svettas är svårt att säga, det beror mycket på din egen upplevelse. Om du tycker att du svettas så mycket att det stör dig i din vardag så är du drabbad av överdriven svettning eller hyperhidros som det också heter. Ungefär en av 200 personer är drabbad av hyperhidros och för många är det ett ärftligt problem som börjar i tonåren. Om man svettas mycket om händerna kan det kännas jobbigt att ta i andra människor, hantera papper eller andra saker på jobbet och man kan även få infektioner och hudskador av överdriven svettning. 

Så håller du löparskorna fria från svettlukt

Problem med svett – det här kan hjälpa

  • Tvätta dig! Ny svett luktar ingenting, så det kan vara bra att tvätta sig ofta om man lider av överdriven svettning för att undvika att det luktar illa. Var dock försiktig med tvål eftersom det torkar ut huden.
  • Använd antiperspirant! Finns att köpa på apoteket, prata med personalen så hjälper de dig att hitta rätt produkt för dig.
  • Raka armhålorna! Om det inte finns något hår så finns det mindre yta för bakterierna att växa på, då kan rakning hjälpa – oavsett om du är tjej eller kille.
  • Se över din livsstil! Att du svettas mycket behöver inte bero på dina gener. Övervikt, rubbningar i ämnesomsättningen eller biverkningar av någon medicin kan bidra till plötsligt ökad svettning.
  • Tala med din läkare. Om inget annat hjälper – gå till doktorn! Om du har testat antiperspiranter och svettningarna fortfarande stör dig i i ditt vardagsliv kan du få hjälp på din vårdcentral.

Svett och träning

Att man utifrån hur mycket man svettas när man tränar kan avgöra hur vältränad man är, stämmer det egentligen? Ja faktiskt! Ju bättre form du är i desto bättre blir din kropp på att reglera kroppstemperaturen och det går faktiskt åt båda håll. När du tränar och blir varm svettas du mer och när kroppen sedan är tillbaka på 37 grader svettas du mindre. 

Så tar du hand om din torra hy

Duschar du mycket – sluta med det

Om du är en person som tränar mycket så är du förmodligen också en person som duschar mycket. Om du duschar ofta kan det leda till torr hud och eksem. Ny svett luktar ingenting, så om du är ren när du tränar så kommer du förmodligen inte lukta illa. Då kan det räcka med att badda av sig under armarna, på halsen och i nacken med en fuktig handduk. Så om du tänkt träna på lunchen men har svårt att hinna duscha: ta en dusch på morgonen så räcker det med en klassisk ”raggardusch”.

Svett och hormoner

Om du inte har haft problem med svettningar och plötsligt drabbas av svettattacker så kan det vara kopplat till dina hormoner. Under vissa perioder av livet så får vi en ökad hormonproduktion och då är det väldigt vanligt att man börjar svettas mer än man tidigare gjort. Det kan till exempel vara under puberteten, graviditet eller under klimakteriet. 

Maten som lindrar dina PMS-besvär

Hjälp finns att få

Allra vanligast är att få problem med ökade svettningar under klimakteriet. De flesta som går igenom klimakteriet märker av en ökad svettproduktion. Om svettningarna påverkar vardagslivet eller gör att det är svårt att sova finns det hjälp att få. Det är vanligt att få läkemedel med östrogen för att lindra besvär. Tala med din läkare eller gynekolog. 

Sjukdomar och svett

Ibland kan svettningar bero på en allvarlig sjukdom men då är det ofta kombinerat med andra symptom. Om du har kraftiga svettningar dag- eller nattetid tillsammans med hjärtklappning, viktnedgång, feber eller trötthet så ska du söka hjälp hos en läkare.

Gillade du den här artikeln? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor av tips för en härligare vardag!

Källa: 1177, Hälsoliv, iForm