Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

vardagspuls detta är vad du ska äta som vegetarian om du har järnbrist Bild: Johnér

Bli kvitt din järnbrist utan kött

Har du järnbrist och är trött på att bli pushad till att käka blodpudding? Vardagspuls går till botten med the do’s and dont’s i havet av alla vegetariska kostråd som motverkar järnbrist.

Publicerad 2016-09-13 | Senast ändrad 2017-08-09 | Vardagspuls

Först och främst. Stämmer majoriteten av symptomen nedan in på dig?

• Du känner dig trött och orkeslös
• Har yrsel
• Blir andfådd lättare 
• Får hjärtklappning 
• Har huvudvärk 
• Får öronsus

Då kan du lida av järnbrist. Läs mer om hur du vet att du har järnbrist här!

Innan vi går in på vad man ska äta för att motverka järnbrist, bör vi reda ut varför man ens behöver järn. Det behövs av flera anledningar, bland annat för blodet, för syretransport i kroppen, borttransport av koldioxid, avgiftning och produktion av celler, för håret, koncentrationsförmågan etc. Kroppen behöver järn helt enkelt.

Vanligtvis rekommenderas blodpudding, kött eller skaldjur när man har järnbrist. Så vad ska man egentligen äta för att råda bukt på sin järnbrist om man inte äter kött eller vill hålla nere sin köttkonsumtion? Vilka vegetariska alternativ finns det?

Fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter så som bröd är en bra källa till järn. Speciellt bröd som har fått jäsa länge, som är bakat på surdeg eller är av skållat mjöl. Detta eftersom att de då innehåller mindre halter fatinsyra som hämmar järnupptagen.

Potatis

En järnrik basvara som vi ofta har liggandes i skafferiet där hemma. Varför inte göra en enkel potatissallad eller gratäng till kvällens middag?

Spenat

Är en riktig näringsbomb och innehåller förutom järn även vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det finns många sätt att använda spenaten i sin matlagning, bland annat som bas i en sallad, spenatsoppa, stuvningar och grytor. Nyttigt och gott!

Bananer

Innehåller mycket järn och är perfekt som slantar i yoghurten, som ingrediens i smoothies eller som mellanmål. Du kan använda bananer i nästan vad som helst.

Persikor

Frukten är en så kallad stenfrukt och härstammar från Kina. Förutom att vara en liten välsmakande järn- och vitaminbomb, hjälper fruktens fibrer magen att hålla sig i trim.

Baljväxter

Linser, bönor och ärtor innehåller mycket järn. Till exempel innehåller 100 gram kokta sojabönor 2,7 gram medan 100 gram nötkött innehåller 2,5 gram järn.

Vegomat som boostar järnupptaget

Det är lättare för kroppen att ta upp järn från kött än från vegetarisk mat. Därför kan det vara bra att äta C-vitamin samtidigt eftersom det hjälper kroppen att ta upp järnet från maten. Livsmedel som innehåller mycket av detta vitamin är bland annat citrusfrukter, gul paprika, brysselkål och svarta vinbär.

Källor: geblod, livsmedelsverket, vårdguiden