Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

 

”Otroligt olyckligt att lärare ska undervisa i sexualitet” säger psykoterapeuten Louise Hallin som menar att kunskapen i ämnet varierar mycket åt mellan lärare. I stället tycker hon att utbildade barnmorskor borde undervisa i ämnet i skolorna.

”Bara man inte avstår från att prata sex”

Psykoterapeuten Louise Hallin om tonåringar och sex

När ska man låta sin tonåring börja sova över hos sin pojkvän eller flickvän? Vardagspuls psykoterapeut Louise Hallin svarar på tittarfrågor hur man bäst pratar med sin tonåring om kärlek och sex.
– Det viktigaste är att man är en sexuell varelse och att man har det bra med den man älskar – då är kärlek helt fantastiskt.

Publicerad 2015-09-30 | Vardagspuls

Vardagspuls: När ska man låta sin tonåring börja sova över hos sin pojkvän eller flickvän? Ställ din fråga till psykoterapeuten Louise Hallin om tonåringar, kärlek och sex. Din fråga kommer att publiceras här så snart den blir besvarad.

13:30, 30 September 2015

Christina: Min yngsta dotter är 12 och har precis blivit ihop med en äldre kille, han är 16. Jag gillar honom jättemycket, men tycker inte att min dotter är redo för sex, vad ska jag säga och hur ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej Christina, din dotter är inte kroppsligt helt mogen o färdig för en sexdebut om hon inte är extremt tidig i sin utveckling.
Du behöver tala med henne om att kvinnokroppens mognad och funktion vid sex, hur vårt samhälle ser på tidig sexdebut, att hennes pojkvän behöver veta att sexuallagstiftningen idag ser allvarligt på sex med minderårig och att det gäller att det handlar om en relation så att ev samlag inte kan vändas till ngt annat längre fram, tex anklagelser om övergrepp osv.
Jag tycker att du först ska prata med dottern och sen beställa tid hos Ungdomsmottagningen där ni bor och följa med henne dit och prata igenom situationen.
De är rutinerade och kunniga och mkt vana att tala om olika aspekter på detta.

17:21, 30 September 2015

Gunilla: Det känns så gammalmodigt att prata om sex som något man bara har med en utvald som man är kär i eller att man ska "spara sig" som det hette när jag växte upp. Samtidigt vill jag förmedla att det är något viktigt och värdefullt. Hur tycker du jag kan prata med min tonårsdotter om sex, utan att det blir varken för laddat eller för tomt? Svår balansgång tycker jag.

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan verkligen trycka mkt på relation och kärlek i sex eftersom kvinnokroppen inte kan ha en god sexuell upplevelse om man inte blir upphetsad och känner en egen stark önskan om att vilja ha samlag. Då gör det bara ont och upplevs som obehagligt. Du hjälper henne också att genomskåda alla myter från film o porr världen vilket aldrig har varit värre än idag. Den världen tar stor plats för modell av hur sex ska vara idag olyckligtvis

17:37, 30 September 2015

Vardagspuls: Har du något bra knep eller tips hur du pratar med din tonåring om sex? Dela gärna med dig här i chatten!

18:03, 30 September 2015

Intressant: det var verkligen intressant det här med att hålla sig vaken tre nätter i sträck för att bota depression. Finns det någon utgiven bok i ämnet?

Vardagspuls: Hej, vad vi vet finns det än så länge ingen bok i ämnet, studien är relativt ny. Läs mer om det här på vardagspuls.se

18:11, 30 September 2015

Jenny: Det här är ingen fråga, bara en sak jag vill påstå: Du Louise säger så ofta "ungen" "ungarna" osv. Djur får ungar, inte vi människor, vi får barn tycker jag, ungar låter så "ovälkommet" på nåt sätt, ville bara säga det, annars är du jättebra på att förklara saker å ting ;)

18:11, 30 September 2015

Alex: Varför säger ni "Usch" om analssex som första sexuella upplevelsen? Kan tänka mig att unga tjejer/killar som haft det uppfattar den kommentaren väldigt obehaglig.

18:11, 30 September 2015

Madde: Hej! Det är en väldig risk för våldtäkt och oönskade graviditeter i tonåren då det är helt normalt att ha sex i så ung ålder, helt obegripligt för mig som ändå är 29. Ibland tycker jag att stränghet gör susen och att "vissa saker gör man inte" förrän man är mogen och vet vad det innebär att ha samlag som minderårig. Att vara kär och ha en relation är en annan femma, pussas o kramas. Nu låter jag extrem men vill själv inte att min dotter ska få mens bär hon fyller 8år!!

18:11, 30 September 2015

Anna: Vill påminna om att hetronorm råder i samhället och även hos er på vardagspuls! Alla killar kommer inte att ha sex med tjejer och inte alla tjejer kommer att ha sex med killar. Förutsätt inte!

18:12, 30 September 2015

Mia, Vardagspuls: Anna - bra inlägg! Vi försöker vara generella!

18:15, 30 September 2015

Erika: hej, de e så att min 13 åriga dotter vill gärna bli av med oskulden men jag vet ju inte riktigt om jag tycker det men hon e mogen för sin ålder... men vad tycker du jag ska säga till henne?

Louise Hallin, psykoterapeut: Säg nej, vi ptratar om det när du fyllt 15 år älskling. Sen hittar hon nog på ngt eget men har ändå dina ord ringande i öronen så kanske är hon lite försiktig med sig själv.

18:15, 30 September 2015

Mia, Vardagspuls: Intresant - du kan även läsa mer och diskutera om "vaken-studien" på Vardgaspuls Facebooksida!

18:16, 30 September 2015

Rebecca: Hej! Jag fick göra rätt mycket som jag ville när jag var yngre men min 5 år yngre syster som nyss fyllt 15 år, henne håller mina föräldrar väldigt hårt. Är detta vanligt att man är håller barn nr.2 hårdare? Jag har hört att det är barn nr.1 som har det jobbigare med det där. Kan även lägga till att min lillasyster inte alls är lika öppen och ärlig som jag är mot våra föräldrar.

Louise Hallin, psykoterapeut: Hej Rebecca, jag tycker att det låter som om dina föräldrar har mognat och blivit klokare kanske och det kan ju också vara så att din lillasyster är en annan sort som behöver mer övervakning.

18:18, 30 September 2015

Jonas: Varför talar du alltid om lärare som inkompetenta och dåliga? Jag blir faktiskt riktigt upprörd när jag hör din inställning till det svenska skolväsendet. Detta har upprepats i flera frågor, mobbing och sexualundervisning är två exempel. Jag är rätt säker på att det finns brister även hos ungdomsmottagningarna? En grov generalisering av dig att döma ut lärare som en viktig del av våra ungdomars uppväxt.

18:18, 30 September 2015

Anna: Hej! Efterlyser ett hbtq-inkluderande, som är så EXTREMT viktigt att prata om i tonåren. Varför denna heteronormativitet?

18:19, 30 September 2015

Ylva: Fick höra av en bekant, vi bor i en liten stad, att min 15-åriga dotter har börjat äta p-piller. Jag vill inte att hon ska göra det! Hur pratar jag med henne om att använda kondom istället?

Louise Hallin, psykoterapeut: Du kan starta ett samtal, kanske med att berätta om hur du tänkte när du var i hennes ålder, hur de vuxna resonerade då och vad du tänker idag. Att du funderar på hur hon hhar det med dessa frågor och om hon planerat preventivmedel och om hon vill ha hjälp. Där ngnstans kan du nog få in dina kunskaper och åsikter om p-poller osv.
Promenader eller sitta bredvid varandra i bilen är ofta ideala samtalsförhållanden vid lite känsliga samtal

18:21, 30 September 2015

Ellan: Jag tycker även att föräldrar överlag skall bli bättre på detta, Givetvis har man även som förälder sexuella behov MEN jag tycker verkligen inte att man som vuxen skall vara öppen och prata om vad man själv gör i sänghalmen och definitivt inte ha sex i hemmet när man har barnen hemma eller sover för barn tar efter av det dåliga beteendet.

18:24, 30 September 2015

Anna: Ok att ni försöker vara generella men det är väl inget man ska vara mot sitt barn när man pratar om sex?! En bra dialog börjar sällan med att den ena parten får diktera villkoren för hur den ande ska känna och tycka. Om din son vill börja ha sex med andra killar hjälper det föga att föreläsa om att tjejer behöver bli kåta för att kunna genomföra penetrerande samlag. Och även om ditt barn är hetro, förutsätt inte att tjejer inte är kåta/killar har ostoppbar drift. Dessa generaliseringar leder till skam, osäkerhet och i värsta fall övergrepp.

18:24, 30 September 2015

Maria: Jag tror att min dotter är homosexuell, jag vill att hon ska förstå att jag inte har något emot det och ska våga berätta det för mig, ska jag bara fråga henne eller vad ska jag göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Så bra att du funderar öppet och kan ana hur hon har det. Ett bra tillfälle att börja prata om att man under tonåren om inte tidigare börjar förstå i vilken riktning ens attraktion och lust visar sig och att det är viktigt att våga följa det när man känner sig tillräckligt säker eller vill experimentera.
Berätta att det är just i hennes ålder det startar och att man också kan uppleva det i samhälle och bland kompisar som om det är den heterosexuella normen som gäller men så är det ju inte för alla.
Säg att du finns om hon vill prata om något men om hon vill tala med någon utanför familjen så finns det bra ställen att söka upp RFSL, RFSU tex.
Du kanske inte får en omedelbar respons men hon har i alla fall hört att du tänker på henne.

18:27, 30 September 2015

Nicklas: Hej jag är en kille på 17 år och jag är ihop med en tjej på 14 år. Vi har varit ihop i 2 månader snart och hon vill ha sex men jag vet inte om vi borde ha det eftersom hon är under 15. Hon är inte oskuld men vet inte riktigt hur jag skall göra?

Louise Hallin, psykoterapeut: Jag tycker att du ska vara försiktig med dig själv och tänka på att kanske avstå från direkta samlag och istället ha sköna upplevelser på andra fantasifulla sätt. Den svenska sexuallgstiftningen anser att ha sex med minderåriga är brottsligt om det inte är en relation därbåda vill.

18:36, 30 September 2015

Mamma till tre: Hej Jag som är mamma till tre (två vuxna och en tonåring) måste bara säga det att vill våra barn ha sex så har dom det oavsett om dum får sova över eller inte, det kan ju tvärtom vara så att det förbjudna blir mer spännande. Jag tror ju kanske inte att det är så spännande att ha sex när föräldrarna sover vägg i vägg, då kan man ju ist fundera på vad dom gör när dom har huset för sig själv på eftermiddagarna när vi vuxna jobbar. Det enda vettiga vi kan göra är att prata och återigen prata med våra ungdomar.

18:39, 30 September 2015

Elin: Forts på tidigare kommentar ang falska våldtäktsanklagelser. Det gör det extra illa att du inte advokerar för försiktighet utifrån respekt för tjejerna. Dvsatt killarna ska vara extra inkännsamma gentemot unga tjejer.

18:39, 30 September 2015

Intresant: Tack så mycket, då har jag fått lite tips om vaken-studien. Ska kika på det.

18:39, 30 September 2015

maritta: HEJ MIN dotter som var 14, fråga mig om hon fick sova hos killen. Jag sa nej, du ska vara 15. Hon frågade om det inte händer ändå. Jag är inte dum, svarade jag. Men när dagen kom, hon vart 15, hon frågade om hon fick sova över och jag sa ja. Hon ringde hem och sa, mamma jag vill inte, jag kommer och sova hemma.

18:44, 30 September 2015

Vardagspuls: Tack för alla era frågor och kommentarer. Nu stänger vi chatten för i kväll!

18:45, 30 September 2015