Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Vardagspuls 5 smarta sätt att använda omogna avokados Bild: Johnér

5 smarta sätt att använda omogna avokados

Ibland känns avokados på något konstigt sätt mjukare i affären än när man kommit hem med dem... Men släng dem inte! Det finns flera goda sätt använda även omogna avokados på.

Publicerad 2016-10-10 | Senast ändrad 2017-09-15 | Vardagspuls

Du har säkert råkat få hem dem någon gång. Hårda, torra avokados som inte blir bättre trots att du väntar tålmodigt på att de ska mogna. Då finns det bara en sak att göra: kasta i soptunnan och släpa sig till fruktdisken igen. Eller?

Nej, det finns faktiskt flera smarta sätt att använda en omogen avokado. Det kan dessutom bli riktigt gott. Bättre för både plånboken och miljön.

1. Riv ner

Precis som med hårda grönsaker kan det bli lättare att använda en omogen avokado om man river den först. Det är inte alltid helt lätt, rivbarheten skiljer sig från frukt till frukt, men det kan absolut vara värt att prova. Konsistensen liknar den hos riven ost och rivet passar bra att lägga på till exempel ett stekt ägg eller i en sallad.

2. Baka i ugnen

Smaken förändras, och för det mesta inte till det bättre, när man värmer upp en avokado. En mogen frukt riskerar att bli mosig och smaklös. Men är avokadon hård och omogen från början så kan en snabb tur i ugnen göra den mjuk som en mogen utan att smaken går förlorad. Prova också att fylla hålrummet efter kärnan med till exempel riven ost, ägg eller tomat och kör sedan i ugnen – supergott!

3. Enchiladas och quesadillas

Nästa gång du fyller dina quesadillas eller enchiladas innan de ska lagas, stoppa i lite tärnad omogen avokado innan. Frukten kommer att mjukna och blanda sig med de övriga ingredienserna på ett underbart sätt. Hemligheten är att tärna fruktköttet, då mjuknar det utan att bli mos. Prova till exempel Christian Hellbergs enchiladas med rostad majssalsa, men istället för att göra en guacamole (svårt med en hård avokado) stoppa tärningar i fyllningen.

4. Woka

När omogna avokadotärningar lagas i en riktigt het panna, till exempel när du wokar, så blir de lite krispiga på utsidan och mjuka inuti, lite som stekt tofu. Ett perfekt komplement till din vanliga favoritwok med andra ord. Prova till exempel att addera avokadotärningar till Ulrika Brydlings tofuwok med grönsaker.

5. Fritera

Vill du vara riktigt ambitiös i köket kan du prova att fritera avokadon. Skär i tjocka skivor (tänk tjocka pommes frites), vänd i panko eller annan sorts ströbröd och laga i riktigt het olja. Men se upp för stänk! Att fritera hemma kräver försiktighet.

Har du kommit på ett bra sätt att ta till vara omogna avokados? Hör av dig till oss på webb@vardagspuls.se och berätta!

Artikeln är inspirerad av en artikel på Prevention.com.