Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Supergrönsakerna Bild: Johnér

Här är 5 gröna supergrönsaker som gör under för din hälsa

Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Publicerad 2016-04-29 | Senast ändrad 2018-05-22 | Vardagspuls

När Livsmedelsverket analyserade näringsinnehållet i våra populäraste grönsaker var det fem gröna grönsaker som toppade listan. Dessa supergrönsaker med allra bäst näringsinnehåll var gröna blad, gröna bönor, broccoli, gröna ärtor och avokado. 

– Att införa de här gröna grönsakerna i sin kost är definitivt ett steg i rätt riktning för att ge kroppen dagsbehovet av vitaminer, mineraler och fibrer. Mer än att de är nyttiga kan de dessutom höja smakupplevelsen på en måltid, säger Anna Malvina Svennung, elitidrottare och leg dietist.

1. Gröna blad – en riktig vinnare i salladen

Toppar listan med bäst näringsinnehåll gör gröna blad som exempelvis spenat, mangold, maché och nässlor. Dessa supergrönsaker är fulla av antioxidanter och mineraler som kalium, kalcium, magnesium och järn. En portion färsk spenat, exempelvis babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K, som behövs för blodet och skelettet. Ett enkelt sätt att få i sig dessa nyttiga gröna blad är att blanda ner dem i din sallad. Eller varför inte testa vår goda spenatsmoothie?

2. Gröna bönor – bygger ett starkt immunförsvar

Gröna bönor, eller haricot verts som de heter på franska är inte bara rika på fibrer och ger bra mättnad de fungerar även som näring till goda bakterier i magen och bygger ett starkt immunförsvar. Dessutom innehåller bönorna kalium som behövs för nervers och musklers funktion och för att reglera blodtrycket samt C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn. Bönor är också rika på antioxidanter, i synnerhet E-vitamin. Visste du att frysta haricots verts har samma näringsinnehåll som färska? Med andra ord en bra
anledning att fylla frysen med dessa superbönor.

Sallad på haricots verts och valnötter

3. Broccoli – boostar kroppen och skyddar mot sjukdomar

Broccolin är fullproppad med nyttigheter som antioxidanter, järn, zink och vitaminer. När det gäller C-vitamin kan faktiskt 100 gram broccoli ge dig över 100 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Det innebär att broccoli innehåller mer vitamin C än apelsiner! Andra fantastiska hälsovinster med att äta broccoli är att det innehåller ämnen som kan hjälpa till att förebygga cancer, stärka immunförsvar och mag- och tarmsystem samt sänka kolesterolet. Det innebär i förlängningen att broccoli kan skydda oss mot att åldras i förtid och minska risken för att drabbas av kroniska sjukdomar. Kanske inte så konstigt då att broccoli ofta omnämns som ”the crown jewel of nutrition” i engelsk och amerikansk litteratur.

Agneta Sjödins broccoli- och avokadosoppa

4. Gröna ärtor och sockerärtor – gör dig både mätt och pigg

Gröna ärtor är en bortglömd pärla rik som ger kroppen massor av hälsovinster. De är exempelvis rika på C-vitamin, som stärker immunförsvaret och laddade med kostfibrer som gör att tarmarna jobbar bra. Tack vare ett högt fiberinnehåll ger också gröna ärtor en bra mättnad. Visste du att gröna ärtor innehåller nästan tre gånger så mycket fibrer än majs?
Ärtor innehåller också järn för blodet som transporterar syre från lungorna ut i kroppens alla muskler. Med andra ord blir då både mätt och pigg av dessa gröna godingar.
Gröna ärtor är dessutom en bra källa för folat, som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Gröna ärtor är speciellt bra att äta för gravida som har ett ökat behov av folat med tanke på fostrets tillväxt.

Bön- och ärthummus

5. Avokado – hälsokur för hela kroppen

Avokado är rena hälsokuren, både för kroppens insida och utsida. I avokado finns exempelvis A-vitaminer som är bra för synen och E-vitaminer som gör huden smidig och ger håret glans. Avokado innehåller enkelomättat fett, ett nyttigt fett som vi behöver äta mer av för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Förutom nyttiga fettsyror innehåller avokado hög halt av folat och kalium vilket är särskilt viktigt för kroppens celler, njurar och musklernas funktion.

Smoothie med avokado och melon

Bubblare: Två andra exempel på riktigt grymma grönsaker är grönkål och selleri. Grönkål är späckad med järn, kalcium och antioxidanter som vitamin C och E plus goda tarmbakterier. Selleri balanserar blodtryck och stimulerar matsmältningen, motverkar inflammationer och innehåller ämnen som skyddar hjärnan och nervsystemet.