Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Ägg är ett superlivsmedel Bild: Johnér

Därför är ägg ett riktigt superlivsmedel

Studie: Innehåller 5 gånger effektivare D-vitamin

Att ägg är nyttigt visste vi sedan innan. Men nu visar studier på att det kan vara fem gånger nyttigare än vi trott. Allra nyttigast är kravägg som innehåller så mycket som fyra gånger mer D-vitamin än konventionella ägg.

Publicerad 2016-03-16 | Senast ändrad 2018-02-02 | Vardagspuls

Superenkelt, supernyttigt och kan varieras supermycket. Ja, faktum är att ägg är ett riktigt superlivsmedel som innehåller flera av våra livsviktiga vitaminer och mineraler, däribland Vitamin E, B12, fosfor, zink, selen och folat. Och så det omtalade D-vitaminet som vi här i Norden ofta har brist på och behöver få i oss genom livsmedel, varför flera livsmedel i Sverige är extra berikade med D-vitamin, bland annat mjölk där man för ett tag sedan tillsatte dubbelt så mycket som tidigare.

Och nya studier visar att det D-vitamin som är i just ägg är fem gånger bättre än D-vitamin som kommer från många andra D-vitaminkällor, det här skriver tidskriften Allas. Det aktuella D-vitaminet är, 25 (OH)D, även kallat calcidiol. Men enligt näringsfysiologen Anki Sundin råder det delade meningar huruvida just det D-vitaminet är så mycket bättre.
– Men det stämmer att calcidiol är några gånger mer potent än det vanliga vitamin D3 för att höja plasmanivåerna av vitamin D hos oss människor, säger hon till Vardagspuls och hänvisar till en studie som visade att just ”ägg-D-vitaminet” var 3 till 6 gånger mer verksamt hos en försöksgrupp på äldre kvinnor som hade D-vitaminbrist.

Kravägg är allra nyttigast

Men de allra nyttigaste äggen är kravägg där hönsen har fått vistas utomhus.
– De äggen innehåller många gånger mer D-vitamin än ägg från höns som visats inomhus, säger Anki Sundin.

Anledningen är att UV-strålningen från solen ökar produktionen av vitamin D hos hönsen. I en studie visade det sig att kravägg innehöll nästan fyra gånger mer D-vitamin än andra ägg.

Så mer ägg från kravhöns alltså – bra för både hälsan och hönsen!

Psst.. Visste du att brist på vitamin D kan ge diffusa smärtor i underarmar, underben och ryggslut? Läs mer här.

Enkla pocherade ägg

Pocherade ägg är lättlagad lyx.
Så här gör du

Fler härliga recept med ägg hittar du här

Det här är D-vitamin bra för

  • Stärker skelettet och motverkar benskörhet.
  • Reglerar kalkbalansen i tänderna
  • Motverkar muskelsvaghet och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Behövs för ett starkt immunförsvar
  • Motverkar trötthet och depression.
  • Minskar risken för diabetes typ 2.