Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Svamptur med Vardagspuls Bild: Johnér

9 tips för svampturen

Bonus: En skogspromenad stärker din inre hälsa

Passa på att fylla matförrådet ur skogens eget skafferi. Har du riktigt tur är det gott om svamp i skogen. Dessutom visar forskning att en 90 minuters skogspromenad förbättrar din mentala hälsa.

Publicerad 2015-07-28 | Senast ändrad 2017-09-04 | Vardagspuls

Det finns ett par saker att tänka på innan du ger dig ut i skogen. Här är några tips att tänka på före du drar till skogs och recepten du behöver efteråt. Har du fler tips eller recept?

Håll koll på var du är

Ha respekt för att det är lätt att gå vilse i skogen. Se till att titta på en karta och inte lita blint på telefon eller GPS som visserligen är fantastiska hjälpmedel men som har en batteritid. Och kan gå sönder. En gammal hederlig karta och kompass och kunskap om hur du hanterar dessa är bra att ha.

Planera svampturen i förväg

Se till att du har utrustning i ordning som bra skor eller stövlar, en korg och svampkniv. Kanske en eller flera påsar i reserv om du skulle råka på ett fantastiskt svampställe. 

Ta med sällskap

Gå själv i skogen är harmoniskt men också en risk. Ta med en god vän istället eller häng med Friluftsfrämjandet eller liknande föreningar som organiserar svampturer. Det är också bra att gå ut i skogen med någon som kan fler eller andra svampar än du själv, då kan ni dessutom dela kunskapen mellan er och fördubbla skörden.

Att dela ett svampställe är att dela en hemlis     

Att dela ett svampställe är heligt för inbitna svampplockare. Om någon anförtror dig ett svampställe är det ett tecken på stort förtroende och hantera det med ansvar. 

Undvik okända svampar

Plocka bara svampar du känner igen, är du osäker ska du fråga någon du litar på eller kanske låta dem vara kvar i skogen. Speciellt vita och lilafärgade svampar samt skivlingar kan det vara lika bra att lämna kvar i skogen om du är osäker. Skaffa gärna en bra svampbok eller app.

Behandla svamp som mat

Håll rent i korgen, rensa bort foten och annat skräp från svampen direkt i skogen och behandla svampen du hittar som alla andra livsmedel. 

Ta inte mer än du orkar ta hand om

Det är lätt att bli euforisk om du råkar på ett givande svampställe men glöm inte att du ska ha tid och plats att ta hand om svampen efteråt. 

Gör plats i frys och skafferi

Det är fantastiskt att ha egenplockad svamp i skafferiet eller frysen men det tar lite tid och plats. Torkad svamp är enkelt att hantera och kan förvaras torrt länge. Förvälld och sedan fryst svamp i frysen är toppen att använda i matlagningen senare på året. 

Svampturen är en hälsovinst varje gång

Även om du inte hittar en enda svamp har du fått en hälsoinjektion. Studier visar att vistas i skogen sänker halten av stresshormoner i saliven och kan stärka immunförsvaret.

Några av våra vanligaste matsvampar

  • Kantarell
  • Rödgul trumpetsvamp
  • Skogschampinjon
  • Trattkantarell
  • Stensopp (Karljohansvamp)

Psst! Visste du att kantareller har ett högt intag av kostfibrer och att den har högst naturligt innehåll av D-vitamin jämfört med andra svampar.

Källa:

Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activationNY Times - How Walking in Nature Changes the Brain
Skogsstyrelsen
Svampguiden.com

Och så några recept med svamp...