Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Agneta Sjldin vardagspuls Carola Magnusson insekter larver småkryp mat Bild: Gunnar Bergkrantz, Vardagspuls

”Det är inte äckligt, det sitter bara i ditt huvud”

Kocken Carola Magnusson vill att fler äter småkryp

Kittlar dödsskönt i kistan? Ekologiska kocken Carola Magnusson vill få svenskarna att äta insekter – för miljöns skull. A

Publicerad 2015-06-25 | Senast ändrad 2017-11-17 | Vardagspuls

Ätbara insekter och småkryp. Det är den nya trendmaten i städer som New York, Amsterdam och Paris. Men faktum är att många länder i världen har en lång historia av att äta insekter. Sverige är inte ett av dem – men det hoppas ekologiska kocken Carola Magnusson kunna ändra på.
– Vi kan inte fortsätta äta så mycket kött som vi gör i dag och då är det en bra lösning att börja äta insekter. Det är jättemycket bra, högvärdigt protein i de små rackarna. Det är väldigt nyttigt för kroppen eftersom du inte behöver äta stora mängder för att få i dig det protein du behöver, säger Carola Magnusson.

Miljövänlig mat

Men det är inte insekternas nyttiga egenskaper som är huvudsaken för henne. Det handlar i första hand om miljöpåverkan. Insektsodling kräver väldigt lite vatten och skapar väldigt lite växthusgaser i jämförelse med andra proteinkällor som till exempel nötkött.
– För alla oss som vill kämpa för ett bättre klimat i framtiden och för att minska koldioxidutsläppen är det en bra väg att gå. Dessutom är det roligt, säger Carola Magnusson.
Och det var just för att hon insåg att insekter är en väldigt miljövänlig proteinkälla som hon bestämde sig för att prova. Det var i höstas som hon i sitt yrke för första gången kom i kontakt med insekter som livsmedel. Till en början var hon, minst sagt, skeptisk.
– Jag tänkte först "nej, nej, nej – aldrig i livet!". Senare samma kväll låg jag och tänkte på att det finns så många människor i världen som äter insekter nästan som husmanskost. Det var då jag bestämde mig för att försöka övervinna mina äckelkänslor.

Snart i Sverige

Holland och Belgien är föregångsländerna i Europa för odling av ätbara insekter. Carola Magnusson beställer själv sina larver via internet från Holländska leverantörer. Hon tror att det kan dröja innan vi får ett genombrott på den svenska livsmedelsmarknaden – men att det kommer att hända någon gång i framtiden är hon övertygad om.
– Jag tror att det kommer bli trendigt inom restaurangvärlden om kanske två till fem år. Men det jag vill se är inte att det ska bli märkvärdig mat som serveras på finkrogarna, utan att gemene man ska kunna ta det till sig.
I dag är insekter inte ett godkänt livsmedel i Sverige vilket betyder att det inte får säljas i matbutiker eller restauranger, men debatten rasar för fullt. Och när det hindret passerats är det bara de svenska konsumenternas skepsis kvar som hindrar småkrypen från att landa på tallrikarna. Men även det går att övervinna – vilket Carola själv har bevisat.
– Det är inte äckligt, det sitter bara i ditt huvud. Mal ner insekterna till mjöl och baka någonting sött och gott med det, då slipper du se vad det är. Det kan vara en bra inkörsport.

pizza larver triobolos Carola Magnusson insekter Det smarta köket

Vågar du prova?

Carola Magnusson bjuder på två favoritrecept med larver:

Surdegspizza med pumpa, brysselkål och triobolos

Frö- och insektsknäcke