Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Jeanette Steijer dietist dash Vardagspuls LCHF Bild: IBS-fri, Johnér

Dash-dieten – bra, men inte för alla

Dietisten: ”Positivt att dash har blivit populärt igen”

Den nygamla dieten dash har gjort stor comeback på senare tid. Men vad är den bra för? Dietisten Jeanette Steijer reder ut – och jämför med den kontroversiella LCHF-dieten.

Publicerad 2015-10-13 | Vardagspuls

Dash (Dietary Approach to Stop Hypertension) är långt ifrån en ny diet, den har rekommenderats i många år av amerikanska hälsovårdsmyndigheter. Från början togs den fram för att sänka blodtrycket och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos de som följer den. Och den fungerar – genom att undvika salt och socker, äta mer av grönsaker, fullkornsprodukter och proteinkällor samt byta till magrare mejeriprodukter kan risken att drabbas av hjärtproblem minskas, enligt flera stora studier.

Jeanette Steijer, dietist, tycker att det är välkommet att just dash-dieten fått ett uppsving.

– Det är lite roligt att den upplevs som ny och trendig igen. Men det är positivt. Den här dieten påminner ju mycket om de rekommendationer jag som dietist ger sedan lång tid tillbaka. Följer man den får man sammantaget en bra kost. Dash-dieten innehåller allt man behöver, säger Jeanette Steijer.

Bra för viktminskning

Trots att dash från början togs fram för att sänka blodtrycket har den också visat sig ha andra effekter. Är det viktminskning man vill åt med dieten kan dash vara ett bra alternativ, enligt Jeanette Steijer – förutsatt att man anpassar energiintaget till energiåtgången förstås.

– Det blir ju lite mindre kalorier jämfört med en vanlig kost, det blir mindre snacks och socker. Vill du gå ner i vikt är det ett mycket bättre alternativ än andra, mer extrema dieter.

Vilka syftar du på då?

– Då menar jag framför allt LCHF, där man i stort sett helt plockar bort frukt och grönsaker. Dash ger till skillnad från den dieten variation i kosten, man äter ju från i stort sett alla kategorier, men anpassat. Dessutom är Dash-dieten naturligt rik på mineraler som sänker blodtrycket, som kalcium, magnesium och kalium, säger Jeanette Steijer.

Går att anpassa

Finns det ingenting som är dåligt med Dash-dieten kanske du undrar? Jo, den är inte för alla. Har du en känslig mage kan det vara så att den är lite för svårsmält för dig. Men den går att anpassa efter just dina behov.

– Om du har en känslig mage eller IBS kan det bli jobbigt med alla dessa fibrer. Då kan man behöva anpassa dieten genom att byta ut grovt bröd och fullkornspasta mot ris och frön till exempel, säger Jeanette Steijer och fortsätter.

– Desutom kanske inte alla har tid. För att minska mängden salt krävs det nästan att du lagar all din mat från grunden. Färdigmat och mat du äter ute innehåller ofta alldeles för mycket salt.

Dash-dieten: Så gör du

Handla hem:

Bra fullkorn som osötad müsli, råris, fullkornsbröd, fullkornspasta.

Grönsaker som broccoli, morötter, majs, kål, lök, zucchini, potatis, sallad, bladspenat, tomater, bönor och ärtor.

Frukt och bär.

Magra mejeriprodukter som lättmjölk, lättyoghurt, kesella och mager ost.

Proteinkällor som fisk, kyckling eller kalkon utan skinn, ägg, tofu.

Bra fetter. I den urspungliga dash-dieten undveks i stort sett allt fett, men i den moderna formen av dash ingår livsmedel med bra fetter som olivolja, rapsolja, fet fisk och nötter.

...men undvik dessa:

Fet mat. Framför allt mat rik på mättat fett ska undvikas.

Livsmedel rika på salt och raffinerat socker.

Kött, framför allt rött kött.