Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Matlåda Bild: arla.se

Så får du ner dina matkostnader

Ekonomen och dietisten ger sina bästa tips

Hur ska man göra för att få ner sina matkostnader? Dietisten Jeanette Steijer och familjeekonomen Bodil Hallin ger sina bästa tips och svarar på tittarnas frågor.

Publicerad 2015-10-20 | Vardagspuls

Anita: Hej! Köper storpack av köttfärs när det är billigt,gör köttbullar, köttfärslimpa, kålpudding och fryser in. Nötkött som jag gör goda grytor på. Det spar man mycket pengar på.

18:12, 20 October 2015

Malin : Hur kan man få ner kostnaden till 500:- i veckan? Tips på maträtter . Känns som vi aldrig får ner det till de.

Vardagspuls: Hej! Här hittar ni flera billiga rätter som kan få ner kostnaden för veckans alla vardagar till 500 kronor: http://www.vardagspuls.se/mat--recept/recept-sasong-2/5-middagar-under-500-kronor/

18:13, 20 October 2015

M: Hej! Kan ni lägga ut receptet på de kalljästa bröden ni visade? Verkar vara ett suveränt sätt att använda de gryn o mjöler som finns hemma!

Jeanette Steijer, dietist: Hej M,

Ja det är ett superbra sätt - receptet kommer att läggas ut här på sidan senare!

18:16, 20 October 2015

Anette: Hej! Vilken mat skulle ni rekommendera, som både är billig och nyttig?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Anette! Mina favoriter är rotfrukter och bönor och linser. Det är bra basmat, man kan lätt woka eller laga till en gryta och sedan toppa med lite protein, en smakrik sås och ris/hirs eller annat till.

18:16, 20 October 2015

Helena: Laga mat från grunden. Köp inte färdiga produkter. Drick vatten till maten. Använd resterna. Använd det sunda förnuftet.

18:17, 20 October 2015

Malin: Bodil: hur långt innan storhandling är det bra att planera sin inhandlingslista?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Malin! Det spelar nog inte så stor roll, bäst är kanske i nära anslutning. Men välj ut ut tillfälle som passar dig/er och försök hålla er till den tiden. Då blir det en vana och efter en tid funkar det utan att du behöver tänka så mycket på det. Själv gillar jag söndagar för matplanering.

18:17, 20 October 2015

Mamma till många : Veckohandla och bara en dag dvs är osten slut två dagar innan inköp ... Ja då får den vara det , gäller all mat . På det visset utmanar man fantasin rensar skåp kyl och frys . Även tonåringar lär sig att hushålla med maten . Fungerar

18:18, 20 October 2015

Marielle: Jeanette: man kan ju frysa in mat (så att man sparar ekonomiskt också), vilken rätt skulle du rekommendera att laga mängder av och frysa in?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Marielle,

Ja det som brukar fungera riktigt bra att frysa in är saker som har kokats ihop först t.ex köttfärssås, soppor, grytor och bröd förstås!

18:18, 20 October 2015

Elin: Jag äter gärna ekologiskt/närproducerat, och det går ju tyvärr sällan att få särskilt billigt. Tips?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Elin! Det kan vara en utmaning, även om jag tycker att ekologiskt är lite billigare än för några år sedan. Det finns en app som jag gillar: Matpriskollen. Där kan man lägga in sina favoritbutiker, få extraerbjudanden men också söka på särskilda (dyra) ingredienser och få fram i vilken butik det är billigast.

18:19, 20 October 2015

Gerd. Persson. : Såsom pensionär är det också svårt ibland att planera, så det inte blir för mycket rester. Lagar lätt lite mycket mat. Det som är viktigt är kanske då att ta vara på resterna. Idag har ju alla hushåll frys. Bra burkar med tydlig märkning är da A o O. Lätt för barnen att hitta och värma före tex träningen. Storkok är ju också perfekt, framför allt nu på hösten. Grytor, soppor mm

18:22, 20 October 2015

Josefin: Ofta köper mina barn godis för sin veckopeng och det är ju gott. Men hur får man de att tänka på hur de använder sin ekonomi kring mat? det är ju inte bra att komma hem med godis varje gång man handlar...

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Josefin! Försök involvera barnen! Både när det gäller inköp, matlagning och att prata om vad pengarna ska räcka till. Och försök göra det lustfyllt, kanske genom att ge sparbonus när barnen lyckats köpa mindre godis än tidigare. Och när de blir lite äldre kan ni ju faktiskt komma överens om att lägga mindre pengar på dyrare eller sämre mat för att använda pengarna till något gemensamt som ni gillar. Bio, konserter, resa eller annat. Kan man spara en femhundring i månaden blir det ju faktiskt 6000 kronor på ett år.

18:22, 20 October 2015

Elin: Fråga till dietist: Jag är gluten- och laktosintolerant. Speciellt glutenfritt är ju jättedyrt, och nu kommer nya rön om att ris inte bör ätas för mycket. Potatis funkar. Tips på annat?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Elin,
Ja det är synd att det är så dyrt med glutenfritt men nu kommer det en del nya mjölsorter och mycket recept och bra nya böcker hur man bakar glutenfritt själv så det blir lite billigare. Quinoa är ett bra livsmedel - näringsrikt och mättande. Alla rotfrukter är ju i säsong nu och är billiga och som du skriver ris går ändå bra bara det inte är varje dag.

18:24, 20 October 2015

student: hur skall man som student tänka för både kunna äta nyttigt och billigt . tycker nyttig mat är mycket dyrare.

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej! Försök använda billiga matvaror som bas. Potatis, lök, morötter, andra rotfruker, köp torkade bönor och linser och koka själv. Sedan kan man toppa med bättre kött, fågel eller fisk. Man kan också testa att äta enklare mat i veckorna och lite dyrare till helgen.

18:25, 20 October 2015

Ulla i Laholm: Tips, jag har alltid gjort storkok när barnen bodde hemma. Var kyckling billig en vecka, köpte jag en hel del. Hade man inte tid just då, fryste man in det. När man väl tillagade kycklingen gjorde man flera middagar och fryste in. Så fanns det när man har stressigt en dag. Och alltid en veckomeny, helst en månadsmeny. Då kan man planera lite middagar på rester som kanske blivit kvar dan innan. Slängs allt för mycket mat idag tyvärr.

18:26, 20 October 2015

Catrine: Hej! Jag är student, och bor själv hemma. Mitt största problem är att handla för en, känns som att allt hinner gå ur tiden innan jag hinner äta det. Och det är inte så kul att äta samma rätt flera dagar i rad.. Finns heller inte småpack av allting! Har ni några tips till ensamhushåll?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Catrine! Dietisten Jeanette som sitter bredvid mig kom med ett superbra tips innan sändning. Hon känner en singeltjej som lagar till hela veckans mat på söndageftermiddagen, fryser in en hel del, äter en rätt bara varannan dag, fyller på med det som finns i frysen från förra veckan. På så sätt drar hon nytta av den ekonomiska vinsten av att storhandla, slipper lägga mycket tid på att laga mat i veckan och får variation. Smart tycker jag!

18:27, 20 October 2015

Pär: Jag tycker det är svår att planera min veckas inköp. Det gör att jag ofta tar genvägar och köper dyrt. Tips på hur man kan planera vad man ska köpa den närmaste framtiden?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Pär! Du är inte ensam, det är väldigt lätt att trilla i den fällan. Nästan alla butikskedjor har receptsajter med veckomenyer. Där kan man plocka ihop en veckomatsedel och sedan automatiskt få en inköpslista. Det kräver förstås att man sätter av lite tid att planera, men det brukar vara väl investerad tid. Inte minst för att det är skönt att slippa uppfinna en ny rätt varje kväll.

18:30, 20 October 2015

Mamma stress: Hur äter man nyttigast när man kommer hem från jobb och fritids sent och det inte finns tid till att laga middag, orolig att sonen äter för onyttigt, med mackor och annat

Jeanette Steijer, dietist: Hej Mamma stress!
Lite som vi har pratar om idag att försöka planera veckan när man vet att det är ont om tid vissa dagar. Laga extra mycket de dagar som man har tid till de dagar som inte har så mycket tid. Ha lite i frysen att plocka fram de dagarna. Macka kan vara ok vissa dagar - komplettera gärna med fil, yoghurt eller en soppa och bra pålägg. En snabb omelett kanske? Grönsaker från frysen? En extra frukt?

18:31, 20 October 2015

Undrande: Hur mycket pengar är rimligt för oss att lägga på mat? Vi är två vuxna på 28 år, båda har matlådor med till jobb. Vi har även en bebis på åtta månader som börjat äta lite smått men äter mestadels ersättning ännu. Jag är föräldraledig men äter ju ändå två gånger dagligen så blir alltid två matlådor som görs. Vi äter endast mat från grunden, kött, fisk och kyckling, inge halvfabrikat. Köper mat ca en gång i veckan, ibland mer sällan.

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej undrande! Om man åter all mat hemma har jag för mig att Konsumentverkets skäliga kostnader för livsmedel är ca 1800 kr/mån för en kvinna och 2400 kr/mån för en man. Men gå gärna in själv och kolla på www.konsumentverket.se. Men se bara Konsumentverkets summor som ett exempel, det innebär ingen lyx men är heller inte ren budgetmat. Sedan är det ju helt upp till er själva hur mycket ni väljer att lägga på mat. Mat är ju på ett sätt en härlig utgift - smakar gott, gör gott och skapar gemenskap.

18:36, 20 October 2015

tobbe: tips på nyttigt och billigt fredagsmys för en student som vill äta nyttigt . ?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej student! Riktigt nyttigt är förstås gurkstavar och morotsstavar med lite god dip på creme fraiche eller gräddfil. Popcorn är lite roligar, men väldans gott och inte allt för onyttigt. Sedan är ju ett par bitar mörk choklad aldrig fel :-) Kanske inte jättebilligt, men man behöver ju inte så många bitar om chokaladen är riktigt mörk och god.

18:38, 20 October 2015

Anna: Jag har inte så mycket pengar men skulle vilja ordna en fin middag för mina kompisar nån gång. Tips på bra mat som är billig men som känns lite lyxig?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Anna,
Jag skulle föreslå att du gör en riktig god gryta den kan vara med indiska eller thailändska influenser eller en riktig höstgryta med kött som ägnar sig till långkok (billigare) med massa rotfrukter i. Lägg lite tid på dukningen och dekorera gärna med inspration från naturen och de råvaror du använder i grytan. En god pastarätt kan också kännas lite lyxig där pasta är billig mat men toppar med något som känns lyxigt - parmaskinka eller räkor.

18:39, 20 October 2015

anna gustafsson: hej! vi är en familj på 4 personer , en tjej på 10 månader och så har vi min sambos dotter varannan vecka. vi lägger ca 7000-8000 per månad på mat, något tips på att sänka den? nu räknar jag in blöjor i det också =) mvh anna

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Anna! Jag tänker så här: förmodligen sitter ni på svaret själva :-) Så ta en kväll, prata om matinköpen och matkostnaderna. Välj ut en eller två saker ni vill göra annorlunda och försök köra på det. Hör gärna med grannar, jobbarkompisar och vänner. Tror ni kommer att få många bra tips. Annars kan ni ju testa mitt standardtips: att göra en veckomeny med automatisk inköpslista och ta med matlåda till jobbet några dagar i veckan. Lycka till!

18:42, 20 October 2015

Catrine: Kom på en till fråga! Jag behöver tips på prisvärd och nyttig sallad. Tycker att just sallader är så otroligt dyrt, inte så kul att göra en sallad på tre ingredienser utan man vill ju gärna ha många färger och smaker.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Catrine,

När man tänker sallad så kan man verkligen utvidga repertoaren och blanda i mer kålsorter till exempel. Den grönkålsalladen vi tipsade om i programmet är supergod och grönkål kan användas som bas i många sallader. Kål i alla dess former kan man riva ner i sallader. Man ska inte vara så rädd att blanda både lättare grönsaker och "tyngre" grönsaker som rotfrukter och kål.

18:45, 20 October 2015

Lars: Hej! Min 12 åriga son slösar allt för mycket pengar på snabbmat, vad kan jag göra?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Lars! Se till att ha alternativ hemma när sonen kommer hem från skolan och är hungrig. Det är jätteenkelt att göra egna energybars som han kan ha med sig, ha ägg hemma så att han kan göra en omelett. Och om han sedan vill köpa snabbmat, låt honom betala med sin egen veckopeng/månadspeng. Tuff kärlek :-)

18:45, 20 October 2015

Vardagspuls: Håll utkik i Jeanettes blogg: http://www.vardagspuls.se/bloggar/jeanette-seijer/
Där kommer hon att lägga ut recept på de rätter hon visade i kvällens program vid ett senare tillfälle.

18:46, 20 October 2015