Hur sparas mina uppgifter?

Betr. elektronisk behandling av personuppgifter i Arla Foods-koncernen.

Vår personuppgiftspolicy innefattar de åtgärder som vi vidtar för att säkerställa att alla de upplysningar som kommer i vår ägo förvaras korrekt och förblir konfidentiella och endast används för sitt ursprungliga syfte.

Om du har några frågor eller kommentarer rörande Arla Foods internetpolicy kan du antingen skicka e-post till arla@arlafoods.com eller skriva till Arla Foods Lindhagensgatan 126, 105 46 Stockholm.

PERSONUPPGIFTER

De enda personuppgifter som vi samlar in är de personuppgifter som du lämnar till oss när du går in på vår webbplats eller på annat sätt lämnar till oss när du besöker vår webbplats. Om du önskar skickar vi en utskrift där det framgår vilka upplysningar vi har om dig.

På vår webbplats lagras inga personuppgifter automatiskt och inga personuppgifter samlas in automatiskt på något annat sätt. Det är endast användarens IP-adress som webbservern automatiskt känner igen för att därefter skicka webbsidorna till din dator. Om du är ansluten till internet får du en IP-adress som ser ut ungefär så här: 197.188.58.9.

Vi använder s.k. cookies för att samla in uppgifter av teknisk karaktär och för statistiska syften, för att mäta webbplatstrafiken. Alla dessa upplysningar är icke-personrelaterade uppgifter och du kan inte identifieras utifrån dem. De samlas endast in av systemadministrativa skäl. En cookie är ett meddelande som skickas från webbservern till webbläsaren. Den har bland annat till uppgift att identifiera användarens dator och på så sätt registrera webbplatsens besöksmönster.

I vilka sammanhang används personuppgifterna?

De personuppgifter som du lämnar till oss används enligt följande:

  • Skaffa uppgifter, produkter eller tjänster till dig som du bett om.
  • Lämna upplysningar till dig om produkter eller tjänster från Arla Foods som du kan vara intresserad av, eller andra marknadsrelaterade syften för internt bruk för att förbättra webbplatsens innehåll. Det kan vara information eller användartest, som du i förväg anmält intresse för att delta i, för att anpassa webbplatsens innehåll och/eller layout till den enskilda användaren. Det kan även röra sig om att göra användarna uppmärksamma på uppdateringar av webbplatsen, samt samla in och offentliggöra statistiska upplysningar om användaren och dennas önskemål. Observera att statistiken är anonym och att det därmed inte är möjligt att identifiera enskilda användare.

VIDAREFÖRMEDLING AV PERSONUPPGIFTER

Vi lämnar inte vidare några personuppgifter till tredje part (förutom anställda på Arla Foods) utan ditt samtycke, som ska lämnas enligt de villkor som beskrivs nedan om du inte lämnar andra instruktioner.

Om du vill tas bort från vår e-postlista

Om du vill ha upplysningar om vilka uppgifter vi har om dig eller själv få tillgång till eller rätta dessa uppgifter ber vi dig kontakta arla@arlafoods.com. Du kan när som helst be att få dina personuppgifter raderade från vår e-postlista genom att skicka e-post till arla@arlafoods.com.

ÄNDRINGAR AV VÅR PERSONUPPGIFTSPOLICY

Om vi beslutar att ändra vår personuppgiftspolicy meddelar vi detta på denna sida. Om vi däremot vill genomföra väsentliga ändringar i det sätt som vi behandlar personuppgifterna som vi har om dig kommer vi att be om ditt samtycke innan vi genomför ändringarna.

Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Morötter, blåbär och majs – därför är det bra att ha många färger på tallriken Bild: Johnér

Därför ska du ha många färger på tallriken

Olika färger ger olika hälsofördelar

En bra tumregel för att få i sig allt som kroppen behöver är att man ska äta frukter och grönsaker med många olika färger. Men varför är det så? Vad är det för nyttigheter som gömmer sig bakom färgerna? Vardagspuls reder ut.

Publicerad 2016-09-26 | Vardagspuls
 

Vad gömmer sig bakom frukternas, bärens och grönsakernas färgprakt? Massor av nyttigheter – med krångliga namn...

Det ser trevligare ut på tallriken, men det finns också andra anledningar att äta färgrik mat. Åtminstone när det handlar om naturliga färger. Anledningen är de så kallade fytonäringsämnena som ofta ger frukter och grönsaker deras starka färger.

Fytonäringsämnen produceras av växter för att de ska främja sin egen tillväxt och skydda växterna mot cellskador och sjukdomar. Men även din kropp har stor nytta av dem. Bland annat kan de skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och många av dem är kraftfulla antioxidanter. Så tänk på att blanda mycket och äta grönsaker, frukt och bär med olika färger varje dag. En stark färg är ett tecken på att livsmedlet är rikt på antioxidanter och vitaminer, men det är ingen garanti.

Blått och lila

Det som ger blåbär, svarta vinbär, björnbär, rödkål och vindruvor deras vackra mörkblå till lila färg är antocyaniner, en slags flavonoider som bland annat skyddar dina hjärnceller från fria radikaler. De är ett slags antioxidanter med andra ord. Fria radikaler bildas i kroppen när syret omsätts och överskott av dem kan öka risken för just hjärt- kärlsjukdom, benskörhet och diabetes. Vid stress, sjukdom och fysiskt hårt arbete kan de fria radikalerna öka.

Rött

Det röda i tomater är lykopen, ett ämne som kan minska risken för hjärt- kärlsjukdom, cancer och benskörhet. Flavonoider finns det gott om i bland annat vindruvor, havtorn och jordgubbar, men också blåbär, choklad och kaffe. Även detta ämne anses skydda hjärtat och en studie publicerad i Annals of Neurology visade att kvinnor som äter flavonoidrika bär kan skjuta upp åldersrelaterad försämring av minnet.

Boosta din träning med choklad

Orange

Frukter och grönsaker som är naturligt orangea innehåller ofta mycket karotenoider som bland annat stärker immunförsvaret och hudens solskydd. Du hittar detta ämne i morötter, persika och aprikos.

Gul

Gula frukter och grönsaker innehåller ofta mycket C-vitaminer, som bland annat skyddar hjärtat, hjälper till att bilda ny hud, stärker immunförsvaret – och hjälper till att bränna fett. Majs, äggula och gul och orange paprika innehåller dessutom lutein och zeaxantin som minskar cancerrisken och hjälper till att bevara synen.

Grönt

Även gröna bladgrönsaker, kronärtskocka, sparris avokado kiwi och broccoli är rika på ovan nämnda lutein och zexantin. Gröna bladgrönsaker, som spenat, machésallad och nässlor, har tillsammans med tomat och morot de högsta halterna av antioxidanter. De innehåller folat, kalium och vitamin A, C, E och K. De är med andra ord dina bästa vänner!

Källor: Livsmedelsverket, Lunds universitet, Hjärtvänlig mat (Gun Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn, Norstedts, 2016)